Δεν βγαίνει το καθολικό lockdown, αλλάζει ο κωδικός 6: Μετακινήσεις μόνο με τα πόδια λέει η Πελώνη

FILE PHOTO: Αστυνομικοί κάνουν ελέγχους σε οχήματα ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας, μέσω ΚΥΠΕ




Μετά την ασφυκτική πίεση που δημιουργούν η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και η διασπορά των μεταλλάξεων του νέου κορωναϊού, κυβέρνηση και ειδικοί αποφασίζουν νέα δραστικά μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6, όπως είχε γράψει από χθες η Hellas Journal, δηλαδή να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση.

Η κυρία Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

  • Παράλληλα, ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τόνισε ότι ήδη από την άνοιξη και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο θα είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση. «Πρέπει σταδιακά να επαναλειτουργήσει η οικονομία από τον Απρίλιο και μετά», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η ίδια έκανε έκκληση για λίγη υπομονή από όλους και τήρηση εφαρμογής των μέτρων ενώ ειδικά για την Τσικνοπέμπτη ζήτησε να μείνουμε με την κοντινή «κοινωνική μας φούσκα».

Η κυρία Πελώνη εξήγησε ότι, όποια μέτρα αποφασιστούν, θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη, καθώς δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης. Υπογράμμισε ακόμη ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Θυμίζουμε ότι είναι η ίδια κυβέρνηση που έλεγε ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό γιατί είναι άδικο να μην μπορεί κάποιος που μένει σε κάποια γειτονιά της Αθήνας να έχει τα ίδια δικαιώματα βόλτας και άθλησης με κάποιον που μένει σε κάποιον παραλιακό δήμο και είναι κοντά στη θάλασσα.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αντί της Παρασκευής, συνεδριάζει εκτάκτως στις 11:00 προκειμένου να αποφασιστεί η εισήγηση προς την κυβέρνηση για το σχέδιο ανάσχεσης της έξαρσης της πανδημίας. Στην επιτροπή δεν υπάρχει ομοφωνία, καθώς άλλοι επιστήμονες εισηγούνται σκληρά μέτρα και καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, όπως τον Μάρτιο του 2020, ενώ άλλοι προτιμούν «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα».

Τι θα κάνει η Αστυνομία

Σχετικά με τι θα κάνει η Αστυνομία σε περίπτωση που δοθεί η οδηγία για περιορισμούς στην μετακίνηση 6, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος δήλωσε πως η χρήση του SMS διευκολύνει και δίνει την δυνατότητα στον καθένα μας να κυκλοφορεί έξω και να υπάρχει κινητικότητα. Ωστόσο τόνισε πως αν κάποιος εντοπιστεί μακριά από το σπίτι του ο αστυνομικός θα του βεβαιώσει παράβαση.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ οι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια έχουν κυμανθεί από τις 65.000 μέχρι τις 70.000 καθημερινά. «Εμείς βγάζουμε δελτία τύπου συνεχώς. Ο αριθμός των παραβάσεων είναι περίπου στις 1.500 καθημερινά πανελλαδικώς».

Πρόσθεσε πως το θέμα της παροχής βοήθειας είναι ένα θέμα δύσκολο. «Δεν μπορεί ο αστυνομικός να αφήσει το σημείο και να ακολουθήσει τον πολίτη για να του υποδείξει σε ποιον ηλικιωμένο θα πάει. Εξάλλου ούτε εφικτό είναι αυτό, ούτε θέλουμε να γίνει».

Σχετικά με τα κορωνο-πάρτι σημείωσε πως καθημερινά έχουν πάνω από 10 συλλήψεις κυρίως για παραβάσεις από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και από πάρτι όπως αυτά της Αρτέμιδας.

Γεραπετρίτης: Κλείνουμε τα «παράθυρα» κινητικότητας

Παρεμβάσεις στο μέτωπο κατά της πανδημίας, οι οποίες «θα ελέγχουν την κινητικότητα», προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1»

Προϊδεάζοντας  για τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι αφενός θα αξιολογηθούν περιοχές που βρίσκονται σε ηπιότερο καθεστώς και στις οποίες εμφανίζεται δυναμική αύξηση των κρουσμάτων, με άλλα λόγια θα περιέλθουν κι αυτές στο “κόκκινο”, για δε τις περιοχές που βρίσκονται σε πολύ αυξημένο κίνδυνο, όπως η Αττική, η Αχαΐα και λίγες ακόμη περιοχές, εκτίμησε πως «θα υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ελέγχουν την κινητικότητα».

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι «ο καθένας έχει βρει τρόπους για να ξεγελάει το σύστημα και να κάνει τον όποιο συγχρωτισμό κρίνει», το σημαντικό είναι «να κλείσουμε τα όποια “παράθυρα” υπάρχουν (…) το μεγάλο πρόβλημα είναι η κινητικότητα που οδηγεί σε πίεση το σύστημα υγείας» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Με πληροφορίες από skai.gr

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

“Κλείστε” όλη τη χώρα σήμερα, όχι σε 15 μέρες, τα μέτρα δεν αποδίδουν: Σήμανε συναγερμός στη χώρα

Σφίγγει ο έλεγχος των SMS: Με 6 βόλτα μόνο με τα πόδια, με 4 διασταυρώσεις στοιχείων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: