Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας επηρεάζουν τους δεσμούς Άγκυρας και Ριάντ

Στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτων με φίλες και σύμμαχες χώρες που έχει σχεδιάσει, συντονίζει και διεξάγει το ΓΕΕΘΑ, ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), με την επωνυμία «FALCON EYE 1». ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR




Εκτενής πολιτική ανάλυση, σε συνεργασία με το πρακτορείο Associated Press, σχετικά με τη Σαουδική Αραβία και το κατά πόσο οι κοινές στρατιωτικές της ασκήσεις με την Ελλάδα επηρεάζουν τις σχέσεις της με την Τουρκία, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Defense News (του Agnes Helou).

Η Σαουδική Αραβία έχει εκτελέσει οκτώ στρατιωτικές ασκήσεις μέσα στον Μάρτιο, που αφορούν προσομοιώσεις επιθέσεων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, καθώς και συνεργατικές ασκήσεις με άλλα κράτη, με στόχο την ενδυνάμωση των γεωπολιτικών σχέσεών της και την προετοιμασία για ασύμμετρες απειλές.

Αναφορά στις ελληνοτουρκικές εντάσεις σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και τα ενεργειακά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην πρόσφατη επανέναρξη των διερευνητικών συζητήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, στα πλαίσια των οποίων αναμένεται η επόμενη συνάντηση στις 14 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση υψηλόβαθμου μέλους του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών, η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με κράτη όπως η Ελλάδα και το Σουδάν, προκειμένου να ενδυναμώσει τη διμερή και πολυμερή συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με περιφερειακά κράτη, με τα οποία μοιράζεται κοινές ανησυχίες για τις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας στην Μεσόγειο  και την Ερυθρά Θάλασσα και το κοινό συμφέρον συνεργασίας στον θαλάσσιο τομέα.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται όλο και περισσότερο με κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα ΗΑΕ, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα ασύμμετρες απειλές, τρομοκρατικές επιθέσεις και επιθέσεις με drones στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις.

Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή της ναυτικής άσκησης που πραγματοποίησε η Σαουδική Αραβία με τη Γαλλία, της αεροπορικής άσκησης με τις ΗΠΑ, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ και της άσκησης με δυνάμεις ξηράς επίσης με τις ΗΠΑ. Η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας σηματοδοτήθηκε από την κοινή αεροπορική τους άσκηση, κατά την οποία εκτέλεσαν σενάρια άμυνας και επίθεσης.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και κρατών της Μ. Ανατολής, καθώς η ασφάλεια και η σταθερότητα στη λεκάνη της Μεσογείου θεωρείται κρίσιμη για την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, ενώ περιφερειακά κράτη θέλουν, επίσης, να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση από τον Περσικό Κόλπο, με απώτερο στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε όλη την Αραβική Χερσόνησο.

Σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας επισημαίνεται ότι αποτελεί θετική ένδειξη για τους δεσμούς των δύο χωρών η από κοινού κατασκευή του Karayel-SU drone, ενώ ο αρθρογράφος θέτει το ερώτημα αν αυτές οι σχέσεις θα επηρεαστούν από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναλυτή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, οι συνεχόμενες επιδείξεις δυνάμεως της Τουρκίας στην περιοχή οδήγησαν σε ολοένα αυξανόμενη γεωπολιτική απομόνωση της χώρας, από την οποία η Τουρκία επιθυμεί να απαλλαγεί.

Οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας καταδεικνύουν ότι η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τις περιφερειακές πολιτικές της Ελλάδας στην περιοχή, οι οποίες αντιτίθενται στις τουρκικές επιδιώξεις. Παράλληλα, η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο δεν επαρκεί χωρίς τη στήριξη σημαντικών περιφερειακών παικτών.

Ως εκ τούτου, παρατηρείται μια αλλαγή της τουρκικής στάσης στην περιοχή, με γνώμονα την έξοδο από την απομόνωση και την αποκατάσταση των σχέσεων με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, εκφράζεται η άποψη ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έχουν να διανύσουν αρκετό δρόμο, καθώς υποβόσκουν ανταγωνιστικά συμφέροντα σε αρκετά ζητήματα  μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων και ο βιομηχανικός τομέας.

Η Σαουδική Αραβία συνομιλεί με πολλούς πρόθυμους προμηθευτές, τους οποίους πρέπει να ανταγωνιστεί η Τουρκία. Επισημαίνονται, ακόμα, οι τεταμένες σχέσεις Τουρκίας και Δύσης (ειδικά με τις ΗΠΑ), για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400.

Η Σαουδική Αραβία είναι ένας πόλος οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή και είναι φυσικό να επιδιώκει ενισχυμένη συνεργασία με τα κράτη για τα οποία υπάρχει γεωπολιτικό ενδιαφέρον.

Επισημαίνεται ότι έχει στρατηγικούς στόχους τόσο για τη Ελλάδα όσο και για την Τουρκία και θα επιδιώξει να τους εξισορροπήσει ως το κεντρικό κράτος στον Αραβικό κόσμο, ενώ τονίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχτεί τους δεσμούς της Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία αν θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τις δικές της σχέσεις με τη χώρα.

ΠΗΓΗ: Defense News, Agnes Helou – Playing both sides: Will Saudi-Greek drills impact ties with Turkey?

Μιχάλης Ιγνατίου στο OPEN: Ο Άντονι Μπλίνκεν θα λάβει μέρος στην επόμενη τριμερή Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: