Η στατιστική απεικόνιση των γκολ «δείχνει» τη χειρότερη ΑΕΚ της εξαετίας

File Photo Φωτογραφία της ομάδας ΑΕΚ ΑΠΕ-ΜΠΕ




Οι αριθμοί μαρτυρούν αυτό που οι φίλοι της Ένωσης υποψιάζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες: ότι τη σεζόν 2020-2021 παρακολουθούν τη χειρότερη ΑΕΚ της τελευταίας εξαετίας, όσον αφορά την επιθετική παραγωγικότητα και την αμυντική αποτελεσματικότητα.

Αυτά προκύπτουν από τη στατιστική απεικόνιση των «κιτρινόμαυρων» γκολ μετά την ολοκλήρωση της κανονικής σεζόν της Super League. Η ΑΕΚ σκοράρει κατά μέσο όρο 1.52 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και δέχεται 1.26. Αμφότεροι οι αριθμοί είναι οι χειρότεροι από τότε που επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αν πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα κάπου, είναι στο παθητικό των 48 γκολ σε 38 ματς. Στα πέντε προηγούμενα χρόνια, ποτέ η ΑΕΚ δεν είχε ξεπεράσει το συντελεστή του ενός γκολ ανά παιχνίδι. Η εφετινή της συγκομιδή απέχει πολύ από τη δεύτερη χειρότερη που ήταν η περσινή (2019/20) με παθητικό μόλις 42 τερμάτων σε 77 ματς, δηλαδή μέσος όρος 0,54. Καλύτερη περίοδός της ήταν ασφαλώς η χρονιά του πρωταθλήματος (2018) με μόλις 0.34 γκολ παθητικό.

Στην επίθεση τα 58 γκολ σε 38 αγώνες (μ.ο. 1.52) είναι επίδοση χειρότερη από τους αντίστοιχους μέσους όρους του 2016 και του 2018 (1.56). Ρεκόρ παραγωγικότητας έκανε το 2019 με 83 γκολ σε 50 ματς (μ.ο. 1.66).

Επίσης είναι η πρώτη φορά που η ΑΕΚ έχει μόνο έναν παίκτη με διψήφιο αριθμό γκολ, τον Καρίμ Ανσαριφαρντ και η δεύτερη που ο πρώτος σκόρερ της έχει μόλις 11! Όμως την προηγούμενη (2015/16) ήταν τρεις που πέτυχαν από 11 τέρματα και μοιράστηκαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, ο Βάργκας, ο Μπουνανότε και ο Αραβίδης. Στα θετικά στοιχεία παραμένει η πολύ μεγάλη διασπορά στα γκολ, καθώς η εφετινή ΑΕΚ είχε 16 διαφορετικούς σκόρερ.

Όσον αφορά τη σύγκριση των δύο προπονητών που θήτευσαν κατά τη διάρκεια της σεζόν, η Ένωση επί Καρέρα επικρατεί επιθετικά με 33 γκολ σε 20 ματς (μ.ο. 1.65) έναντι της ομάδας του Χιμένεθ (25 γκολ σε 18 ματς και μ.ο. 1.38). Αντίθετα, η τωρινή ομάδα είναι πιο «σφιχτή» αμυντικά, δεχόμενη 1.17 γκολ ανά παιχνίδι έναντι 1.35 επί Καρέρα, που ωστόσο «επιβαρύνθηκε» και από οκτώ ευρωπαϊκές αναμετρήσεις.

Όλα αυτά έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει και να βελτιώσει ο Μανόλο Χιμένεθ στα play off που αρχίζουν το προσεχές Σαββατοκύριακο. Όμως ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ μεγάλος απέναντι στις πέντε κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος.

Αναλυτικά η απεικόνιση των γκολ της ΑΕΚ μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιώργος Μανταίος
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ντέρμπι «Δικεφάλων» στην πρεμιέρα των πλέι οφ: Τα ζευγάρια που έβγαλε η ηλεκτρονική κλήρωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: