Η Χάλκη γίνεται «πράσινη» με υπογραφή Citroen και άλλων δύο γαλλικών εταιριών

File Photo: Γενική άποψη της Χάλκης.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Άλλο ένα ελληνικό νησί και μάλιστα πάλι στα Δωδεκάνησα, η Χάλκη, μετά την Αστυπάλαια, μπαίνει στο επενδυτικό στόχαστρο διεθνών εταιριών που τοποθετούν τα κεφάλαια τους στην «πράσινη» ενέργεια και τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών.

Αυτή τη φορά την κίνηση την κάνουν οι Γάλλοι, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα στην Euro2day, οι οποίοι σε απόσταση περίπου 95 μιλίων από το «πράσινο» νησί της γερμανικής Volkswagen, θα αναπτύξουν εφαρμογές της δικής τους αυτοκινητοβιομηχανίας την Groupe PSA με αιχμή του δόρατος τη Citroen.

Την πολυεθνική θα πλαισιώνουν άλλες δύο εταιρίες, η Vinci Energies (ενεργειακός βραχίονας του ομώνυμου κατασκευαστικού ομίλου) και η μικρομεσαία Akuo Energy μέσω της Akuo Energy Greece που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ.

Η γαλλική κοινοπραξία επιδιώκει να αναπτύξει ολοκληρωμένη «πράσινη» επένδυση που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενεργειακή αυτονομία του νησιού των 28 τ.χλμ. και των 478 κατοίκων του με την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρισμού από ΑΠΕ αλλά και τον εξηλεκτρισμό των χερσαίων και πλωτών μεταφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η PSA θα τεστάρει στη Χάλκη τα αποτελέσματα νέας τεχνολογίας στην ηλεκτροκίνηση μοντέλου της Citroen, ενώ η Vinci Energies θα αναλάβει τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, «έξυπνου» οδικού φωτισμού και της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η Akuo Energy κατά τις πληροφορίες θα «χτίσει» τον υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με συστήματα ΑΠΕ.

Η επίσημη ανακοίνωση για τη νέα «πράσινη» επένδυση σε νησί ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα κατόπιν συνάντησης που είχε με τον Γάλλο Πρέσβη Patrick Maissonave κι εκπροσώπους των προαναφερόμενων εταιριών.

Κατά τις πληροφορίες ίσως και σε ένα μήνα θα ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις γαλλικές εταιρίες ώστε να ξεκινήσουν σταδιακά οι προκαταρκτικές εργασίες και να ακολουθήσει η υλοποίηση του project.

Με πληροφορίες από Euro2day

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Μετά από 27 δισ. τελειώνουν αποθέματα και «μαξιλάρια»: Καίγεται η κυβέρνηση να ανοίξει πάλι η αγορά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: