Η Morgan Stanley προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να χαθεί και η επικείμενη τουριστική σεζόν στην Ευρώπη

Θαλασσινό τοπίο στο Ναύπλιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters (των Guy Faulconbridge και Sarah Young) καταγράφει έκθεση της Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί και δεύτερη θερινή τουριστική σεζόν για την Ευρώπη, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων και του χαμηλού ρυθμού διεξαγωγής εμβολιασμών.

Εκφράζεται η ανησυχία ότι οι μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και επικίνδυνες, έχουν οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία και ενδέχεται να μην επιβραδυνθεί έγκαιρα ο ρυθμός επιμολύνσεων με κορωνοϊό μέχρι το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι συνέπειες μίας ακόμα χαμένης τουριστικής περιόδου θα είναι βαρύτερες για τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο τουρισμός αναλογεί σε πάνω από το 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και σχεδόν στο 8% των θέσεων εργασίας. 

Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται στις χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.  Ειδικά, η Ισπανία που είχε τη μεγαλύτερη ύφεση το 2020, θα ​πληγεί περισσότερο αυτό το έτος, ​αν επικρατήσει ​το δυσμενές σενάριο.

Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία πιέζουν προς την κατεύθυνση μίας «κανονικότητας» στην επικείμενη τουριστική σεζόν και πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δηλώνουν έτοιμες να υποδεχτούν τουρίστες από τα μέσα Μαΐου, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι πολίτες του ευρωπαϊκού Βορρά να θεωρήσουν πιο ασφαλείς τις διακοπές στο εσωτερικό της χώρας τους παρά στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: Reuters, Guy FaulconbridgeSarah Young – Europe’s summer holiday is in peril – Morgan Stanley says

Το νέο πραγματικό πραξικόπημα στην Τουρκία: Το φιλοκουρδικό HDP στην διαδικασία της εξάλειψης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: