Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι διεργασίες ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, το άνοιγμα της Κύπρο στον τουρισμό, η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό ένα χρόνο μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στην Κύπρο, οι εξελίξεις στο θέμα του αγωγού EastMed, η θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά το θέμα της παραχώρησης ευρωπαϊκών διαβατηρίων, και η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των Κυπρίων φοιτητών που κάνουν αίτηση για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Να πάτε έτοιμοι για συμβιβασμό» πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν από το μηδέν και κάλεσε τους Αναστασιάδη και Τατάρ να πάνε στις συνομιλίες προετοιμασμένοι για συμβιβασμό. Αλλού αναφέρει πως ξεχάστηκε ξανά η λίστα Γιωρκάτζη, ένα μήνα μετά τη θορυβώδη δημοσιοποίησή της. Επίσης γράφει πως η Κύπρος ανοίγει από τους πρώτους τις πόρτες της για τον τουρισμό.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Τί κερδίσαμε και τί χάσαμε; Απολογισμός της πανδημίας» αναφέρεται στον ένα χρόνο από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε τρία σενάρια για το Κυπριακό και γράφει πως η Πενταμερής οδηγείται σε αδιέξοδο. Αλλού γράφει για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και για την αλλιώτικη προεκλογική εκστρατεία.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Αυστηρό μήνυμα Βρυξελλών» γράφει πως ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, Didier Reynders, δήλωσε στην εφημερίδα πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην παραχώρηση ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Αλλού αναφέρεται σε δημοσκόπηση της εφημερίδας και γράφει πως οι πολίτες δίδουν απροβίβαστο βαθμό σε ό,τι αφορά τη διαφθορά. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι τουρίστες που φθάνουν στην Κύπρο θα πληρώνουν για τα τεστ κορωνοϊού αλλά αν βρεθούν θετικοί θα πληρώνουμε για τη νοσηλεία τους.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διαφθορά και οικονομία πλήττουν καίρια την κυβέρνηση» προβάλλει στοιχεία δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία διατηρεί προβάδισμα ο ΔΗΣΥ και μειώνει τη διαφορά το ΑΚΕΛ. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή κινητοποίηση στη Λευκωσία κατά των πολιτικών που διευρύνουν τις ανισότητες, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Επίσης γράφει πως θέλουν να μετατρέψουν την ΚΕΔΙΠΕΣ σε «κακή τράπεζα».

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φόβοι για συμφωνία Αιγύπτου – Τουρκίας» στη δήλωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τη δυνατότητα υπογραφής συμφωνίας με την Αίγυπτο για τις δικαιοδοσίες στις θαλάσσιες ζώνες και γράφει πως κάτι τέτοιο θα απομόνωνε την Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει για τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες έξω από το ΡΙΚ ενάντια στη συμμετοχή του τραγουδιού El Diablo στη Γιουροβίζιον. Επίσης αναφέρει ότι ο αριθμός των Κυπρίων φοιτητών που κάνουν αίτηση για να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση λόγω της αύξησης των διδάκτρων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο τη θέμα με τίτλο «Τακτικισμοί και προσδοκίες στην Πενταμερή» πως το blame game αποκτά, σε περίπτωση αποτυχίας, χαρακτηριστικά μεσοπρόθεσμου στόχου για ε/κ και τ/κ πλευρά. Αλλού αναφέρεται σε πόλεμο επί της γης για το διάστημα. Εξάλλου γράφει πως στήνεται η παρτίδα για τις Προεδρικές του 2023.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Διπλωματική κινητοποίηση για τις διαρροές EastMed» πως η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ασάφεια κάνοντας άνοιγμα προς την Αίγυπτο. Επίσης αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ουδέποτε απομακρύνθηκαν όσον αφορά την ουσία του κυπριακού προβλήματος και τη φιλοσοφία μέσα από την οποία το αντικρίζουν. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ κτίζει σενάρια αποτροπής της αποτυχίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Μαρία Κονιώτου/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: