Οι κινήσεις των επόμενων ημερών για τις φρεγάτες: Κανείς από τους «μνηστήρες» του Π.Ν. δεν έχει πει την τελευταία λέξη του…

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει κληθεί να αξιολογήσει επιχειρησιακά τις νέες φρεγάτες που έχουν προταθεί όπως και να αξιολογήσει τις προτάσεις για την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Πηγή φωτογραφίας Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Την οδό της δεύτερης επίσημης επιστολής ερώτησης τιμών και διαθεσιμοτήτων (Letter of request Price and Availability) φαίνεται πως θ’ ακολουθήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC κι όχι κάποιας άλλης μορφής LOR προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σ’ αυτή την φάση.

Παράλληλα οι επιστολές και προς τους υπουργούς άμυνας των Ευρωπαϊκών κρατών, από τα οποία προέρχονται οι εταιρίες- «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν ετοιμαστεί από το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κι όλες μαζί θ’ αποσταλούν προς τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

  • Πηγές από το υπουργείο Εθνικής άμυνας εξηγούσαν ότι και αυτή την εβδομάδα θα υπάρχουν νέες συναντήσεις με Αμερικανούς, οι οποίοι ομολογουμένως όλο αυτό το διάστημα δείχνουν ίσως με τον πιο δυναμικό έως τώρα τρόπο, ότι θέλουν όχι απλώς να παραμείνουν ζωντανοί στον αγώνα που διαδραματίζεται για τη νέα φρεγάτα του Ελληνικού στόλου, αλλά και προκριθούν.

Η Ελληνική πλευρά είναι αλήθεια πως αναμένει την ασυναγώνιστη πρόταση από την Αμερική, αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η επίσημη Ελληνική ερώτηση.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν επιπλέον ότι η LOR/ P&A προς τις ΗΠΑ είναι εκείνη που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ν’ αναγνωριστεί ως «δεσμευτική». Και αυτό είναι μια έμμεση απάντηση προς όποιον αναζητά τώρα μια LOR for LOA για τις MMSC.

Και μάλιστα τα ίδια χείλη σημείωναν πως τελικά ανάμεσα από τις επτά προτάσεις που υπάρχουν μπορεί να φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι, ώστε να διαλέξεις το «καλύτερο» πλοίο. Από τη μια πλευρά η λύση «πακέτο» που αναζητά το Επιτελείο, το υπουργείο, αλλά και η κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλίσει το μέλλον των ναυπηγείων και τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν σε αυτά κι από την άλλη πλευρά η καθαρά επιχειρησιακή αξιολόγηση του Πολεμικού Ναυτικού που έχει μπει στην έρευνα αγοράς των νέων πολεμικών πλοίων τη στιγμή που πιέζεται πολύ για νέα καράβια.

Κι επειδή ο χρόνος τρέχει, όχι υπέρ του ΠΝ, στρατιωτικές πηγές ενέτασσαν μέσα στα επιχειρησιακά δεδομένα και την πιο γρήγορη παραλαβή των νέων φρεγατών, δηλαδή όποιος μπορεί να τρέξει και να χτίσει πιο γρήγορα την νέα Ελληνική φρεγάτα, είναι λογικό πως ανεβαίνει και το σκαλοπάτι προτίμησης.

  • Το διαρκές bras de fer

Ήδη ξημερώνει 15 Μαρτίου κι αυτές τις ημέρες αν υπήρχε μόνο η επιχειρησιακή αξιολόγηση από το ΠΝ, θ’ αποκαλύπτονταν και ο τύπος των φρεγατών που προκρίνονται ως οι ικανότερες για να πορευτεί το ναυτικό τα επόμενα χρόνια στις Ελληνικές θάλασσες ή σε όποια νερά διαταχθεί να φτάσει με υψωμένη την Ελληνική σημαία.

Η ημερομηνία αυτή όμως όπως φαίνεται δεν είναι εκείνη που θ’ ακουστεί η απόφαση. Οι διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές, όλους τους μνηστήρες, δεν έχει σταματήσει διότι αν όχι όλοι, οι πιο «κοντινοί» ετοιμάζουν τους δικούς τους νέους άσσους.

Παράλληλα οι Αξιωματικοί του ναυτικού, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δείχνουν εμπιστοσύνη στα πλοία με τα οποία έχουν πορευτεί τα τελευταία 30-40 χρόνια, αναγνωρίζοντας την αξιοπιστία και την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών, αναλόγως πάντα με τα έτη που φέρουν στις πλάτες τους αυτά τα σκαριά. Αλλά όσα χρόνια χρησιμοποιούνται, κάνοντας χιλιάδες ναυτικά μίλια ποτέ δεν τους άφησαν εκτεθειμένους.

  • Οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται δείχνουν ότι αναθεωρούνται οι ημερομηνίες κατάθεσης της sort list από το ΠΝ προς το υπουργείο και κατά συνέπεια ο λευκός καπνός από το ναυτικό επιτελείο παίρνει παράταση έως το Πάσχα.

Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει αμιγώς με την επιχειρησιακή αξιολόγηση των πλοίων, η οποία έχει πάει πολύ καλά και έχει συμπληρωθεί όπως μαθαίνουμε και η λίστα των παρατηρήσεων δίπλα από τον κάθε τύπο νέας φρεγάτας. Περισσότερο έχει να κάνει με τις διαδικασίες, που πρέπει να γίνουν με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι και ταχύτατες- διότι χρόνος δεν υπάρχει- και με πλήρη διαφάνεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι η LOR προς τις ΗΠΑ και οι επιστολές προς τους Ευρωπαίους υπουργούς άμυνας (χωρών από τις οποίες προέρχονται οι εταιρίες κατασκευής των νέων πλοίων) είναι μια κίνηση που αποκαλύπτει τα πλοία της ενδιάμεσης λύσης. Εκεί ακριβώς υπάρχει μια ταχύτατη αξιολόγηση από το Πολεμικό Ναυτικό διότι κανείς δεν θέλει να «φορτωθεί» περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ήδη έχει στον στόλο και κάνει τα πάντα για να τα αντιμετωπίσει.

Βεβαίως απόψεις και θέσεις υπέρ συγκεκριμένων τύπων έχουν παρθεί, αλλά έως τώρα ούτε το ναυτικό, ούτε το Γενικό Επιτελείο, ούτε το υπουργείο φαίνεται να μπαίνει σ’ αυτή τη διαδικασία καθώς αναμένονται επιπλέον συναντήσεις με αρκετές πλευρές και οι συζητήσεις- διαπραγματεύσεις υπέρ της καλύτερης συνολικής λύσης προς όφελος του Πολεμικού Ναυτικού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η απόλυτη ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου η κοινή ναυτική άσκηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: