Η στάση της Μέρκελ έναντι του Ερντογάν θυμίζει την προστασία του Τραμπ: Εν αναμονή της παρέμβασης του Μπάιντεν…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στο Όβαλ Όφις του Λευκού Οίκου. EPA, SHAWN THEW / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο εσχάτως, και όλα δείχνουν ότι η Τουρκία –όσο περνούν οι μέρες και οι εβδομάδες- θα βρίσκεται όλο και περισσότερο στη γωνία.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία συνεχίζει να εξυπηρετεί τον Ταγίπ Ερντογάν. Μου φαίνεται ότι η κ. Άγγελα Μέρκελ, εξελίσσεται στο νέο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος για προσωπικούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς λόγους διέσωζε μονίμως τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας.

Βλέπετε κάποιο άλλο λόγο αυτού του παράφορου «έρωτα» της Καγκελαρίου της Γερμανίας με τον Ταγίπ Ερντογάν; Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε τον Τούρκο πρόεδρο «φίλο» του. Όπως αποκάλυψαν αργότερα οι πιο στενοί του συνεργάτες εξυπηρετούσε τα δικά του συμφέροντα, όχι τα αμερικανικά,και βεβαίως τα συμφέροντα του Ερντογάν.

  • Χθες είχαμε μια μαζική κόντρα της Αμερικής με τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, αλλά και με τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream II. Και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση έχει κυριολεκτικά «ξεσαλώσει» με όσες χώρες θέτουν σε κίνδυνο τα στρατηγικά της κυβέρνηση.

Μετά από πολλές διαμαρτυρίες και παράπονα των Τούρκων, επειδή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, η συνομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η πραγματοποίηση της συνομιλίας αυτής, έχει ενοχλήσει αφάνταστα τους Τούρκους. Είχαν συνηθίσει διαφορετικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αλλά, άσχετα τι θα αποφασίσει και πότε ο κ. Μπάιντεν για το τηλεφώνημα στον Ταγίπ Ερντογάν, ήθελαν και οι Αμερικανοί αυτή τη συνάντηση για να αρχίσει η διαδικασία του ξεκαθαρίσματος των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.

Είναι πολλά τα θέματα, και μερικά εκ των προβλημάτων αυτών δεν είναι εύκολο να λυθούν. Και ξέρετε, αγαπητοί αναγνώστες, δεν είναι αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «συμφώνησαν ότι διαφωνούν». Εδώ ομιλούμε για στρατηγικά συμφέροντα. Έχουν γίνει πόλεμοι για τα στρατηγικά συμφέροντα…

Όπως ήδη είναι γνωστό, τούτη η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε μία διαμάχη με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα και δεν νομίζω ότι μπορούμε να προβλέψουμε που θα οδηγήσει.

Η Τουρκία εμπλέκεται και σε αυτή τη διαμάχη. Έχει πάρει θέση ο Ταγίπ Ερντογάν υπέρ του προέδρου της Ρωσίας και εναντίον του κ. Μπάιντεν. Και επίσης, που είναι το πλέον σημαντικό, ενώ η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ υποστηρίζει τα ρωσικά στρατηγικά συμφέροντα.

Και αυτό δεν το ανέχεται ούτε ο κ. Μπάιντεν, ούτε ο υπουργός του των Εξωτερικών, ούτε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος το είπε καθαρά και ξάστερα στον Ιμπραίμ Καλίν τις προάλλες.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η σύγκρουση ξεπέρασε τα όρια των S-400, για τους οποίους ο κ. Μπλίνκεν είπε στον Τσαβούσογλου ότι πρέπει να φύγουν από το τουρκικό έδαφος διότι αποτελούν κίνδυνο για τον οπλισμό του ΝΑΤΟ.

  • Άρα, η τουρκοαμερικανική διαμάχη βρέθηκε σε άλλα επίπεδα. Και δεν βρέθηκε ξαφνικά. Το επεδίωξε ο κ. Ερντογάν. Ήταν σχέδιο, διότι βασικά είναι αντιαμερικανός και επειδή συνεχίζει να πιστεύει ότι το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, το σχεδίασαν οι Αμερικάνοι και σ’ αυτό συμμετείχε υποτίθεται και ο κ. Μπάιντεν.

Σε ότι αφορά τη συνάντηση του κ. Μπλίνκεν με τον Τσαβούσογλου, δεν πήγε καλά. Άλλωστε φαίνεται και από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η επιμονή για τους S-400 αποκαλύπτει την απόφαση στο πιο υψηλό επίπεδο. Διότι οι Τούρκοι βασικά ακόμα βρίσκονται στο δικό τους φανταστικό κόσμο.

Ξέρετε κάτι; Ο κ. Μπάιντεν επειδή θα είναι πρόεδρος μίας τετραετίας, δεν θα κάνει χάρες ούτε θα υποχωρεί στα θέματα που θεωρεί ότι τίθενται σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής. Θα ζήσουμε ωραίες στιγμές, μου είπε ένας διπλωμάτης, και βεβαίως το λέει ειρωνικά.

Τώρα, σε ότι αφορά το τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν στον κ.Μητσοτάκη, αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 10.40 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Πληροφορούμαι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μαγνητοσκοπήσει και μήνυμα στον Ελληνισμό για την Ελληνική Επανάσταση, για την Ελληνική και την Αμερικανική Δημοκρατία. Και επίσης, μετά το τηλεφώνημα στον Πρωθυπουργό, ο Λευκός Οίκος έχει οργανώσει μία κουβέντα του Αμερικανού προέδρου με επιφανείς Ελληνοαμερικανούς μέσω ΖΟΟΜ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στο πλαίσιο των εορτασμών είχαμε και την εντυπωσιακή δήλωση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Επικεφαλής είναι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Είναι ένας ύμνος στην Ελληνική Δημοκρατία και στη στενή συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι ότι περιμέναμε κάτι λιγότερο από τον κ. Μενέντεζ… Ο γερουσιαστής είναι ο κορυφαίος υποστηρικτής της Ελλάδας και στην Αμερική και στον κόσμο όλο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Μπάιντεν αποφασισμένος να «αναζωογονήσει» το ΝΑΤΟ: Ο Μακρόν υψώνει ξανά τον τόνο με την Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: