Η Ελλάδα έχει απαιτήσεις: Ζητά να πεισθεί από Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία για φρεγάτες και ενδιάμεσες λύσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower στη Ναυτική Βάση Σούδας, Τρίτη 23 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Ο κύκλος επικοινωνίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ξεκίνησε, αμέσως μετά την αποστολή της LOR, μη δεσμευτικού χαρακτήρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις φρεγάτες  MMSC που προτείνει η Αμερικανική πλευρά.

Και όπως σημειώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναμένουν ένα δυναμικό come back από τους Ευρωπαίους από την ώρα που έφυγε για τις ΗΠΑ η επιστολή, καθώς θέλουν να κρατήσουν το Πολεμικό Ναυτικό στην Ευρώπη.

Όπως επισημάναμε ήδη, σύμφωνα με Επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να μας απαντήσουν οι Αμερικανοί για την πλήρη διαμόρφωση της φρεγάτας που προτείνουν για το μέλλον του Ελληνικού στόλου. Αλλά και για ν’ απαντήσει τελικά η Αμερικανική κυβέρνηση τι είδους πλοία, από τον αξιόμαχο στόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί ν’ αποδεσμεύσει στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ενώ βάσει των πληροφοριών που υπήρχαν, το πρώτο τετ α τετ με Ευρωπαίο υπουργό άμυνας θα ήταν με την κυρία Φλοράνς Παρλί που θα εκπροσωπήσει την Γαλλική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του Έθνους κατά του Τουρκικού ζυγού,τελικά η πρώτη «διερευνητική» του Έλληνα υπουργού, έγινε με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, κάτι που ανακοίνωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μέσω του twitter.

Ο υπουργός (σ.σ. που λαμβάνει την πρώτη θέση σε δημοσκόπηση) ενημέρωσε την κυρία Αννεγκρέτ Κραμπ Καρρενμπάουερ ότι το ναυτικό Επιτελείο αναμένει την πλήρη πρόταση για τις Γερμανικές φρεγάτες Α 200 ενώ ταυτόχρονα το Βερολίνο καλείται ν’ απαντήσει ποια θα είναι η πρότασή τους για την ενδιάμεση λύση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έχουν δημοσιευθεί από Γερμανικά μέσα ενημέρωσης κι όχι μόνο, η Γερμανία δείχνει πως μπορεί να δημιουργήσει ένα «παζλ» που μπορεί να είναι μεταχειρισμένες φρεγάτες ή ακόμη και η ενεργοποίηση των επιπλέον δυο υποβρυχίων τύπου 214. Η αρχική συμφωνία με τους Γερμανούς ήταν η προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων και προαιρετικά ακόμη δυο.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη επισήμως σε έγγραφο ή έχουν ειπωθεί μεταξύ αξιωματούχων των δυο χωρών και τίποτα δεν είναι απίθανο, γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο τόσο από το υπουργείο όσο κι από τα Επιτελεία σημειώνουν διαρκώς πως όλα είναι ακόμη στον αέρα και ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή των νέων φρεγατών αλλά και των πλοίων ενδιάμεσης λύσης.

  • Σ’ ότι αφορά την Γαλλική πρόταση αυτή έως στιγμής είναι δελεαστική μόνο προς τις νέες φρεγάτες Belh@ra.

Και ενώ όλες οι εκτιμήσεις αλλά και πηγές από το Παρίσι και το ΠΝ, αναφέρονταν στις φρεγάτες La Fayette ως ενδιάμεση λύση- που σημειωτέων δεν ικανοποιούν απόλυτα τις ανάγκες που έχει ο στόλος- τις τελευταίες ημέρες όλα συγκλείνουν σε μια Γαλλική πρόταση που σε καμία περίπτωση δεν θέλει το Πολεμικό Ναυτικό, διότι όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, με τις φρεγάτες Cassard Type F70 AA, περισσότερα θα είναι τα προβλήματα, παρά οι λύσεις που μπορούν να προσφέρουν την περίοδο εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, μετά τη συνομιλία Παναγιωτόπουλου- Καρρενμπάουερ και το τετ α τετ του υπουργού με την κυρία Παρλί, επόμενο βήμα θα είναι η επαφή με την Ολλανδική κυβέρνηση, ώστε ν’ ανοίξουν κι εκεί τα χαρτιά της ενδιάμεσης λύσης, αλλά και του πότε μπορούν ν’ αποδεσμευτούν.

Επιτελείς πάντως του Πολεμικού Ναυτικού ομιλούν ξεκάθαρα για τις Ευρωπαϊκές φρεγάτες, της Ολλανδίας (SIGMA), της Γερμανίας (Α 200), τις Ιταλίας ( Fremm), της Μ. Βρετανίας (Arrowhead), της Ισπανίας (F 110), για πλοία που στην πλειονότητά τους πληρούν τις προϋποθέσεις ως μονάδες του μέλλοντος για το ναυτικό.

Στη Σούδα οι συζητήσεις περιστρέφονταν στις MMSC

Πάντως και το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σούδα και το αεροπλανοφόρο Eisenhower, είχε συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, που στράφηκαν γύρο από τις φρεγάτες MMSC.

Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματικοί σε συζητήσεις και πηγαδάκια, επαναλάμβαναν ότι οι MMSC είναι μια πολύ καλή λύση για το Πολεμικό Ναυτικό, με τους Έλληνες αξιωματούχους ν’ ακούν με προσοχή τα όσα ειπώθηκαν, αλλά να παραπέμπουν στην εν’ εξελίξει αξιολόγηση από το Πολεμικό Ναυτικό.

Στη «βιτρίνα» πάντως, δίπλα στο επιβλητικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, οι Αμερικανοί είχαν ελλιμενίσει ένα αντιτορπιλικό Arleigh Burke, όπου τράβηξε αμέσως τα βλέμματα. Μάλιστα αυτός ο ελλιμενισμός συζητήθηκε κι ανάμεσα στον κ. Παναγιωτόπουλο με τους Αρχηγούς που ήταν μαζί, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και Αμερικανούς που ανέμεναν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σίγουρα στο ταξίδι του στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, στις αρχές Απριλίου, ο Στρατηγός Κων/νος Φλώρος θα επαναλάβει το αίτημα της Αθήνας για τα αντιτορπιλικά.

Το βέβαιο είναι ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πουν ότι «δεν ξέραμε» πως οι Έλληνες θέλουν Arleigh Burke, εκτός κι αν δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν με μια τέτοια παραχώρηση τη γείτονα…

ΥΓ:
Την ίδια στιγμή που όλοι οι Αμερικανοί δείχνουν με κάθε τρόπο και μέσο ότι η στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών και παράλληλα έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου για τις νέες φρεγάτες, αίσθηση προκαλεί η απάντηση που έχει δώσει ο πρώην ακόλουθος άμυνας της Αμερικανικής πρεσβείας Rob Palm σε χρήστες του twitter, αναφερόμενος στις φρεγάτες και το μέγα ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης.

Ο κος. Palm έγραψε «ζητιάνοι δεν μπορούν να παζαρεύουν»… Αυτό είναι το tweet που «κατέβηκε» λίγο αργότερα.
Αλλά «ζητιάνος» είναι η Αθήνα που δίνει 5 δις για τις νέες φρεγάτες, 500 εκ. για πλοία ενδιάμεσης λύσης και άλλα 460 για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ;

Το Tweet που ενόχλησε όχι μόνο τους χρήστες του Twitter, από τον πρώην ακόλουθο άμυνας των ΗΠΑ στην πρεσβεία της Αθήνας

Μάλλον ο πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ελλάδα ξεχνά ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα έδωσε στις ΗΠΑ 500 εκ. για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 B ORION & 1,2 δις για την αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 στο επίπεδο VIPER. Αυτά ήταν τα βασικά εξοπλιστικά προγράμματα και δεν χρειάζεται ν’ αναφερθούμε στα Kiowa ή κάποια άλλα μέσα…

Μπορεί στη συνέχεια ο κος. Palm να επιχείρησε ν’ ανασκευάσει αλλά αυτό μάλλον δεν έγινε με επιτυχία…

Το πρώην στέλεχος της Αμερικανικής πρεσβείας μάλλον κατά την στρατιωτική του καριέρα δεν είχε αντιληφθεί ποτέ το μέγεθος της φράσης «Scripta Manent»…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Στο αμερικανικό Πεντάγωνο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος: Θα συναντηθεί με τον στρατηγό Μάρκ Μίλεϊ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: