Η παράκληση του Γαβρά: Όταν κάποιος πέφτει θύμα κακοποίησης πρέπει να το καταγγέλλει αμέσως

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς με την Σίσσυ Χρηστίδου, παρουσιάστρια του OPEN. Φωτογραφία via OPEN TV




O διασημος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς μίλησε στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου για τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν συγκλονίσεις το χώρο του ελληνικού θεάτρου.

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης αναφέρθηκε και στη γυμνή εμφάνιση ηθοποιού σε live τηλεοπτική μετάδοση στη Γαλλία.

«Οι καλλιτέχνες έχουν έναν ρόλο να παίξουν μέσα στην κοινωνία. Έχουν μια θέση πολύ διαφορετική από όλους τους άλλους και είναι, σχεδόν υποχρεωμένοι να παίρνουν θέση σε μερικές καταστάσεις. Γιατί αυτό είναι η Τέχνη τελικά. Είναι ένα βλέμμα πάνω στην κοινωνία».

Πρόσθεσε και τα εξής:

«Η άσκηση της εξουσίας σε καλλιτεχνικά έργα δείχνει μια αδυναμία. Όταν γυρίζεται ένα φιλμ ή ετοιμάζεται ένα θεατρικό έργο είμαστε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε το κοινό και να του δώσουμε κάτι που το ενδιαφέρει. Δεν είναι εκεί ο καθένας για να δείξει τον εαυτό του. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε γύρω από το έργο. Όπως ο σκηνοθέτης είναι υπεύθυνος για το έργο θα πρέπει στο τέλος αυτός να έχει και τον τελευταίο λόγο» τόνισε ο σκηνοθέτης.

«Όταν κάποιος πέφτει θύμα κακοποίησης πρέπει να το καταγγέλλει αμέσως. Είναι απαραίτητο οι γυναίκες να αντιδράσουν σήμερα. Όλες οι γυναίκες έχουν την ιδέα να αμύνονται και να μην αφήσουν τα πράγματα να ξεχνιούνται. Γιατί αυτά δεν ξεχνούνται», σημείωσε ο κ. Γαβράς.

Αναφορικά με τα περιστατικά αυστηρότητας και βίας στην τέχνη είπε:

«Νομίζω η άσκηση της εξουσίας σε καλλιτεχνικά έργα είναι μία αδυναμία. Σε ένα καλλιτεχνικό έργο είμαστε όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε το κοινό και να δώσουμε κάτι στο κοινό. Δεν είμαστε εκεί ο καθένας για να δείξει τον εαυτό του. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε γύρω από το έργο και σας επαναλαμβάνω ο σκηνοθέτης είναι ο υπεύθυνος αλλά είναι απαραίτητη μία συνεργασία βαθιά».

Για τη βία κατά των γυναικών και το κίνημα #MeToo είπε: «Η βία που έχουμε σήμερα, η βία εναντίον των γυναικών είναι κάτι γενικό και από πάντα. Πρέπει να σταματήσει αυτή η υπόθεση. Όπως και η βία της λογοκρισίας σε κάποιο κινηματογραφικό έργο ή βιβλίο. Η βία κατά των γυναικών υπήρχε στη Γαλλία πάρα πολλά χρόνια. Οι γυναίκες αυτές έχουν απόλυτο δίκιο, όταν κάποιος δεν τις σέβεται πρέπει αμέσως να το πουν. Και αν υπάρχει βία πρέπει να πάνε στην αστυνομία. Είναι απαραίτητο οι γυναίκες να αντιδράσουν. Σήμερα οι γυναίκες έχουν την ιδέα να αμύνονται και να μην αφήσουν τα πράγματα αυτά να συμβούν».

«Πίσω από το θέατρο και τον κινηματογράφο, υπάρχει αυτή η σχέση ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, υπάρχει κάτι ευγενικό. Προσπαθούν οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες να δώσουν κάτι καλό, μία στιγμή ευχαρίστησης στο κοινό. Εκείνο που συμβαίνει, επίσης, είναι ότι μερικοί σκηνοθέτες, διευθυντές, ιδιοκτήτες θεάτρων έχουν πολλή δύναμη και χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμη για να πιέσουν κυρίως τις γυναίκες -αλλά μερικές φορές και τα αγόρια – να υποκύψουν. Αυτό είναι απαράδεκτο, αλλά συμβαίνει και στην καθημερινή ζωή. Δεν είμαστε μία κοινωνία διαφορετική, είμαστε όπως όλος ο κόσμος.

Ο Κώστας Γαβράς μίλησε με εκτίμηση και για τη Γαλλίδα ηθοποιό Κορίν Μαζιερό (Corinne Masiero) η οποία στα Βραβεία Σεζάρ 2021 αξιοποίησε την ευκαιρία για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να κρατά κλειστά τα θέατρα και τους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο σκηνοθέτης είπε ότι έκανε κάτι αξιοθαύμαστο που έμεινε γυμνή για να διαμαρτυρηθεί έναν τέτοιο σκοπό, και μάλιστα μία γυναίκα που δεν είναι μοντέλο αλλά η γυναίκα της διπλανής πόρτας.

Γυμνή η… αλήθεια στα βραβεία Σεζάρ από τη γυμνή Corinne Masiero: «Χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει μέλλον»…[videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: