Η “άγρια” κόντρα του Κογκρέσου με τον Ερντογάν μόλις ξεκίνησε: Θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν;

Το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών περιτριγυρισμένο από συρματοπλέγματα. EPA, SHAWN THEW




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είναι εντυπωσιακή η αποκάλυψη της τουρκικής ιστοσελίδας, με έδρα την Ουάσιγκτον, ότι δεκάδες Αμερικανοί βουλευτές υπέγραψαν επιστολή που αφορά το καταθλιπτικό καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Οι βουλευτές και των δύο κομμάτων ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν να αναλάβει δράση.

Σύμφωνα με την Ahval, την οποία κυνηγά ανελέητα το καθεστώς της Τουρκίας, πάνω από 170 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου,  συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών, έχουν κυκλοφορήσει μια επιστολή που προτρέπει τον κ. Άντονι Μπλίκεν, να κατηγορήσει την Τουρκία για τη «βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» της χώρας.

  • Έχουμε επανειλημμένα σημειώσει σε αυτή τη στήλη ότι με την παρούσα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι η πρώτη προτεραιότητα στις σχέσεις της Αμερικής με άλλες χώρες.
  • Τουλάχιστον αυτό δηλώνουν όλοι οι αξιωματούχοι της με πρώτο τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Οι δύο αυτές λέξεις είχαν εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και προσπαθούσε ο Μάικ Πομπέο να σώσει τα προσχήματα. Μόνο που φώναζε για τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς γνώριζε ότι ο κ. Τραμπ προστάτευε καθεστώτα όπως αυτά της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Η επιστολή, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, είναι έντονα διατυπωμένη, και απευθύνει σφοδρές κατηγορίες εναντίον του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του. Ο Ερντογάν, ως γνωστό βρίσκεται στην εξουσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έχει στήσει ένα αυταρχικό καθεστώς υπό τον «δημοκρατικό» μανδύα των εκλογών, στις οποίες κυριαρχούν η νοθεία και οι προεκλογικές απειλές.

Η κίνηση των 170 βουλευτών είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά για τις σχέσεις με την Τουρκία θα αποφασίσει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Τα πρώτα δείγματα ήταν πολύ καλά, αλλά μας προκάλεσε εντύπωση η ήπια στάση του κ. Μπλίνκεν στη συνομιλία του με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η απόφαση του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν να μην θέσει δημόσια τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν αναγκαστικά ότι ξαφνικά οι Αμερικανοί άλλαξαν γνώμη και θα ξεχάσουν όλα τα προβλήματα που συνεχίζει να δημιουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά πρέπει να καταγράφουμε για τους αναγνώστες μας, ότι διαπιστώνουμε για να έχουν καθαρή εικόνα για το θα μπορούσαν να περιμένουν, η Ελλάδα και η Κύπρος, από την κυβέρνηση των Δημοκρατικών.

Σίγουρα, ΔΕΝ πρόκειται να δούμε τα καραγκιοζιλίκια του κ. Τραμπ, ο οποίος είχε δώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά, η κάθε χώρα -πόσο μάλλον η υπερδύναμη- κοιτά πρώτα και πάνω απ’ όλα τα στρατηγικά της συμφέροντα, που αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ταυτίζονται με τα τουρκικά.

Επίσης, για να είμαστε δίκαιοι, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τη στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, η οποία δεν συνδέεται με την πολιτική της για την Τουρκία. Άλλωστε, η οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας για τις ασκήσεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολη αποδεικνύει ότι κάτι επιτέλους γίνεται σωστά. Οι ψεκασμένοι εθνικιστές της Τουρκίας πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί προετοιμάζουν επίθεση εναντίον της κατοχικής δύναμης, ταυτόχρονα, από την Αλεξανδρούπολη και το συριακό Κουρδιστάν. Και το …πιστεύουν!

  • Οπωσδήποτε, για να αποκατασταθεί μία κανονικότητα στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις πρέπει η Άγκυρα να αλλάξει εντελώς στάση ξεκινώντας από την ακύρωση της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.
  • Στη συνέχεια ο Ερντογάν πρέπει να τερματίσει αυτή την αδιάντροπη σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον χρησιμοποιεί για να δημιουργεί προβλήματα στην Αμερική και στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά. Και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και η προστασία της Δημοκρατίας είναι στα πρέπει, στον αμερικανικό κατάλογο.

Βέβαια, η στάση του Λευκού Οίκου έναντι της Σαουδικής Αραβίας δεν ήταν η αρμόζουσα. Ενώ επέτρεψε τη δημοσίευση του απόρρητος πορίσματος, δεν επέβαλε κυρώσεις στον  νεαρό Πρίγκηπα και μελλοντικό ηγέτη του βασιλείου για την ανάμειξη του στη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι.

Αμερικανοί νομοθέτες, πιστεύουν ότι εάν δεν τιμωρηθεί ο νεαρός Πρίγκηπας θα σταλεί ένα λάθος μήνυμα στους αυταρχικούς ηγέτες, με πρώτους τους «ισχυρούς άνδρες» της Κίνας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και άλλων χωρών, ανάμεσα στους οποίους και συμμάχους της Ουάσιγκτον. Το ίδιο πιστεύουν και για τον Ερντογάν. Άλλωστε, του χρωστούν από την εισβολή εναντίον των Κούρδων της Συρίας, που είχε εγκρίνει ο τότε πρόεδρος της Αμερικής.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η επιστολή των 170 βουλευτών εναντίον του Ερντογάν και του αυταρχικού καθεστώτος του, είναι μόνο η αρχή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακολουθεί επιστολή από την πλειοψηφία των γερουσιαστών, οι οποίοι σηκώνουν τα μανίκια για να αντιμετωπίσουν κυβερνητικούς αξιωματούχους, που πιθανότατα κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη δήθεν στρατηγική σημασία της Τουρκίας. Κάποτε ήταν σημαντική. Όχι πια. Τώρα είναι «σημαντική» στους εγκεφάλους ξεπερασμένων γραφειοκρατών…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Πόσοι απαράδεκτοι πια: Ζήτησαν την Πενταμερή για να φύγει η προσοχή των πολιτών από τα σκάνδαλα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: