Η Αίγυπτος διαψεύδει κατηγορηματικά την Τουρκία: Δεν διαπραγματευόμαστε μαζί τους

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (Κ), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι (Α), φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια της 8ης Τριμερής Συνόδου, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Την ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Κάιρο για να ξεκαθαρίσει όλα τα θέματα των σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο, διαψεύδονται κατηγορηματική οι ισχυρισμοί της Τουρκίας.

Σε δημοσίευμα του Arab News το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου σημειώνεται ότι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας είναι ψευδείς και επισημαίνεται ότι η Αίγυπτος είναι δεσμευμένη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα του Arab News αναφέρεται

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν φήμες ότι το Κάιρο συζήτησε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία. Η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει η Κύπρος και η Ελλάδα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, πρόσθεσαν οι πηγές.

Το Κάιρο δεν έχει επίσης «καμία πρόθεση» να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το θέμα, ανέφεραν. Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας είναι ψευδείς, ανέφεραν οι πηγές.

«Η αιγυπτιακή πλευρά διατηρεί τη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Άγκυρας», δήλωσαν.

«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη».

Τα σχόλια ακολουθούν ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος είπε ότι η Άγκυρα θα ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο σύμφωνα με τη συμφωνία ναυτικής αρχής που συνήφθη με τη Λιβύη και έχει εγγραφεί στον ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah El-Sisi συζήτησε πρόσφατα, τηλεφωνικά, για τη συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας Μπάσαμ Ράντι δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις στενές διμερείς σχέσεις, ιδίως τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ελ-Σίσι επαίνεσε τη δύναμη των σχέσεων Αιγύπτου-Ελλάδας. Ανέφερε την υπερηφάνεια της Αιγύπτου για τις σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα και τις θετικές εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών για τα κοινά συμφέροντα.

Οι ισχυρισμοί του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ακολουθούν τις απόπειρες της Άγκυρας να συγκεντρώσει την αιγυπτιακή υποστήριξη για τους ισχυρισμούς της σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου.

Πέρυσι, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Άγκυρας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο.

Η τουρκική δραστηριότητα έχει εντείνει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες -ειδικά την Ελλάδα και την Κύπρο- καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει τα περιφερειακά ύδατα που ενδέχεται να περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Ενώ η Αίγυπτος έχει οριοθετήσει τα σύνορά της με την Ελλάδα, ο Ελ Σίσι τον περασμένο Οκτώβριο επικύρωσε συμφωνία με την Ελλάδα για τον ορισμό μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2019, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Ιταλία και τα παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποίησαν το φόρουμ αερίου EastMed, το οποίο δεν περιελάμβανε την Τουρκία.

Η τουρκική εξερεύνηση φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές που ισχυρίζονται η Ελλάδα και η Κύπρος οδήγησε επίσης σε κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Hellas Journal με πληροφορίες από Arab News

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE 

Αυτή η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Κάιρο έχει μεγάλη σημασία: Παίζονται όλα για όλα για την ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: