Η αποτίμηση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στο Κάιρο και τη Λευκωσία: Οι Αιγύπτιοι θα κάνουν ότι τους συμφέρει…

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΞ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΝΤΑ*

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο και τη Λευκωσία επιβεβαίωσε κάποια δεδομένα, αλλά και ανέδειξε και κάποιους περιορισμούς στις διμερείς σχέσεις Αθηνών-Καΐρου και Αθηνών-Λευκωσίας.

Η Αίγυπτος δεν συζητά με την Τουρκία για οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά αναπτύσσει το ερευνητικό της πρόγραμμα στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τον δικό της σχεδιασμό, στο πλαίσιο της αντίληψης των δικών της συμφερόντων.

Ο λόγος κινητοποίησης της Ελληνικής διπλωματίας ήταν η παρουσίαση από την Αίγυπτο χάρτη με θαλάσσιο τεμάχιο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, πέρα από τα όρια της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης Ελλάδος-Αιγύπτου.

Εκείνο που ενόχλησε την Αθήνα ήταν η οριοθέτηση του τεμαχίου “W18” στα όρια της ζώνης διεκδίκησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα δεν κατάφερε (ίσως και να μην επιδίωξε στο τέλος) να “πείσει” την Αίγυπτο να αλλάξει θέση σε αυτά τα θέματα.

  • Αυτό που η Αθήνα θεώρησε «μονομερή ενέργεια» από μέρους της Αιγύπτου, ευνοϊκή για την Τουρκία (και ίσως «εχθρική» για την Ελλάδα), δεν αλλάζει ουσιαστικά.

Το ζήτημα λοιπόν, δεν ήταν να επιβεβαιωθεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Αίγυπτος δεν προτίθεται για την ώρα να συμφωνήσει με την Τουρκία την οριοθέτηση ΑΟΖ, αλλά να διερευνηθεί κατά πόσο οι κινήσεις της Αιγύπτου στις θαλάσσιες ζώνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ελλάδα.

Η Αίγυπτος θα κινηθεί αυτόνομα και όπως κρίνει. Δεν θα δώσει την ευκαιρία στον Ερντογάν να κερδίσει έδαφος στην Ανατολική Μεσόγειο και να διαταράξει τη δυναμική των συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί. Αλλά, η Αίγυπτος έχει μια πολύ διαφορετική αντίληψη από την Ελλάδα στη διεκδίκηση των συμφερόντων της.

Αυτό ήταν το μήνυμα του Καΐρου προς την Αθήνα: Δεν προχωρεί σε κινήσεις οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως προχωρεί σε ενέργειες υπόδειξης των ορίων της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Όπως επίσης, η Αίγυπτος αναγνωρίζει με τις κινήσεις αυτές (acknowledgment/affirmation by simiotics) τα όρια των διεκδικήσεων της Τουρκίας, χωρίς όμως να διαβουλεύεται μαζί της.

  • Ο νέος χάρτης που δημοσίευσε χθες η Αίγυπτος, αλλάζει τα δεδομένα επί του παρόντος (εφόσον δεν εμφανίζεται πια το επίμαχο τεμάχιο να εκτείνεται ανατολικά του 28ου), αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα.

Όσον αφορά τις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, η επίσκεψη Δένδια επιβεβαίωσε τη θέση της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία, η Αθήνα θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για μια “γραμμή προμήθειας” φυσικού αερίου (ανεξάρτητα από την τύχη του EastMed).

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποια ήταν η σύσταση/αντίδραση της Λευκωσίας επί του θέματος.

*Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Αθήνα καθορίζει σχεδιασμούς κουβαλώντας φοβικά σύνδρομα: Κολοβωμένοι χειρισμοί για να μην αντιδράσει η Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: