Η Ε.Ε. διαχειρίστηκε φρικτά την προμήθεια των εμβολίων: Ελλάδα και Ιταλία δείχνουν το δρόμο…

Εμβολιασμός γυναίκας στην Ινδονησία όπου έχει αρχίσει ήδη η δεύτερη φάση εμβολιασμού του πληθυσμού epa09063155 EPA/Bagus Indahono




«Η Ελλάδα και η Ιταλία θα σώσουν την Ε.Ε. από το ‘φιάσκο’ των εμβολίων». «Μακρόν και Μέρκελ παραλύουν, ενώ Ντράγκι και Μητσοτάκης αναλαμβάνουν δράση».

Τα παραπάνω αναφέρει στην ιστοσελίδα it.insideover.com ο Andrea Massardo.Σημειώνει:

«Με τη διαχείριση της προμήθειας εμβολίων και στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, η Ευρώπη έδειξε πόσο  η Γηραιά Ήπειρος έχει, δυστυχώς, χάσει το κύρος που έχει εδώ και καιρό στην πορεία αυτής της υπόθεσης.

Λόγω ενός τεράστιου αριθμού σφαλμάτων που κυμαίνονται από τη μη  υπογραφή ενοχλητικών ρήτρων έως την πλήρη αδιαφορία για την εποπτεία της συμπεριφοράς της Big Pharma, η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύτηκε να διαχειριστεί την ίδια την εκστρατεία εμβολιασμού.

Τα φιαλίδια έφτασαν αργά, με την υπόσχεση τεράστιων παραδόσεων που δεν έχουν φτάσει ακόμη και κρίσιμα ζητήματα στη μεταφορά τους είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της αποτυχίας που σημειώνεται, με την ευθύνη (σχεδόν) αποκλειστικά στις Βρυξέλλες. Όχι όμως οποιεσδήποτε Βρυξέλλες, αλλά αυτής που έχει μεταξύ των κύριων συντελεστών της τις λεγόμενες λιτές χώρες της benelux και του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Μια συμμαχία προθέσεων που πάντα χαρακτήριζε τους κοινοτικούς στόχους οι οποίοι, ωστόσο, θα μπορούσαν πλέον να σηματοδοτήσουν τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της κοινότητας. Ίσως ένα σημείο μη επιστροφής που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό σημείο καμπής ικανό να δώσει νέες ισορροπίες (και νέους στόχους) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στάση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ήταν μια καταστροφή, όπως και η υποστήριξη που έλαβε η Γαλλία και η Γερμανία αποτελούν μια σοβαρή κηλίδα στην πολιτική των Emmanuel Macron και Angela Merkel. Και ακριβώς λόγω αυτής της αποτυχίας, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος τις τελευταίες εβδομάδες έκλεισαν εντελώς στο διεθνές επίπεδο.

Σχεδόν παρέλυσαν από ένα δραματικό σφάλμα που θα μπορούσε να καταδικάσει όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τους δικούς τους πολίτες. Σε αυτό το σενάριο, ωστόσο, τα ηνία της κατάστασης λαμβάνονται από δύο χώρες οι οποίες, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ανέκαθεν επισημάνθηκαν ως η κύρια αιτία των προβλημάτων χρέους της Ένωσης: η Ιταλία του Mario Draghi και η Ελλάδα. του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ίσως επειδή, σε αντίθεση με τους άλλους, η πανδημία έχει υποφέρει περισσότερο, από την πλευρά της υγείας για τη Ρώμη και από την οικονομική πλευρά για την Αθήνα, ίσως επειδή η αρχαία ιστορία διδάσκει πόσο μαχητικοί είναι οι δύο λαοί, οι δύο χώρες φαίνεται να προορίζονται πραγματικά να σηματοδοτήσουν το σημείο καμπής για η «Ευρώπη.

Μετά τη δήλωση του Mario Draghi ότι θέλει να απαγορεύσει την εξαγωγή εμβολίων εκτός Ευρώπης, ακόμη και ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει αγκαλιάσει ολόκληρη τη γραμμή του πρώην προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος αν και θεωρήθηκε ως εχθρός της Αθήνας τώρα φαίνεται ότι είναι ο μόνος αυτός που κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ένα σημάδι, ίσως, για το πώς η φιγούρα του είναι ίσως το καλύτερο φύλλο αυτή τη στιγμή που μπορείτε να παίξετε όχι μόνο την Ιταλία αλλά και όλη την Ευρώπη.

Ενώ η υγεία και οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας εξακολουθούν να γίνονται αισθητές σε ολόκληρη την Ένωση, η μάχη για τα εμβόλια μόλις αρχίζει. Όποιος κατέχει το εμβόλιο (και, πράγματι, είναι σε θέση να τον παράγει) κατέχει το πιο ισχυρό όπλο της εποχής, ικανό να αλλάξει το σενάριο μιας κοινότητας ή της χώρας με την οποία ασχολείται με τις προμήθειες. Και αυτό έρχεται πιο κοντά στον ορισμό της σύγκρουσης. 

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από μεγάλες διεθνείς συγκρούσεις (είτε στρατιωτικής, οικονομικής ή υγείας), ο ίδιος τρόπος με τον οποίο η εικόνα κάποιου πωλείται σε εχθρούς είναι επομένως πολύ σημαντικός. Και αν αυτή τη στιγμή ο Macron, η Merkel και οι εκπρόσωποι των φτωχών χωρών είναι η εικόνα μιας πληγωμένης και ηττημένης ηγεσίας , ο Draghi και ο Μητσοτάκης ενσαρκώνουν την πραγματική μαχητικότητα μιας Ευρώπης που εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να επιστρέψει να καταλάβει τα μέρη που έχουν σημασία στη διεθνή σκακιέρα .

Η Ισπανία ίσως λείπει από τη λίστα , προδομένη από μια πολιτική στιγμή αστάθειας που την έχει προσγειώσει ακόμη περισσότερο από το αναμενόμενο. Μα ναι και αυτή τη φορά η Ευρώπη θα σωθεί, επομένως, η πίστωση θα μπορούσε να είναι ακριβώς εκείνες οι χώρες που έχουν επισημανθεί σοβαρότερα ως το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια και οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρότερα από την πανδημία. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, είχαν πάντα την ενέργεια να σηκωθούν και, σε αντίθεση με το παρελθόν, αποφάσισαν να υπερασπιστούν όχι μόνο τα εθνικά αλλά και τα συμφέροντα της κοινότητας. 

Παίρνοντας κατά κάποιον τρόπο, το αίμα τους πίσω – με κατανόηση – για όλες τις παρεξηγήσεις που υπέστησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την ελπίδα να αναλάβουν τελικά τις σημαντικές θέσεις εντός της Ένωσης από τις οποίες είχαν κρατηθεί μακριά».

ΠΗΓΗ: it.insideover.com, Andrea Massardo – Saranno Italia e Grecia a salvare l’Ue dal flop sui vaccini

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ο μέγας …προστάτης των γυναικών: Αν είναι δυνατόν… Ο Ερντογάν ευχήθηκε στις Τουρκάλες για την Ημέρα της Γυναίκας!!!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: