Οι 48 ωρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα: Ο ξυλοδαρμός του νεαρού και ο τραυματίας αστυνομικός…

File Photo: O τραυματισμένος αστυνομικός κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές στην πορεία διαμαρτυρίας κατοίκων και συλλογικοτήτων κατά της αστυνομικής βίας, στην Νέα Σμύρνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Ένα δημοσίευμα στην ARDtagesschau.de με τίτλο «Συζήτηση για την αστυνομική βία εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού», επιχειρεί μία εντυπωσιακή παρουσίαση των 48 ωρών που συγκλόνισαν τη Νέα Σμύρνη με αντίκτυπο σε όλη την Ελλάδα.

Στον υπότιτλο αναφέρει: «Αστυνομικοί ξυλοκόπησαν έναν ανυπεράσπιστο άνδρα στην Αθήνα και οι διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας κατέληξαν σε σοβαρές ταραχές: Στην Ελλάδα οι διαδηλώσεις γίνονται και πάλι πιο βίαιες. Ποιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτό;»

Η ανταπόκριση της Verena Schälter από την Αθήνα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Η περασμένη Κυριακή ήταν μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα. Οι άνθρωποι στην μεσοαστική συνοικία της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα αξιοποίησαν τον καλό καιρό για να περπατήσουν, μερικοί κάθισαν σε ένα από τα παγκάκια στην κεντρική πλατεία, μεταξύ αυτών και πολλές οικογένειες.

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια μπορεί κανείς να το δει στα πολυάριθμα βίντεο που έχουν κοινοποιηθεί από το Σαββατοκύριακο και μετά στα κοινωνικά δίκτυα: Οι αστυνομικοί εμφανίζονται στην πλατεία, ελέγχουν τους ανθρώπους. Η πρόθεσή τους είναι να μοιράσουν πρόστιμα για φερόμενες παραβιάσεις των μέτρων περιορισμού λόγω του κορωνοϊού.

Ένας νεαρός άνδρας μιλά σε έναν αστυνομικό, όταν ξαφνικά τον αρπάζουν, τον σπρώχνουν στο έδαφος και τον χτυπούν με γκλοπ.

Αργότερα, η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε ότι οι αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση από 30 άτομα και το μόνο που έκαναν ήταν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Τίποτα τέτοιο δεν φαίνεται στα βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

Κάτοικοι της περιοχής και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν σε διάφορα ελληνικά ΜΜΕ ότι η επιθετικότητα προήλθε από την αστυνομία. Στο μεταξύ, η αστυνομία ανέκρουσε πρύμναν: Ο αστυνομικός που χτύπησε τον άνδρα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ ξεκίνησε εσωτερική έρευνα.

Ο Σπήλιος Κρικέτος, μέλος του Προεδρείου της συνδικαλιστικής οργάνωσης των αστυνομικών, εμφανίστηκε συγκλονισμένος. «Ειλικρινά ντρέπομαι για το ότι τέσσερις συνάδελφοι χτύπησαν έναν άνθρωπο που βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος και αυτό το ονομάζουν “σύλληψη”», είπε ο Κρίκετος.

Κατά την άποψή του, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι πολλοί αστυνομικοί δεν έχουν λάβει την σωστή εκπαίδευση. Μόλις 15 έως 20 ημέρες μετά την πρόσληψή τους έλαβαν όπλα και τους έστειλαν στους δρόμους χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, δήλωσε ο συνδικαλιστής της αστυνομίας.

Η αντιπολίτευση επικρίνει εδώ και μήνες την κυβέρνηση για το ότι προσέλαβε πέρυσι εκατοντάδες νέους αστυνομικούς αντί γιατρούς. Αυτό που συνέβη στη Νέα Σμύρνη δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, δηλώνει η Έφη Αχτσιόγλου από τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Η αυξανόμενη αστυνομική βία αποτελεί έκφραση ενός εντελώς διαφορετικού, βαθύτερου προβλήματος: «Εδώ και κάποιο καιρό παρατηρούμε έναν σκληρό αυταρχισμό να εμφανίζεται σε τμήματα της αστυνομίας».

Όμως, η προθυμία για χρήση βίας δεν αυξάνεται μόνο από την πλευρά της αστυνομίας: Αμέσως μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα κάλεσαν σε διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας. Περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη -και πάλι στο προάστιο της Νέας Σμύρνης. Οι διαμαρτυρίες ήταν αρχικά ειρηνικές. Στη συνέχεια, η κατάσταση κλιμακώθηκε εκ νέου -αλλά αυτή τη φορά η βία δεν προήλθε καταρχήν από τους αστυνομικούς.

Λίγο μετά την έναρξη της διαδήλωσης, εκατοντάδες χούλιγκαν και αναρχικοί αναμίχθηκαν με τους διαδηλωτές. Πολλοί ήταν οπλισμένοι με εμπρηστικούς μηχανισμούς, κροτίδες και λοστούς. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά. Η ελληνική δημόσια τηλεόραση έδειξε εικόνες των ταραχών να τον τραβούν από τη μοτοσικλέτα του και έπειτα να τον κλωτσούν τη ώρα που βρίσκεται στο έδαφος.

Ο απολογισμός της βραδιάς: Συνολικά πέντε αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, κάποιοι εξ αυτών σοβαρά τραυματισμένοι. Δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό αν τραυματίστηκαν και διαδηλωτές.

Οι εικόνες ξυπνούν αναμνήσεις από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Και τότε εξτρεμιστές και χούλιγκαν αναμειγνύονταν στις ειρηνικές διαδηλώσεις. Σημειώνονταν ταραχές με τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους. Τώρα, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, η προθυμία για χρήση βίας αυξάνεται και πάλι, μετά από μερικά πιο ήσυχα χρόνια.

Αλλά το παρελθόν δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί, είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του ομιλία το βράδυ των ταραχών στη Νέα Σμύρνη. Απηύθυνε την έκκλησή του κυρίως στους νέους που «πρέπει να δημιουργούν αντί να καταστρέφουν». Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά, είπε ο Πρωθυπουργός.

Αλλά με αυτόν τον τρόπο στρέφει την κριτική του ακριβώς εναντίον των λάθος ανθρώπων, δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Το πραγματικό ζήτημα θα έπρεπε να είναι οι «νεαροί άνδρες και γυναίκες που ξυλοκοπούνται χωρίς λόγο, οι άνθρωποι που τρομοκρατούνται στις γειτονιές τους». Ο ίδιος ζήτησε να μπει τέλος στο σπιράλ της βίας.

Ήδη την Δευτέρα, ο Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την κυβέρνηση για το θέμα της αστυνομικής βίας. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα λάβει θέση επί του θέματος την Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: ARDtagesschau.de

Η παράταση του lockdown είναι δεδομένη: Σε “βαθύ κόκκινο” η Αττική, τα νοσοκομεία δεν αντέχουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: