Η Κύπρος πολύτιμη για την ασφάλεια της Τουρκίας: Η στρατηγική που επιβεβαίωσε ακόμη και ο Τατάρ

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στη Λευκωσία. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Χρόνια η κατοχική Τουρκία ανέπτυσσε το ανεδαφικό αφήγημα πως βρίσκεται στην Κύπρο για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους.  Αυτό, υποτίθεται, δικαιολογούσε την εμμονή της για τη συνέχιση του ξεπερασμένου συστήματος των εγγυήσεων και τη στρατιωτική παρουσία της στο νησί.

Αυτό το αφήγημα εξουδετέρωσε εν πολλοίς ο πρώην θεωρητικός του Ερντογάν και σημερινός πολιτικός του αντίπαλος, Αχμέτ Νταβούτογλου.

  • Είχε επισημάνει χωρίς περιστροφές πως ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα. Καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου, είπε.
  • Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφέρει πως «η μικρή πατρίδα (το παράνομο ψευδοκράτος εννοεί) θα αποτελεί, με τη λύση, το προπύργιο για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή».

Πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να διατυπωθεί για να εξηγηθούν τα τουρκικά σχέδια σε βάρος της Κύπρου. Εξηγείται η κατοχή και η επιμονή για να παραμείνει στο νησί.

Ποιο απλοϊκά αλλά με σαφήνεια τα είπε και ο  κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Ο εγκάθετος της Άγκυρας υποστήριξε πως η ενίσχυση και η επιβίωση της παράνομης «ΤΔΒΚ» είναι πολύ σημαντική από την άποψη της ασφάλειας της Τουρκίας. Είπε, δηλαδή, αυτό που ισχύει παρουσιάζοντας τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας.

Οι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιούνται από την Τουρκία ως όχημα για την εξυπηρέτηση των σχεδιασμών τους στην περιοχή. Η παρουσία τους στο νησί αποτελεί μέρος της στρατηγικής ασφάλειας της κατοχικής δύναμης. Και οι Τουρκοκύπριοι.

Οι διάφορες πολιτικές και οικονομικές ελίτ και όσοι αποδέχονται να παίξουν το ρόλο των εγκάθετων, των αχυράνθρωπων, εξυπηρετούν αυτό και μόνο το στόχο. Δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Η Τουρκία σαφώς και δεν απειλείται από την Κύπρο. Την ίδια, ωστόσο, ώρα είναι σαφές πως η Κύπρος χρησιμοποιείται από την κατοχική δύναμη για να ενισχύσει την ασφάλειας στην περιοχή. Γι αυτό και θέλει να ελέγχει πλήρως το νησί και δεν ευνοεί άλλη παρουσία, η οποία μπορεί να απειλήσει ή να επηρεάσει τους σχεδιασμούς της.

  • Με τη Βρετανία, για παράδειγμα, μπορούν να συνυπάρξουν και να συνεργασθούν. Στο σημείο, που δεν επηρεάζονται τα συμφέροντα τους. Αυτό επιβεβαιώνεται διαχρονικά. Η Τουρκία, ωστόσο, δεν θα ήθελε ποτέ την Ελλάδα στο νότιο τμήμα της Κύπρου και απέναντι της. Κι αυτό το έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές.

Μέχρι στιγμής η υλοποίηση γίνεται διά της επιβολής και χωρίς να ρίξει μια σφαίρα η κατοχική Τουρκία. Επιστρατεύει τη λογική της στρατιωτικής ισχύος. Είναι, όμως, η κατοχική δύναμη άτρωτη, ανίκητη; Είναι σαφές πως για δεκαετίες η Άγκυρα εφαρμόζει σιγά-σιγά αλλά σταθερά τους σχεδιασμούς της.

Πώς μπορεί να αποτραπεί αυτός ο σχεδιασμός; Κανείς δεν θέλει πόλεμο. Μπορεί να αντιμετωπιστεί η Τουρκία και οι επεκτατικές πολιτικές της, με ένα άλλο σχεδιασμό αποτροπής. Με τα παρακάλια- είναι αποδεδειγμένο- η κατοχική δύναμη αποθρασύνεται και συνεχίζει ακάθεκτη. Το βιώσαμε και το βιώνουμε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Θα καθορίζουν τώρα και ποιοι δικαιούνται να μιλούν; Ο δρόμος τους οδηγεί σε συμφωνημένη διχοτόμηση την Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: