Γιατί είναι έξαλλοι οι Τουρκοι με την Αμερική; Η επέτειος της 25ης Μαρτίου άνοιξε στρατηγικούς δρόμους για την Ελλάδα…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, EPA, OLIVER CONTRERAS / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όταν ακούμε ότι είναι έξαλλοι οι Τούρκοι με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και απαιτούν να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (σήμερα) και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, τότε κάτι καλό γίνεται για την Ελλάδα, που σίγουρα -την ίδια στιγμή- είναι κακό για την κατοχική δύναμη.

Όμως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι αδιάντροποι εντελώς. Και αισχροί. Από τη μία βρίζουν τον κ. Μπάιντεν και απειλούν να αγοράζουν πολεμικά αεροπλάνα και άλλα πυραυλικά συστήματα από τη Ρωσία, και από την άλλη ζητούν και επικοινωνία μαζί του, που θα είναι μία παγίδα για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι με μία τηλεφωνική κλήση του Μπάιντεν στον Ερντογάν θα αλλάξει κάτι για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, πέραν του ότι θα το χρησιμοποιήσει για εσωτερικούς λόγους. Αλλά αρκετοί αναλυτές εικάζουν πλέον ότι η άρνηση του προέδρου της Αμερικής, οφείλεται πρώτα και πάνω απ’ όλα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Ποιο μήνυμα θα στείλει ο κ. Μπάιντεν στους αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους φυλακισμένους εάν τηλεφωνήσει τώρα στον Ερντογάν; Μα ότι αποδέχεται τις ατιμίες του Τούρκου ισλαμιστή προέδρου. Τι άλλο;

  • Πάντως, πολύ καλή μέρα ήταν Πέμπτη (25η Μαρτίου 20210) για την Ελλάδα. Εξαιρετικά τα μηνύματα και ακόμα πιο εξαιρετική η υποστήριξη πολύ σημαντικών χωρών, όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, επεφύλασσε για τη χώρα, την ένταξη της σε ένα στρατηγικό τόξο που θα μπορούσε να είναι κρίσιμο για την ασφάλειά της.

Οι Αμερικανοί εξέφρασαν ποικιλοτρόπως αυτή την υποστήριξη. Προηγήθηκε το Κογκρέσο δια της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Μενέντεζ και ακολούθησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με ανακοινώσεις που περιέχουν σημαντικά μηνύματα.

Θα έλεγα ότι ο Λευκός Οίκος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συνομιλήσει στις 10.40 ώρα Ελλάδος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ακολουθήσει η συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου σε μία συζήτηση με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Είναι όλοι φίλοι του Προέδρου, μερικοί από την έναρξη της πολιτικής του σταδιοδρομίας, από τη δεκαετία του 1970. Έτσι για να καταλάβουμε πόσο πίσω πάει αυτή η σχέση του κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η φιλία του με τους ομογενείς ξεκίνησε με την άνανδρη τουρκική εισβολή εναντίον της Κύπρου και ο κ. Μπάιντεν αναδείχθηκε σε ένα εκ των πλέον σημαντικών υποστηρικτών των προσπαθειών για να τερματιστεί η τουρκική κατοχή.

Τι αναμένουμε από το τηλεφώνημα με τον Έλληνας πρωθυπουργό: Η σχέση συνεργασίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών να μετατραπεί σε στρατηγική. Και πιστεύω ότι προς τα εκεί οδεύουμε ολοταχώς. Ο στρατηγικός διάλογος, που ξεκίνησε ο Μάικ Πομπέο, με τον κ. Μητσοτάκη, πάει εξαιρετικά, οπότε λογικά αναμένουμε και καλά αποτελέσματα. Άλλωστε για τους Αμερικανούς είναι μία κατάσταση win-win. Πέραν όλων των άλλων, η Ελλάδα είναι μία πιστή σύμμαχος που δεν δημιουργεί προβλήματα και συνεργάζεται προωθώντας τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Και όπως ο καθένας καταλαβαίνει, όσο συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, τόσο οι Αμερικανοί θα έχουν ανάγκη τις συμμαχίες των μεσογειακών χωρών… Και όλο και περισσότερο θα δίνεται μεγαλύτερη σημασία στην στρατηγική θέση της Ελλάδας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η σημερινή Αμερική δεν βλέπει την Ελλάδα μέσα από τη σχέση της με την Τουρκία, όπως το παρελθόν. Για να είμαστε δίκαιοι, αυτό ξεκίνησε από τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος έκανε εκείνο το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη για να δείξει ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας πάνω στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η Αμερική και γενικότερα η Δύση, σε αντίθεση με την Τουρκία στην οποία η Ουάσιγκτον δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη.

  • Μετά την τηλεφωνική συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, όπως συνηθίζουν πια να χαρακτηρίζουν τα τηλεφωνήματα, στο Λευκό Οίκο- ο κ. Μπάιντεν θα έχει ακόμα μία συνομιλία με αφορμή την 25η Μαρτίου με τους ομογενείς μας της Αμερικής. Και από εκεί αναμένουμε να βγούνε καλές ειδήσεις.

Η μέρα της Πέμπτης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα. Ο Λευκός Οίκος ανακήρυξε την 25η Μαρτίου 2021 ως μέρα της Ελληνικής Δημοκρατίας και ζήτησε να εορταστεί απ’ όλους τους Αμερικανούς. Γέφυρες, στάδια, και κτίρια έγιναν μπλε ως φόρο τιμής στην Ελληνική Επανάσταση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Η στάση της Μέρκελ έναντι του Ερντογάν θυμίζει την προστασία του Τραμπ: Εν αναμονή της παρέμβασης του Μπάιντεν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: