Οι πρώτες πενήντα ημέρες του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο: Τι πέτυχε μέχρι στιγμής ο ηγέτης των Δημοκρατικών;

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την Πρώτη Κυρία,. Τζιλ στους κήπους του Λευκού Οίκου. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών μόλις 50 ημέρες. Ωστόσο παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχει καταφέρει να τηρήσει σε μεγάλο βαθμό τις προεκλογικές του δεσμεύσεις προς τον Αμερικανικό λαό.

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο και υπέγραψε μια σειρά από διατάγματα που «ξήλωσαν» την πολιτική Τραμπ μέχρι και την πρόσφατη επιτυχία του στο Κογκρέσο με την υπερψήφιση του πακέτου διάσωσης της οικονομίας, ο Αμερικανός πρόεδρος αποδεικνύει πόσο καλά ξέρει να διαχειρίζεται κρίσιμες καταστάσεις, βάζοντας στη θέση τους όλους εκείνους που έκαναν λόγο ότι τα έχει “χαμένα” λόγω ηλικίας.

  • Το πακέτο ανακούφισης και οι εμβολιασμοί:

Πρώτα απ’ όλα ο πρόεδρος Μπάιντεν κατάφερε να τηρήσει μια από τις πιο σημαντικές υποσχέσεις του, εκείνη του «Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης». Το «κολοσσιαίο» οικονομικό πακέτο, ύψους 1.9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως έχουμε ξαναπεί, αφορά κονδύλια για την Υγεία και την Παιδεία για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, επιδόματα και ενέσεις ρευστότητας σε οικογένειες, άνεργους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μέσα στο πακέτο υπάρχει ειδική μέριμνα για την ταχύτερη και ασφαλέστερη διανομή των εμβολίων προς τους πολίτες.

Παρόλα αυτά, μέχρι την τελική ψήφισή του από το Κογκρέσο, υπήρξαν αρκετά προβλήματα και έγιναν πολλές τροποποιήσεις με αποτέλεσμα να επαναληφθεί η ψηφοφορία. Η αρνητική στάση των Ρεπουμπλικάνων ήταν δεδομένη, ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν και Δημοκρατικοί νομοθέτες που θα έβαζαν εμπόδια.

Αν αναλογιστούμε ότι η πλειοψηφία τους στη Γερουσία είναι οριακή, αρκούσε μόλις μία αρνητική ψήφος να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Η πιο “οδυνηρή” υποχώρηση για τους Δημοκρατικούς ήταν η μη αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου στα 15 δολάρια. Η προοδευτική πτέρυγα του κόμματος έδειξε απογοητευμένη και έκανε λόγο για μια χαμένη ευκαιρία καθώς οι πολίτες έχουν να δουν αύξηση από το 2007.

  • Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν όσο και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κατάφεραν να διαπραγματευτούν μέχρι τέλους με τους συναδέλφους τους και να φέρουν εις πέρας την πιο δύσκολη αποστολή της νέας προεδρίας.

Ήταν η πιο δύσκολη γιατί το Κογκρέσο συνεδρίασε εις διπλούν, ενώ οι Δημοκρατικοί ενεργοποίησαν ειδική τροπολογία για την ψήφισή του πακέτου. Υπό κανονικές συνθήκες για να περάσει ένα νομοσχέδιο χρειάζονται μίνιμουμ 60 ψήφοι της Γερουσίας.

Στην εν λόγω περίπτωση, μέσα από την διαδικασία της “συμφιλίωσης” (reconciliation), χρειάστηκε μονάχα η απλή πλειοψηφία (50-49). Από πλευράς Βουλής, δεν υπήρξε ιδιαίτερη αντίσταση, με το σώμα να υπερψηφίζει το πακέτο (220-211). Ωστόσο, από εδώ και πέρα η προεδρία Μπάιντεν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική καθώς για να ενεργοποιήσει την ίδια διαδικασία θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια και να έχουν ακόμη τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει εντός της τετραετίας με νέα βελτιωμένη πρόταση.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η διαδικασία προχωράει αστραπιαία δεδομένου των συνθηκών. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι τις πρώτες εκατό ημέρες σκοπεύει να έχουν εμβολιαστεί εκατό εκατομμύρια πολίτες. Έχουν περάσει 50 ημέρες και ήδη 75 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου έως τα τέλη του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί παραπάνω από το μισό του αμερικανικού πληθυσμού.

  • Για το μεταναστευτικό:

Στην μεταναστευτική πολιτική, οι Δημοκρατικοί έχουν εστιάσει στην επανένωση των οικογενειών που βρίσκονται στα σύνορα ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.

Παρά τα επικοινωνιακά “τρικ” των Ρεπουμπλικάνων που κάνουν λόγο για καινούργια μεταναστευτική κρίση, ο Τζο Μπάιντεν και ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναφέρουν ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.

Η προεδρία Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω δομές φιλοξενίας ενώ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες, ειδικό κλιμάκιο του Λευκού Οίκου ταξίδεψε στα σύνορα με το Μεξικό προκειμένου να καταγράψουν στο εκατό τοις εκατό την κατάσταση και να προχωρήσουν σε λήψη νέων μέτρων.

  • Εξωτερική πολιτική:

Στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής, η αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον είναι φανερή και έχει αναστατώσει όσους γελούσαν μαζί της πριν από δύο μήνες.

Το πιο σημαντικό επίτευγμα μέχρι στιγμής είναι η συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για την υπογραφή της συνθήκης NEW START, που αφορά τον περιορισμό των πυρηνικών. Η προεδρία Τραμπ δεν μπόρεσε να βρει λύση εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε μόλις μέσα σε λίγες ημέρες, όχι μόνο να «τριξει» τα δόντια στη Μόσχα αλλά και να την φέρει στο τραπέζι να υπογράψει.

Επιπλέον, οι Δημοκρατικοί, εστιάζουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταδικάσει την Κίνα για την γενοκτονία των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ, την Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και την φίμωση των αντιφρονούντων, καθώς και την Τουρκία του Ερντογάν.

  • Ειδικά σε αυτό το κομμάτι, ο Τούρκος ηγέτης έχει κάθε λόγο να ιδρώνει καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον αγνοεί πλήρως ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και όσα γίνονται εις βάρος της Ελλάδας.

Όσον αφορά το Ιράν, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Αμερική δεν θα έχει παθητικό ρόλο, μετά τον βομβαρδισμό  Ιρανικών παραστρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε πως το διπλωματικό μονοπάτι για την Τεχεράνη παραμένει ανοικτό, αρκεί να μην ξεπεράσουν τα όρια.

Συνοψίζοντας, η προεδρία Μπάιντεν έχει κινηθεί πιο δραστήρια σε όλα τα επίπεδα όσο καμία άλλη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση του παρελθόντος. Μέσα σε 50 ημέρες ο ισχυρός άνδρας των Δημοκρατικών αφήνει το πολιτικό στίγμα του, επαναφέροντας την χαμένη αξιοπρέπεια των ΗΠΑ και βυθίζοντας πιο πολύ στο σκοτάδι τους πολιτικούς του αντιπάλους.

*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer της Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

H προεδρία Μπάιντεν «αγχώνει» τον αναξιόπιστο Ερντογάν: Οι κυρώσεις, οι S-400 και στο βάθος οι Κούρδοι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: