Η μεγάλη αλλαγή στην τύχη της Ελλάδας, σύμφωνα με τους FT: Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι πρόκειται για δανεικά…

File Photo: Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η Ελλάδα ξεκίνησε τη διάθεση του πρώτου 30ετούς ομολόγου της από το 2008, γεγονός που δείχνει τη μεγάλη αλλαγή στην τύχη της χώρας από την εποχή των προβλημάτων με το χρέος της μια δεκαετία πριν, γράφει η εφημερίδα Financial Times.

Σημειώνει τα εξής:

Η έκδοση του ομολόγου, που θα αποφέρει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα αποκατέστησε την πρόσβασή της στις αγορές. Η πώληση προσέλκυσε 26 δισ. ευρώ σε προσφορές, επιτρέποντας τη διαμόρφωση της τιμής στο 1,5% πάνω από το ποσοστό midswap. Η ΕΚΤ είχε ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικό χρέος πέρυσι.

«Έχει δοθεί ώθηση από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Konstantin Veit, διαχειριστής επενδύσεων της Pimco. «Έχει υπάρξει κάποια ανοδική πίεση στις αποδόσεις αλλά δεν είναι προφανές ότι όλοι οι βασικοί παράγοντες που ωθούν τις αποδόσεις προς τα κάτω έχουν εξαφανιστεί στο στάδιο αυτό».

Ο Reza Moghadam, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Morgan Stanley, κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα, λέγοντας: «Δείχνει το επίπεδο υποστήριξης από την ΕΚΤ που επιτρέπει σε κυβερνήσεις να εκδίδουν ομόλογα στο παρόν με ευνοϊκούς όρους».

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ υποσχέθηκε να επιταχύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων. «Μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα αναμένεται περισσότερη δυναμική ώθηση, είναι λοιπόν η τέλεια στιγμή για την Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα», είπε ο Moghadam. 

Η χθεσινή έκδοση γίνεται μετά από μια σειρά επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. Μια έκδοση 10ετών ομολόγων των Ιανουάριο συγκέντρωσε προσφορές 29 δισ. ευρώ για 3,5 δισ. χρέος. Η ισχυρή ζήτηση φάνηκε στην τιμή, με απόδοση ύψους 0,8% για το νέο ομόλογο. Η χώρα συγκέντρωσε επίσης 12 δισ. από την έκδοση πέντε νέων ομολόγων το 2020.

«Τα ελληνικά ομόλογα γενικά έχουν ανακάμψει από τις απώλειες που είδαμε στην χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση της ευρωζώνης», δήλωσε ο Francesco Maria Di Bella, στρατηγικός αναλυτής της UniCredit. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι στο 0,9%, αυξημένες κατά 0,3% φέτος, αλλά πολύ χαμηλότερα από το 4% που είχε καταγραφεί στην κορύφωση της κρίσης του κορωνοϊού πέρυσι.

«Οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει κάπως τον τελευταίο μήνα. Αλλά υπάρχει ακόμα όρεξη για ομόλογα κυβερνήσεων της ευρωζώνης με υψηλότερες αποδόσεις,» είπε ο Di Bella. Η χαμηλότερη ρευστότητα των ελληνικών ομολόγων παραμένει λόγος ανησυχίας, σημείωσε, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας είναι στα χέρια των θεσμών.

Η διαφορά μεταξύ των ελληνικών 10ετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Η διαφορά αυτή μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τις νέες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ: Financial Times Greece to sell first 30-year bond since 2008 financial crisis

Εντυπωσιακή ζήτηση για το 30ετές ομόλογο: 26 δισ. προσφορές, 2,5 δισ. αντλεί το δημόσιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: