Η απόλυτη ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου η κοινή ναυτική άσκηση

Στιγμιότυπο από την πολυεθνική άσκηση “NOBLE DINA 2021”, που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με συμμετοχή ναυτικών μονάδων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Κύπρο, από τη Δευτέρα 08 έως την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ, STR




Πρακτορειακή ανταπόκριση του Associated Press (εκ μέρους της Συντακτικής Ομάδας) από την Ιερουσαλήμ καταγράφει προχθεσινή ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκε ναυτική άσκηση με την ονομασία «Noble Dina», από κοινού με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ συμμετείχε και η Γαλλία.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί έτι περαιτέρω την αυξανόμενη συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο την Τουρκία ως έναν αντίπαλο στη Μεσόγειο.

Η άσκηση, η οποία ολοκληρώθηκε χθες (11.3) υπό την ηγεσία του Ισραήλ, περιλάμβανε ανθυποβρυχιακές διαδικασίες, σενάρια αναζήτησης και διάσωσης και ένα σενάριο προσομοίωσης ναυμαχίας.

«Την περασμένη εβδομάδα, το (Ισραηλινό) ναυτικό ηγήθηκε μίας άσκησης μεγάλης κλίμακας, στην οποία εφαρμόστηκαν τεχνικές σχετικά με την υποθαλάσσια μάχη, την αναζήτηση και τη διάσωση, τη συνοδεία αποστολής και τη μάχη στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτές οι ασκήσεις είναι υψίστης σημασίας για την ενδυνάμωση των δεσμών του Ναυτικού με ξένους στόλους, με τους οποίους μοιράζεται κοινά συμφέροντα », δήλωσε ο επικεφαλής των ισραηλινών ναυτικών δυνάμεων.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πραγματοποιήσει αρκετά βήματα τους τελευταίους μήνες προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των δεσμών τους, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου κατασκευής ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου 2.000 megawatt και ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 1.900 χιλιομέτρων.

Επιπροσθέτως, τον Νοέμβριο συναντήθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών και συμφώνησαν για ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας.

Γίνεται αναφορά στην διαμάχη της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία σχετικά με την αποστολή τουρκικών ερευνητικών και εξορυκτικών πλοίων στα διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής  Μεσογείου και στην κορύφωση της ελληνοτουρκικής έντασης το περασμένο καλοκαίρι.

Το Ισραήλ και η Τουρκία υπήρξαν στενοί σύμμαχοι, ωστόσο, οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί από το 2010 όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 10 Τούρκους πολίτες που προσπαθούσαν να περάσουν από ένα Ισραηλινό μπλόκο στη Λωρίδα της Γάζας. Παρά την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ το 2016 για αποκατάσταση των σχέσεων τους, οι δεσμοί διερράγησαν εκ νέου το 2018, όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει τους Παλαιστινίους και έχει υποστηρίξει πολιτικά την Hamas, την οποία το Ισραήλ και οι Δυτικές χώρες θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Η ανταπόκριση αναπαράγεται από Washington Post, ABC News και US News.

ΠΗΓΗ: Associated Press – Israel, Greece, Cyprus hold naval drill as they deepen ties

Το “Μάτι του Γερακιού” (“Falcon Eye”) ξεκινά: Στη Σούδα, μαζί με τα ελληνικά, τα πολεμικά της Σαουδικής Αραβίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: