Οι πέντε χώρες «στην πρώτη γραμμή» υποδοχής μεταναστών συνέρχονται σήμερα στην Αθήνα

FILE PHOTO: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (Α) φωτογραφίζεται με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Νίκο Νουρή (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Στη συνάντηση σήμερα στην Αθήνα, των πέντε ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών,  Κύπρου, Ισπανίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας, που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή υποδοχής» μεταναστών,, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Figaro με AFP.

Σκοπεύουν να συζητήσουν «κοινές προτάσεις» σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και «τον μηχανισμό για την επιστροφή των μεταναστών στους οποίους δεν χορηγήθηκε άσυλο

Τονίζει ότι σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, στόχος αυτής της διήμερης συνάντησης, με τίτλο «Med5», είναι να παρουσιάσει τις «κοινές θέσεις και προτάσεις». Επισημαίνεται, ότι στις συζητήσεις των υπουργών, αρμοδίων για θέματα μετανάστευσης, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, θα παραστεί το Σάββατο και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογραμμίζεται η επιμονή της Αθήνας στη «σημασία της ανάπτυξης ενός ισχυρού και αποτελεσματικού ευρωπαϊκού μηχανισμού για την υποχρεωτική επιστροφή των μεταναστών», στους οποίους δεν έχει χορηγηθεί άσυλο, ενώ υπενθυμίζεται η επισήμανση στο «νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο», που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο, πως η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών συνεπάγεται επίσης αναπτυξιακή βοήθεια, επενδύσεις, εμπόριο, καλύτερη οργάνωση διαδρομών νόμιμης μετανάστευσης.

Πριν από μια εβδομάδα, η Επίτροπος Ylva Johansson, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης, θεώρησε «επείγον» να καθοριστεί με τα Κράτη μέλη ένας κατάλογος χωρών, με τις οποίες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για «βελτίωση της συνεργασίας» για τις «επανεισδοχές» μεταναστών, με την ίδια να δηλώνει έτοιμη να υποβάλει προτάσεις «ήδη από αυτό το Καλοκαίρι», για περιορισμούς θεώρησης έναντι χωρών, που δεν συνεργάζονται επαρκώς για την επιστροφή υπηκόων τους σε παράτυπη κατάσταση στην ΕΕ, θέμα που συζητήθηκε την Δευτέρα, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης.

Ο Νότης Μηταράκης ζητά από τις «χώρες μέλη της ΕΕ να δημιουργήσουν διαδρόμους απέλασης» και να καθορίσουν διαδρομές για τον επαναπατρισμό των μεταναστών, υπογραμμίζοντας, ότι η πολιτική «υποχρεωτικών επιστροφών» θα ενθαρρύνει επίσης τις «εθελοντικές επιστροφές». Για την Αθήνα, το ζήτημα είναι ακόμη πιο σημαντικό, όσο η γειτονική Τουρκία, απ’ όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, δεν δέχεται εκείνους των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – AFP – την Τρίτη, ο Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη δήλωση ΕΕ-Άγκυρας του Μαρτίου 2016, που υπογράφηκε εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης για τη μείωση του αριθμού των εξόριστων στην Ευρώπη, κάλεσε την Τουρκία να δεχτεί μετανάστες, των οποίων το αίτημα ασύλου είχε απορρίφθηκε.

Συγκεκριμένα, καλεί την Άγκυρα να αποσύρει 1.450 απορριφθέντες μετανάστες, που ζουν σήμερα στα ελληνικά νησιά. Η Αθήνα υπενθυμίζει το διμερές πρωτόκολλο που υπεγράφη το 2001 με την Άγκυρα, το οποίο επιτρέπει την επιστροφή στην Τουρκία μεταναστών, που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε, αλλά η Άγκυρα, πάντα απρόθυμη να πάρει πίσω τους εξόριστους, χρησιμοποιεί συχνά το ζήτημα της μετανάστευσης για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη και να ζητήσει περισσότερη οικονομική βοήθεια για περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην επικράτειά της.

Οι πέντε μεσογειακές χώρες θέλουν επίσης να αντιμετωπίσουν το κρίσιμο ζήτημα μίας συνεργασίας «αλληλεγγύης» μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, για να «μειώσουν το μεταναστευτικό τους βάρος» ως «πρώτες χώρες υποδοχής μεταναστών». Τον περασμένο Νοέμβριο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Μάλτα είχαν κρίνει ανεπαρκή την αλληλεγγύη μεταξύ των 27, την προτεινόμενη στο νέο «σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια, σε κοινή επιστολή, επισήμαναν «ανισορροπίες μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης» των κρατών.

ΠΗΓΗ: Le Figaro με AFP – Les cinq pays «en première ligne» dans l’accueil des migrants réunis à Athènes

Ο Τζο Μπάιντεν έμαθε το μάθημα του με τον Πούτιν από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε το χέρι του στον Ομπάμα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: