Η Ρωσία συζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα το κλεμμένο από τον Χίτλερ αρχείο των Εβραίων της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία αρχείου: Παιδιά από την Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης καταθέτουν λουλούδια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας




Μια πληροφορία που έχει τη δική της ιστορική και συναισθηματική αξία αναφέρει η στήλη ΒΗΜΑτοδότης στο σημερινό της δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αυτήν πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία θα επιστρέψει, ως δώρο, στην Ελλάδα, τα αρχεία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που είχαν κλέψει οι ναζί. Βρέθηκαν στην κατοχή τους, όταν κατασχέθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό στη γερμανική Καγκελαρία.

Η προσφορά όμως, αν γίνει, δεν θα μείνει αναπάντητη από ελληνικής πλευράς.

«Η άφιξη των Ρώσου Πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας αναζωπύρωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται μια μεγάλη ρωσική προσφορά, κάτι σαν δώρο, προς την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για το αρχείο των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, το οποίο άρπαξε ο Κόκκινος Στρατός εισβάλλοντας στη ναζιστική καγκελαρία. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλη είδηση παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Εκείνο που έμαθα είναι ότι το 2014 η ελληνική κυβέρνηση έφθασε πολύ κοντά με τη ρωσική για την παράδοση του αρχείου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η Αθήνα ήταν πρόθυμη να πληρώσει και τα «φύλακτρα» των αρχείων (που δεν είναι περισσότερο από 80.000 ευρώ). Και επίσης να παραδώσει στη Μόσχα και τα αρχεία του ρωσικού προξενείου στα Χανιά.

Οι Ρώσοι ωστόσο το καθυστερούσαν έγινε λόγος και για επιστροφή στη Ρωσία της συλλογής Κωστάκη που φυλάσσεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Μετά ήρθαν οι απελάσεις διπλωματών και εκεί που η υπόθεση χανόταν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης το ξανάφερε το θέμα και το ζήτησε μάλιστα επίμονα σε επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών. Βεβαίως είναι καθαρά θέμα της ρωσικής κυβέρνησης, που εάν γίνει ίσως να αποτελεί και την είδηση της χρονιάς».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Σοβαρή καταγγελία: Ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε ισλαμιστική και εθνικιστική δικτατορία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: