Η Κίνα στη ρωσική σχολή παραπληροφόρησης: Το Πεκίνο διαδίδει ψεύδη στον υπόλοιπο κόσμο

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping EPA, PASCAL BITZ / WEF HANDOUT




To δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation αναφέρεται σε μελέτη του Ινστιτούτου Στρατηγικής Έρευνας της Στρατιωτικής Σχολής (Irsem), με ημερομηνία Απριλίου 2020 και μέχρι στιγμής μη δημοσιευμένο, σχετικά με την προπαγάνδα των κινεζικών αρχών, με αφορμή την προέλευση του ιού, μέσω χιλιάδων ψεύτικων λογαριασμών σε Twitter και ιστότοπους.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Paul Charon, ειδικός στην Κίνα και την πληροφόρηση, υπογραμμίζει τις ανησυχητικές ομοιότητες μεταξύ της προπαγάνδας της κινεζικής εξουσίας, σχετικά με την προέλευση του Covid-19 και της επιχείρησης που ξεκίνησε το 1985 από τη Σοβιετική Ένωση, για την υποτιθέμενη δημιουργία του AIDS από στρατό των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιον, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είχε, μέχρι τώρα, τις ίδιες «στρατηγικές πληροφόρησης» με τη Ρωσία. Στόχος του ήταν να βελτιώσει την εικόνα του στον κόσμο, να απευθυνθεί ειδικά στη διασπορά, χωρίς απαραίτητα να περάσει μυστικές επιχειρήσεις.

Μια μάλλον διαφορετική προσέγγιση από τη Μόσχα, η οποία χτυπά προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να  αποδυναμώσει τους αντιπάλους της (δυτικές εκλογές, Ουκρανία, Σαχέλ κ.λπ.).

Η πανδημία ώθησε την κινεζική κυβέρνηση να ανανεώσει τις μεθόδους της, διαδίδοντας «ψεύτικο περιεχόμενο» (βίντεο που δείχνει τους Ιταλούς να ευχαριστούν το Πεκίνο για τη βοήθειά του, που δημοσιεύτηκε στο Twitter από τον εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων, για παράδειγμα, αποδείχθηκε να είναι ένα τεράστιο μοντάζ) και χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς σε δυτικά κοινωνικά δίκτυα (σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ProPublica, 10.000 λογαριασμοί Twitter συμμετείχαν σε μια εκστρατεία συντονισμένη από το καθεστώς). 

Ο ερευνητής κάνει παραλληλισμό με τη λειτουργία «Infektion» της KGB τη δεκαετία του 1980, μέσω της οποίας, οι σοβιετικές υπηρεσίες προσπάθησαν να επιβάλουν την ιδέα, ότι ο ιός του AIDS προέκυψε από ένα «εργαστήριο στρατού των ΗΠΑ», υποστηρίζοντας, ότι η κινεζική επιχείρηση χρησιμοποίησε τους ίδιους μοχλούς.

Οι δηλώσεις Κινέζων επιστημόνων, σχετικά με την ξένη προέλευση του Covid-19 μεταδίδονται από αξιωματούχους (εκπροσώπους και πρέσβεις στο εξωτερικό) και αναδημοσιεύονται από τα ΜΜΕ της εξουσίας. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εξωτερικών προωθεί άρθρα που δημοσιεύονται σε έναν καναδικό ιστότοπο, το Globalresearch.ca, «το οποίο είναι γνωστό, ότι διαδραματίζει ενεργό ρόλο στο διαδίκτυο και αποτελεί ζώνη μετάδοσης για ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης», τονίζει ο Charon.

Αυτά τα άρθρα τείνουν προφανώς να προέρχονται από μια αμερικανική δημιουργία, αλλά προέρχονται από μια δομή που παρουσιάζεται ως «ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης με έδρα το Μόντρεαλ». Ωστόσο, ο συγγραφέας τους, ένας συγκεκριμένος Larry Romanoff, παραμένει ένα μυστήριο. «Πιθανότατα είναι μια φιγούρα, ένας εικονικός πράκτορας πίσω από τον οποίο κρύβεται πράκτορας του κόμματος – Κράτους», καταλήγει ο Charon. Μια υπόθεση, που τείνει να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή πολλών ηθοποιών στην κινεζική προπαγάνδα, πολύ πέρα ​​από τους διπλωμάτες. 

ΠΗΓΗ: Liberation – La Chine à  l’ école russe de la désinformation

Kαταδίκη της κινεζικής δημόσιας τηλεόρασης CGTN στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στην καταδίκη από τον Ofcom, το βρετανικό ρυθμιστικό φορέα ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, του κινεζικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για «μεροληψία», «εισβολή στην ιδιωτική ζωή» και «αθέμιτη μεταχείριση» σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, αναφέρεται το δημοσίευμα της Liberation.

Σημειώνει ότι σε πέντε εκπομπές που μεταδόθηκαν στη Βρετανία, το CGTN κρίθηκε ένοχο, ότι δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή του για αμεροληψία, προβάλλοντας μόνο την άποψη του κινεζικού καθεστώτος.

Όπως υπογραμμίζεται, οι αποφάσεις εκδόθηκαν με φόντο εντεινόμενες εντάσεις μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου, που τροφοδοτούνται από την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ, κατηγορίες κατασκοπείας εναντίον του κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, τη δεινή κατάσταση των Ουιγούρων ή την αυξανόμενη πίεση στα ΜΜΕ στην Κίνα.

, έρχονται μετά την ανακοίνωση, την περασμένη Παρασκευή, από τον αυστραλιανό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SBS,  για αναστολή της μετάδοσης ειδήσεων από το CGTN και τη μητρική του εταιρεία, CCTV.

Επισημαίνεται, ότι οι ποινές που αποφάσισε η Ofcom έρχονται λίγες μέρες μετά τη μετάδοση του CGTN στην Ευρώπη μέσω του γαλλικού δορυφορικού φορέα (Eutelsat), ο  οποίος, κατόπιν αιτήματός του, τίθεται υπό τον έλεγχο του Γαλλικού Ανώτατου Συμβουλίου Οπτικοακουστικών Μέσων (CSA).

Για να συνεχίσει τη μετάδοση, το κινεζικό κανάλι θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον γαλλικό νόμο της 30ής Σεπτεμβρίου 1986,  σχετικά με την ελευθερία επικοινωνίας που απαγορεύει την «υποκίνηση μίσους και βίας και εγγυάται τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» καθώς και «την ειλικρίνεια, την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό ως προς τις πληροφορίες».

Όπως και με άλλα κανάλια που εκπέμπουν στη Γαλλία, τα προγράμματα του κινεζικού κρατικού καναλιού ενδέχεται να αποτελούν αντικείμενο παραπομπών από άτομα, ομάδες ή ιδρύματα, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις, εάν το CSA θεωρεί, ότι παραβιάστηκε ο γαλλικός νόμος. 

ΠΗΓΗ: Liberation – La télé publique chinoise CGTN condamnée au Royaume-Uni

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ο νέος κορωναϊός επελαύνει ενώ κυριαρχεί η “ανυπακοή” στη χώρα: Πάνω από 3 χιλιάδες τα κρούσματα

Η αποτίμηση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στο Κάιρο και τη Λευκωσία: Οι Αιγύπτιοι θα κάνουν ότι τους συμφέρει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: