Η πανδημία κτυπά χωρίς οίκτο το Μεξικό, την Κούβα και τη Χιλή: Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια κρούσματα

Ο πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador σε συνέντευξη Τύπου στην Πόλη του Μεξικού. EPA, Jose Mendez




Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 866 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού να αυξάνεται στους 191.789 νεκρούς.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 7.407 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 2.137.884.

Ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη θεωρείται υποτιμημένος. Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει στην πορεία της υγειονομικής κρίσης πως στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται επίσημα.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.528 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνουν συνολικά τους 864.064.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 19 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε 21.182 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Το υπουργείο τόνισε ότι οι μολύνσεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται μετά το τέλος της περιόδου των θερινών διακοπών στο νότιο ημισφαίριο και την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα κρούσματα μειώθηκαν σε μόλις τέσσερις από τις περιφέρειες της χώρας την τελευταία εβδομάδα.

Η Χιλή παρέλαβε χθες μια ακόμη, την πέμπτη κατά σειρά, παρτίδα δόσεων του εμβολίου CoronaVac της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinovac. Την υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.

Ως εδώ, οι αρχές έχουν εμβολιάσει πάνω από 4,1 εκατομμύρια ανθρώπους για τον νέο κορονοϊό, με πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων τους. Στόχος είναι να έχουν ανοσοποιηθεί 5 εκατομμύρια μέσα στο πρώτο τρίμηνο και 15 εκατομμύρια περί τα μέσα του έτους.

  • Κούβα: Ξεπέρασαν τα χίλια τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, άλλοι δύο θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.041 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 2 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 352 νεκρούς επί συνόλου 57.607 κρουσμάτων από τον Μάρτιο του 2020.

Πρόκειται για «τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μετά τη 2η Φεβρουαρίου, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 1.065», υπενθύμισε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας.

Οι 1.030 από τις νέες μολύνσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, «ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων 15 ημερών», σύμφωνα με τον κ. Ντουράν.

Η Αβάνα (491 κρούσματα σε 24 ώρες) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με τον δείκτη επίπτωσης — τον επιπολασμό του ιού — να αυξάνεται στο επίπεδο των 278,3 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο στη χώρα.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας, παρότι οι αρχές επιβάλλουν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και η μείωση των επιβατικών πτήσεων από ορισμένες χώρες.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico – Σαντιάγο, Chile – Αβάνα, Cuba

Νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στη Βραζιλία: 1.972 σε 24 ώρες, σχεδόν 70.800 κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: