Η επίθεση “φιλίας” του Ερντογάν στη Δύση είναι “fake”: Στόχος να φύγει από τους δυτικούς θεσμούς

FILE PHOTO: Τούρκοι στρατιώτες παρουσιάζουν όπλα ενώπιον του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία.




Του ΙΩΑΝΝΗ ΠΟΥΛΤΣΙΔΗ*

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια απότομη, ριζική και πολυεπίπεδη αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας. Ο ερχομός του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι της Αμερικής έχει προκαλέσει την ανησυχία της Τούρκικης κυβέρνησης και του τούρκου Προέδρου, ο οποίος φαινόταν να βιάζεται να προλάβει τις εξελίξεις, αντιλαμβανόμενος ότι η περίοδος ανοχής είχε τελειώσει.

Η εισβολή στην Λιβύη παρουσιάστηκε ως προσπάθεια αντιμετώπισης της Ρωσίας, η εμπλοκή στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από βοήθεια στον «αδελφό» λαό του Αζερμπαϊτζάν και επιστροφή της Τουρκίας στην περιοχή του Καυκάσου- όπως στην αρχή παρουσιαζόταν από την τούρκικη ηγεσία- μετατράπηκε σε προσπάθεια επέκτασης της επιρροής του ΝΑΤΟ στην περιοχή μέσω της Τουρκίας ενώ οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας για πρώτη φορά μετά από μήνες έντασης είχαν μπει σε μια περίοδο ύφεσης.

Αυτά μέχρι πριν λίγες μέρες. Ο Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για μία ακόμη φορά επιτέθηκαν στην Ε.Ε και τις Η.Π.Α ακολουθώντας το παράδειγμα του τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Soylu ο οποίος για πρώτη φορά κατηγόρησε ανοιχτά τις Η.Π.Α για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

  • Που στοχεύουν όμως οι Τούρκοι με όλα αυτά; Με μια γρήγορη ιστορική αναδρομή κυρίως από το 1952 και εξής γίνεται αντιληπτό ότι η Δύση και κυριότερα οι Η.Π.Α είχα ως ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής τους πολιτικής αλλά και της πολιτικής για την Μέση Ανατολή, την Τουρκία.

Η γείτονας απολάμβανε πολλών πλεονεκτημάτων κυρίως λόγω της γεωγραφικής της θέσης ως γειτνιάζουσας με τους δύο μεγαλύτερους αντιπάλους της Αμερικής (Ρωσία-Ιράν), ενώ ταυτόχρονα οι δυτικοί σύμμαχοι της ήταν πρόθυμοι να παραβλέψουν σχεδόν κάθε της συμπεριφορά προκειμένου να μην απομακρυνθεί από το δυτικό «στρατόπεδο».

Με την άνοδο του στην εξουσία, ο τότε πολλά υποσχόμενος δυτικόφιλος Ερντογάν, φαινόταν παραπάνω από πρόθυμος να συνεχίσει το status quo στις σχέσεις των δύο χωρών. Μέχρι το 2013 και τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί και το σκάνδαλο δωροδοκιών που εμπλεκόταν προσωπικά και ο Ερντογάν. Από εκείνη την χρονιά και έπειτα η φραστικές επιθέσεις κατά της Αμερικής έγιναν συνήθεια για την τούρκικη ηγεσία.

Οι δύο παραδοσιακοί σύμμαχοι ξαφνικά μετατράπηκαν σε άσπονδοι εχθροί. Ο Ερντογάν εγκατέλειψε το προσωπείο του φιλοδυτικού ηγέτη και μετατράπηκε σε έναν ακραίο ισλαμιστή. Η μεταστροφή αυτή αποτελούσε κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου ανεξαρτητοποίησης της γείτονος από τους δυτικούς θεσμούς που στόχο είχε να καταστεί η Τουρκία από «πιστό σκυλί» των Η.Π.Α σε ισότιμο συνομιλητή.

Ο Ερντογάν αντιλαμβανόμενος την ραγδαία ανάπτυξη της χώρας του, αποφάσισε να διευρύνει της επιλογές και να ανοίξει ορίζοντες συνεργασίας σε όποιον ήταν πρόθυμος να προσφέρει τα περισσότερα, ακόμα και αν δεν άνηκε στον δυτικό κόσμο. Σκοπός  του Τούρκου προέδρου είναι να αποδεσμεύσει την χώρα του από τους δυτικούς θεσμούς, διατηρώντας ταυτόχρονα την σπουδαιότητα που αποδίδεται από τον δυτικό σχεδιασμό στην γεωγραφική θέση της Ανατολίας.

Στην ουσία θέλει να δώσει το μήνυμα στους δυτικούς ότι δεν έχουν το δικαίωμα να κουνάνε το δάχτυλο για θέματα που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην τούρκικη ηγεσία, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου καθώς η χώρα του δεν δεσμεύεται έναντι τους, αλλά ταυτόχρονα δεν θα ρισκάρουν μια ανοιχτή σύγκρουση μαζί της (π.χ λόγω του προσφυγικού ή φοβούμενοι μήπως πέσει η Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας).

Δεν είναι απίθανο στο μέλλον να δούμε την Τουρκία να αποχωρεί από το ΝΑΤΟ, δημιουργώντας μια προνομιακή εταιρική σχέση με την συμμαχία ή να δούμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε να ματαιώνεται οριστικώς και να μετατρέπεται σε μια προνομιακή γειτονική σχέση. Δεν είναι επίσης απίθανο να δούμε να διευρύνεται το πεδίο συνεργασίας της γειτονικής χώρας με έτερες χώρες οι οποίες θεωρούνται κόκκινο πανί για την Δύση (π.χ Κίνα, Ρωσία).

Ειδικά ύστερα από το εμπάργκο όπλων των Η.Π.Α η Τουρκία δείχνει ακόμη πιο πρόθυμη- αν όχι απεγνωσμένη- να βρει καινούργιες αγορές από όπου θα μπορέσει να αντλήσει αμυντική τεχνολογία και τεχνογνωσία  ώστε να συντηρήσει την πολυδιαφημισμένη αμυντική της βιομηχανία.

  • Η απομάκρυνση της αυτή θα της δώσει περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερα περιθώρια δράσης (καθώς πλέον δεν θα δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ) καθώς και θα παγιώσει το απολυταρχικό της καθεστώς (όπως συμβαίνει στο παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας όπου οι δυτικοί είναι γενικά επιφυλακτικοί στο να κατακρίνουν το καθεστώς λόγω της στενής τους συνεργασίας).

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τους δυτικούς θεσμούς είναι ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο το οποίο ξετυλίγεται εδώ και χρόνια. Επόμενο βήμα σε αυτό είναι να δούμε την αφορμή που θα επιλεγεί ώστε να αποχωρήσει- έστω και μερικώς- από την συμμαχία. Η στροφή που έγινε πριν λίγο καιρό δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να κερδηθεί κάποιος χρόνος για την Τουρκία.

*Ασκ. Δικηγόρου

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Έχει ξεφύγει η κατοχική Τουρκία: Δεν θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: