Γιώργος Παυλάκης: Aν γίνει μικρό άνοιγμα στη χώρα, σε μια εβδομάδα θα έχουμε Μπέργκαμο

FILE PHOTO: Κόσμος περπατά στην οδό Ερμού ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




«Άσχημες» χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη, για την πανδημία του κορωναϊού στη χώρα μας.

Ο Κ. Παυλάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κορύφωση του τρίτου κύματος του κορωναϊού, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχαν τα μέτρα η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας».

Ο ερευνητής υπογράμμισε ότι «ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» αφού αν γίνει τώρα μικρό άνοιγμα, θα δούμε εικόνες Μπέργκαμο.

«Είμαι επιφυλακτικός για τη σταθεροποίηση. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα και αύξηση θανάτων. Είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού» επισήμανε ο κ. Παυλάκης και συμπλήρωσε:

«Τα μέτρα αποδίδουν γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα θα ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα «τείχος των σωφρόνων» που τηρούν τα μέτρα και έχει έτσι αποφύγει τα χειρότερα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, η καινούρια κατάσταση είναι οι μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη του ιού που έχουν προκαλέσει νέα κύματα της επιδημίας.

«Η Κρήτη έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος, όπως και περιοχές της Αττικής. Είναι δύσκολο να σταματήσουν τα νέα στελέχη του ιού. Μια μάσκα που φοράμε τη μισή μέρα καλά και τη μισή στο σαγόνι, δεν προστατεύει. Είναι μύθος ότι το έξω μας προστατεύει, θυμάστε το καλοκαίρι πανηγύρια όπου υπήρξε διασπορά του ιού. Κάθε άνοιγμα φέρνει περισσότερες επαφές». ε’ιπε ο κ. Παυλάκης και συμπλήρωσε:

«Οποιαδήποτε κίνηση, ακόμη και τα κομμωτήρια που άνοιξαν ή μικρές κινήσεις μπορεί να παρεξηγηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Περισσότερες επαφές σημαίνει περισσότερες μεταδόσεις του ιού. Προσπαθούμε με έναν παράλογο τρόπο να δούμε ένα λογικό αποτέλεσμα».

«Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα θα έχουμε Μπέργκαμο»

«Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, θα έχουμε σε μια εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε Πορτογαλία. Τα μέτρα δουλεύουν, τα υπόλοιπα είναι φαιδρά και εξωεπιστημονικά. Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε το κακό και το χειρότερο. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα» είπε ο κ. Παυλάκης τονίζοντας:

«Στο πρώτο κύμα δεν υπήρξε πολύς ιός γιατί τον σταματήσαμε, ήταν μικρό κύμα γιατί το μικρύναμε. Από τα τέλη Αυγούστου ήταν προφανές ότι έρχεται νέο κύμα, αν είχαμε 2-3 βδομάδες σκληρή καραντίνα θα το είχαμε ανακόψει».

Όπως ανέφερε, «αν θυσιαστεί μέρος του Πάσχα και υπάρξει μικρό άνοιγμα, ελπίζουμε για ένα καλό καλοκαίρι. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την επόμενη εβδομάδα όμως. Αν δεν ανακάμψει η οικονομία το καλοκαίρι, θα γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα. Από τα λάθη που έγιναν μπορεί να χρειαστεί να θυσιαστεί το Πάσχα. Η γραμμή άμυνας είναι εμβολιασμοί και προετοιμασία για το καλοκαίρι».

«Χαίρομαι που η κυβέρνηση άντεξε και την προηγούμενη πίεση. Οι λογικοί άνθρωποι είναι αντίθετοι στο ακορντεόν. Ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έχουν γίνει λάθη, αλλά είναι δύσκολο στη φωτιά της μάχης να πάρεις όλες τις σωστές αποφάσεις».

»Τα τεστ θα βοηθήσουν αλλά το κύριο όπλο μας είναι τα εμβόλια και η Ευρώπη δεν τα έχει πάει τέλεια. Μέχρι το καλοκαίρι δεν νομίζω να υπάρξει επάρκεια εμβολίων. Ανοίγματα με το σταγονόμετρο μετά το Πάσχα. Αν πέσουν στον Απρίλη τα κρούσματα να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η τελευταία γραμμή άμυνας της Ελλάδας είναι να σωθεί το καλοκαίρι και να ανακάμψει όλη η οικονομία» σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Σαρηγιάννης: Στις 8 Απριλίου η μέγιστη τιμή των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη στις 8 Απριλίου θα έχουμε τη μέγιστη τιμή στα κρούσματα, κοντά στα 3.700, οπότε και θα είναι η τελευταία μέρα κορύφωσης και μετά θα αρχίσει να κατεβαίνει η καμπύλη.

«Καταλαβαίνω την πίεση να ανοίξει η τρίτη Λυκείου, θα μπορούσε να ανοίξει το λύκειο. Μετακίνηση από νομό σε νομό δεν θα έπρεπε να επιτραπεί ακόμη. Υπάρχει επιμόλυνση σε διαφορετικό βαθμό και σε διαφορετικά στελέχη. Δυστυχώς, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί λίγο παραπάνω, 750-760 μέχρι το τέλος του μήνα και μετά θα περάσουμε σε φάση σταθεροποίησης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα του εμπορίου στις 5 Απριλίου και θα έπρεπε να το εξετάσουμε για τις 12 Απριλίου».

Mε πληροφορίες από το OPEN TV via Έθνος

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Ασφυξία στις εντατικές: 3.133 κρούσματα, 72 νεκροί και ρεκόρ διασωληνωμένων με 728 περιστατικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: