Οκτώ υπεραιωνόβιες βελανιδιές έχουν την… τιμή να είναι η νέα οροφή της Παναγίας των Παρισίων

Παριζιάνοι στον ποταμό Σηκουάνα με φόντο τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων όπου σχεδόν δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά προχωρούν οι εργασίες στήριξης της νέας οροφής. EPA, Mohammed Badra, μέσω ΚΥΠΕ




Βελανιδιές όσο φτάνει το μάτι στο δάσος Μπερσέ έξω από τη Λε Μαν στη βορειοδυτική Γαλλία. Εδώ κόβονται τα πρώτα δέντρα για την αποκατάσταση του καθεδρικού των Παρισίων.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του καθεδρικού ναού ξεκίνησε αυτές τις μέρες η κοπή βελανιδιών για τη κατασκευή των δοκαριών στήριξης της νέας οροφής.

Ο ξυλοκόπος Ουγκέ Μπουτιέ κάνει λόγο για ιστορική στιγμή: «Είναι η πρώτη βελανιδιά που φέρει πλακέτα με τον αριθμό 1 κόβεται  για την αποκατάσταση της οροφής της Νοτρ Νταμ. Πρέπει να προετοιμάσω κατάλληλα το δέντρο έτσι ώστε να μην υπάρξουν ρωγμές από την πτώση του κορμού. Είναι τιμή για μένα να κόψω ένα δέντρο για τον καθεδρικό του Παρισιού. Μια φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Το έδαφος σείεται σε απόσταση 100 μέτρων όταν ο μεγάλος κορμός πέφτει στο έδαφος. Ο τεχνικός Άντονι Ζανό μετρά το πεσμένο δέντρο:

«Ο κορμός έχει διάμετρο 105 πόντους. Το ύψος χωρίς τα κλαδιά φθάνει τα 20 μέτρα. Επιλέξαμε αυτή τη βελανιδιά επειδή είναι συμμετρική και κυλινδρική. Η ηλικία της είναι περίπου 220 ετών. Επέζησε πολλά καυτά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες. Τα δέντρα αυτά αντέχουν πολύ περισσότερα από εμάς τους ανθρώπους».

Με τη βοήθεια drones και τρισδιάστατων προσομοιώσεων επιλέχθηκαν οκτώ βελανιδιές από το δάσος του Μπερσέ.

File Photo: Σοκ είχαν προκαλέσει οι εικόνες από τις φλόγες που κατέστρεφαν τη στέγη του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, στις 15 Απριλίου του 2019. EPA, JULIEN DE ROSA, μέσω ΚΥΠΕ

Ο κορμός θα παραμείνει στη σκιά μέχρι το καλοκαίρι και στη συνέχεια θα αποθηκευτεί μέχρι η υγρασία να περιοριστεί κάτω του 30%. Στις αρχές του 2023 οι ξυλουργοί θα λάβουν τα ξύλα για την επεξεργασία, λέει ο Ομερίκ Αλμπέρ από την δασική υπηρεσία:

«Το δέντρο είναι απολύτως υγειές. Με τη ποιότητα αυτή το κυβικό κοστίζει 1.000 ευρώ. Επιπλέον αυτός ο κορμός είναι ακριβώς ό,τι χρειάζονται οι αρχιτέκτονες για την αποκατάσταση της οροφής του ναού. Από το ξύλο θα κατασκευαστεί ένα δοκάρι 40 επί 36 εκατοστά μήκους 17 μέτρων. Η βελανιδιά αυτή επιλέχθηκε γιατί διαθέτει τη μορφή τόξου για να ταιριάζει γάντι στην οροφή: Γνωρίζουμε ήδη από τώρα σε ποιο σημείο θα τοποθετηθεί».

πηγή DW: Στέφανι Μάρκερτ, Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

«Αυτό που δεν έπραξαν οι Γότθοι, το έπραξαν οι Σκώτοι» απαντά στον Ντάουντεν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Μενδώνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: