Η κουβέντα του Μπάιντεν με τον Μητσοτάκη για το προκλητικό Πεκίνο: Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας στην Αθήνα με αποστολή…

Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping (Κ) και ο πρωθυπουργός Li Keqiang (Δ) εν μέσω στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο Πεκίνο. EPA, ROMAN PILIPEY, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είχαμε συνηθίσει να ακούμε τους Αμερικανούς και γενικά τους δυτικούς να ομιλούν και να ασχολούνται με τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αλλά φαίνεται ότι το γεωπολιτικό παιγνίδι αλλάζει και επηρεάζει την Ελλάδα, την Κύπρο, την κατοχική Τουρκία και γενικά τη Μεσόγειο.

Ο νέος παίκτης είναι η Κίνα, ένας παίχτης επικίνδυνος και σκληρός που βρίσκεται ήδη στα Βαλκάνια και προσπαθεί να εισέλθει ακόμα πιο δυνατά και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, που έχουν σχέση με τη Δύση. Μπροστά στη Κίνα, η Ρωσία είναι μία …οδοντογλυφίδα, φαίνεται -και είναι- μία μικρή χώρα.

Η κινεζική ηγεσία έστειλε τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας σε περιοδείες στη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία και στην Ευρώπη. Και το δυτικό σύστημα έχει μεν ανησυχήσει, αλλά την ίδια στιγμή εισέρχεται στη διαδικασία της ολικής επίθεσης εναντίον του Πεκίνου, το οποίο -από την πλευρά του- δείχνει αποφασισμένο και να επενδύσει στρατηγικά στην Ευρώπη αλλά και να ασκήσει τη «διπλωματία των εμβολίων».

  • Και όταν λέμε “να επενδύσει” εννοούμε φυσικά να ελέγξει και τις χώρες με τις οποίες θα συνεργαστεί. Η Κίνα είναι η πιο αυταρχική χώρα στον κόσμο και οι ηγέτες της μισούν τη Δημοκρατία. Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι έχουν αισθήματα για τον Άνθρωπο…

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση ώστε φτάσαμε στο σημείο της παγκόσμιας διπλωματικής αυτής προσπάθειας εναντίον της Κίνας να ηγείται ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε το θέμα στους Ευρωπαίους ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε σε διμερές επίπεδο. Το έθεσε στους προέδρους και πρωθυπουργούς των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Και το κουβέντιασε και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο είχε μία καταπληκτική συνομιλία. Το θέμα της ασφάλειας της Ελλάδας απασχολεί τον κ. Μπάιντεν και την κυβέρνησή του.

Το θέμα είναι σοβαρό και αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης. Διότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν πως με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να τα βρουν στο τέλος. Αλλά με τους Κινέζους δεν μπορούν ποτέ να συνεννοηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τον κ. Μπάιντεν με προσοχή και συμφώνησαν επί του θέματος. Βεβαίως, το θέμα της εκμετάλλευσης του λιμανιού του Πειραιά από τους Κινέζους, δεν μπορεί να αλλάξει και οι Αμερικανοί το καταλαβαίνουν, αλλά -όπως κάνουν με όλους τους συμμάχους- τους ενημερώνουν για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η όποια σχέση με το καθεστώς της Κίνας.

Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Άμυνας, ο οποίος ξεκίνησε την περιοδεία του από την Ουγγαρία, που οδεύει στον αυταρχισμό, επισκέφθηκε και τη Σερβία και σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του είναι τα Σκόπια και η Αθήνα. Στη Σερβία παρακολούθησε και στρατιωτική άσκηση και εκφράζονται φόβοι ότι έβαλε στην τσέπη του τη σερβική ηγεσία.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ήδη στην ελληνική πρωτεύουσα όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Δευτέρα στις 11.30 το πρωί. Τώρα, από πότε η κ. Σακελλαροπούλου συναντά υπουργούς Άμυνας ξένων χωρών, είναι μία άλλη ιστορία…

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης συζήτησαν και θέματα κοινής στρατηγικής πολιτικής. Τα αμερικανικά και τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα συναντώνται στην ευρύτερη γειτονιά, από τη Μέση Ανατολή, μέχρι τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Και συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Η Αμερική έχει λάβει μέρος στην τριμερή συν ένα του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με απόφαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Και αυτό αποφασίστηκε ότι θα συνεχιστεί, μία απόφαση που συμπεριλαμβάνεται στην επιστροφή της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην επόμενη συνάντηση, όποτε και αν γίνει, αναμένεται να λάβει μέρος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η Κίνα, εκτός της Ελλάδας, έχει επενδύσει σε 17 χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Τουρκία, η οποία προτίθεται να έχει και στρατιωτική συνεργασία με τοΠεκίνο. Η Αμερική προειδοποιεί τους συμμάχους της ότι η συνεργασία με την Κίνα θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις στη βάση του γνωστού νόμου CAATSA, που χρησιμοποιήθηκε για να τιμωρηθεί η κατοχική δύναμη λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400. Το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο για τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Ερντογάν περίμενε τηλεφώνημα και “νεύμα” για το Λευκό Οίκο, και έλαβε πρόσκληση με άλλους 39…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: