Φόβος και τρόμος πάνω από την Ελλάδα: Προς επίταξη ιδιωτών γιατρών… Δοκιμασία και για τανοσοκομεία

Γενική άποψη της πλατείας Περιβολάκια ή Παναγή Τσαλδάρη φωτισμένη μετά την τοποθέτηση νέου φωτισμού, Κόρινθος Κυριακή 21 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Η Ελλάδα -και πρωτίστως η Αττική- θα κινούνται τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες στην κόψη του ξυραφιού, καθώς το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση στο σύστημα υγείας ιδιαίτερα μεγάλη.

Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη η ακριβής πρόβλεψη για τον χρόνο αποκλιμάκωσης της έντασης του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που καταγράφει η εφημεριδα Καθημερινή, οι αντοχές των υγειονομικών μονάδων θα δοκιμαστούν έτι περαιτέρω και υπολογίζεται ότι δεν αποκλείεται έως το τέλος του μηνός, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, σχεδόν στο σύνολό του, να καταστεί απαραίτητο να ενταχθεί στον σχεδιασμό του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.514, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 237.125 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 68 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.757 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι μπαίνουν επί του παρόντος στο συρτάρι όλα τα σχέδια περί ουσιαστικού ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ή για την επαναλειτουργία των σχολείων και το πιθανότερο είναι να μετατεθούν για αργότερα, όταν δηλαδή θα σημειωθεί σταθεροποίηση και στη συνέχεια σταδιακή κάμψη των κρουσμάτων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην “Κ”, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ήταν «υγειονομικού – κοινωνικού» και όχι οικονομικού χαρακτήρα. Ελήφθησαν, δηλαδή, με βασική στόχευση να συμβάλουν ώστε οι συγκεντρώσεις πολιτών –που ούτως ή άλλως γίνονται– να πραγματοποιούνται εκτός σπιτιών, οδηγώντας έτσι στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως δεν υπάρχουν αυστηρότερα μέτρα που μπορεί να λάβει η πολιτεία και πλέον εναπόκειται στους πολίτες να τηρήσουν τα υφιστάμενα, ώστε το τελευταίο κομμάτι μέσα στο τούνελ της πανδημίας να διανυθεί το συντομότερο δυνατό και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 41, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.462 θάνατοι. Το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 674 (65.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.577 ασθενείς.

Οι εισαγωγές  νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 512 (ημερήσια μεταβολή -0.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 481 ασθενείς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή: Θα πρέπει να επισημανθεί πως ουσιαστικό ρόλο στον περιορισμό των απωλειών διαδραματίζει, ως φαίνεται, ο εμβολιασμός που προχωράει σταθερά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που συζήτησε η Επιτροπή των ειδικών την περασμένη εβδομάδα, τα κρούσματα στις ηλικίες 75 ετών και άνω είναι περίπου ίδια σε ποσοστό με τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποδίδεται στον εμβολιασμό και δείχνει ότι πλέον είναι λιγότερο ευάλωτοι.

Η πίεση που αισθάνεται η κοινωνία μετά τα διαδοχικά πολύμηνα lockdown του τελευταίου έτους και τις οικονομικές παρενέργειές τους έχει ευθεία αντανάκλαση και στο πολιτικό σκηνικό.

Οπως λέγεται, συμβάντα που άλλοτε θα απασχολούσαν σε μικρό βαθμό την κοινή γνώμη λαμβάνουν πολύ μεγάλες διαστάσεις, επισωρεύοντας φθορά στην κυβέρνηση, που πάντως δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στο πεδίο της πρόθεσης ψήφου.

Η αμφισβήτηση των κυβερνητικών επιλογών στο πεδίο της πανδημίας φαίνεται πως εστιάζεται, πάντως, στους νέους: Τα άτομα νεότερων ηλικιών έχουν υποστεί σημαντικούς περιορισμούς προς χάριν των μεγαλυτέρων, τη στιγμή που τα ίδια δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. Ενώ, παράλληλα, έχουν στοχοποιηθεί κατά περιόδους για την εξάπλωση του ιού, με χαρακτηριστικότερη την περίοδο του δεύτερου κύματος, τον περασμένο Νοέμβριο.

Το πώς θα επηρεάσει το τρίτο κύμα της πανδημίας την πολιτική συμπεριφορά των ψηφοφόρων προβληματίζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, την περασμένη εβδομάδα (σε συνέντευξη στο Open), επισήμανε τον κίνδυνο μερίδα των πολιτών να στραφεί συνολικά κατά των κομμάτων και της πολιτικής, όπως είχε συμβεί και πάλι κατά την πρώτη περίοδο των μνημονίων.

«Λέω ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια στιγμή ιδιαίτερης έντασης και κρίσης. Εγώ θα την παρομοίαζα με την εικόνα που είχαμε το 2010-2012, που πραγματικά υπάρχει ένας κίνδυνος που αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θα το πω ανοιχτά. Δηλαδή, να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα αντιπολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται η πεποίθηση πως από τον Μάιο, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα, το τοπίο στη χώρα θα είναι εντελώς διαφορετικό και θα καταστήσει την τρέχουσα, ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο οριστική «παρένθεση». Oπως λέγεται, ο εμβολιασμός των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού σε συνδυασμό με τη βελτίωση του καιρού θα επιτρέψουν τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα.

Μάλιστα προστίθεται, με «οδηγό» το περυσινό καλοκαίρι, ότι αυτή θα έχει διάρκεια πέντε μηνών –παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχίζονται–, καθώς με την ανοσία που θα δημιουργείται και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες δεν θα υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί από κάποιο lockdown, όπως συνέβη στα τέλη του περασμένου φθινοπώρου και τον φετινό χειμώνα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη θετική, σε σχέση με το 2020, πορεία του τουρισμού, εκτιμάται πως θα μεταβάλει ουσιαστικά την ψυχολογία των πολιτών και συνολικά το υφιστάμενο κλίμα

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα  44 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

  • Σκάι: Ασύλληπτη τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μαλεσίνα της Φθιώτιδας η οποία σε διάστημα 18 ημέρων, μετρά 10 νεκρούς από κορωνοιό

Η Μαλεσίνα βρισκόταν σε κόκκινο συναγερμό ήδη από τις 28/2 με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά να έχει επιβάλλει 24ωρο αποκλεισμό της περιοχής λόγω υψηλού αριθμού κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι κάτοικοι στον Σκάι, αλλά και ο Μητροπολίτης Λαμίας Συμεών, αίτια του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου αποτέλεσαν τόσο η τέλεση ενός γάμου με 30 καλεσμένους εντός της εκκλησίας και περί τους 200 εκτός αλλά και το γεγονός ότι υπήρχε γενικότερη χαλάρωση των μέτρων με ενδεικτικό αυτού ότι πλήθος κόσμου συνωστίζοταν στα καφενεία για να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Στις 3 Μαρτίου η περιοχή θρηνεί τον πρώτο νεκρό από κορωνοιό. Επρόκειτο για έναν άνδρα ηλικίας 84 ετών. Μέσα στις επόμενες ημέρες κι άλλοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους με 3 εξ αυτών να πεθαίνουν μέσα σε μόλις 2 ημέρες.

Επρόκειτο για μια 69χρονη κι έναν 38χρονο πατέρα  ο οποίος έχασε την μάχη με τον ιο προχθές ενώ τα ξημερώματα της Κυριακής πέθανε ένας 44χρονος, πατέρας δυο παιδιών, ο οποίος μάλιστα δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Την ίδια ώρα στους 50 υπολογίζονται οι ασθενείς με κορωνοιό που νοσηλεύονται.

Το κλίμα στην περιοχή είναι ιδιαιτέρως βαρύ με τον Δήμαρχο Λοκρών Θανάση Ζακεντέ, να δηλώνει χαρακτηριστικά πως η Μαλεσίνα πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα από την εξάπλωση της ασθένειας.

Ταυτόχρονα κάτοικοι τονίζουν πως η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη με πολύ κόσμο να νοσεί και τους πολίτες να βρίσκονται σε καθεστώς φόβου, θλίψης και πανικού.

” Νέοι άνθρωποι πληρώνουν το κακό”, δηλώνει μάλιστα ένας εξ αυτών.

  • Γεωγραφική κατανομή των 1514 κρουσμάτων covid-19 

Η γεωγραφική κατανομή των 1514 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

120  κρούσματα  στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
84 κρούσματα  στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
82 κρούσματα  στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
57 κρούσματα  στην ΠΕ  Δυτικής Αττικής
214 κρούσματα  στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
92 κρούσματα  στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
117 κρούσματα στην Π.Ε.  Πειραιώς
8 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων
179 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας
36 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
18 κρούσματα στην Π.Ε.  Βοιωτίας
7 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών
2 κρούσματα στην Π.Ε  Δράμας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
1  κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
8 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
8 κρούσματα στην Π.Ε  Ημαθίας

32 κρούσματα στην ΠΕ  Ηρακλείου
8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1  κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
3 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
5 κρούσματα στην Π.Ε  Καλύμνου
13 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
6 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
11 κρούσματα στην Π.Ε.Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας
6 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
23  κρούσματα στην Π.Ε  Κοζάνης
15 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. στην Κω
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
47 κρούσματα στην Π.Ε  Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
8  κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Μήλου
11 κρούσματα  στην Π.Ε. Μυκόνου
2 κρούσματα  στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε Πάρου
20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
7 κρούσματα  στην Π.Ε. Πιερίας
3  κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας
8 κρούσματα  στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε Ροδόπης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
2 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου
19  κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε.Σποράδων
6  κρούσματα  στην Π.Ε.  Τρικάλων
22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
12 κρούσματα στην Π.Ε.  Χανίων
3 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου
35  κρούσματα υπό διερεύνηση.

Σε μεγάλη δοκιμασία για όλο το υγειονομικό προσωπικό εξελίσσονται οι εφημερίες στα νοσοκομεία αναφοράς, μετέδωσε η ΕΡΤ στο κεντρικό της δελτίο. . Οι εισαγωγές ασθενών με Covid στην Αττική είναι πολύ περισσότερες από αυτές που μπορούν να αντέξουν τα νοσοκομεία και αρκετοί περιμένουν σε λίστα αναμονής για κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ. Την ίδια ώρα, η μειωμένη ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών να συνδράμουν το ΕΣΥ προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Στις συμπληγάδες του κορονοϊού βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής. Μετά από κάθε εφημερία δεν υπάρχει κενό κρεβάτι. Μεγάλα νοσοκομεία όπως το Αττικόν «κλείνουν» με περισσότερες από 60 εισαγωγές covid σε κάθε γενική εφημερία. Μόνη διέξοδος είναι να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ μετά από μετατροπή κλινών μέσα σε μονάδες Παίδων.

Στο νοσοκομείο Αττικόν οι κλίνες Covid αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα από 60 σε 240.

Σε όλη την Αττική μέσα σε 24 ώρες έγιναν 201 νέες εισαγωγές. Οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ έχουν πάρει φωτιά.

«Περίπου 200 με 250 κλήσεις από τις 700 το σύνολο αφορούν διαχείριση Covid ασθενών» δήλωσε ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Και στην Αχαΐα, η αυξητική τάση στα κρούσματα κορονοϊού φέρνει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 674 διασωληνωμένους, 41 θανάτους και 1.514 νέα κρούσματα.

Χαμηλή είναι ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών, μελών του ΙΣΑ, στο κάλεσμα για συνδρομή στο ΕΣΥ. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν δηλώσει συμμετοχή 61 γιατροί, ενώ το υπουργείο Υγείας ζητά τουλάχιστον 200.

Στο θέμα της επίταξης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα».

«Όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη γενική εφημερία του νοσοκομείου «Γεννηματάς» βρέθηκε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας, κάνοντας εκ νέου κάλεσμα τους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν στη μάχη που δίνεται στα δημόσια νοσοκομεία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη» είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαρακτήρισε «προσβλητική» τη συμπεριφορά του υπουργού Υγείας, λέγοντας ωστόσο ότι τα μέλη του τίθενται στη διάθεση του ΕΣΥ. Ζητά, επίσης, ακόμα άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι οι γιατροί σε διακοπές και αρνούνται να τις διακόψουν, είναι μέσα στον αγώνα της κοινωνίας και λειτουργούν ως ανάχωμα στο ΕΣΥ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) διευκρίνισε ότι το τελευταίο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε για τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, με τις επιστημονικές εταιρείες των ειδικοτήτων που ζητούνται στα νοσοκομεία για το θέμα της επίταξης υπηρεσιών.

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «στη χώρα της ατομικής ευθύνης ο μοναδικός που δεν φταίει για τίποτα είναι ο κ. Μητσοτάκης». Ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε την άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ.

  • O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά συνάντηση με Μητσοτάκη-Διαχωρίζει τη θέση του ο ΙΣΑ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατάσταση στα νοσοκομεία και τις σκέψεις για επίταξη ιδιωτών γιατρών αναφέροντας σε κάθε περίπτωση πως τίθεται στην διάθεση του ΕΣΥ ενώ παράλληλα παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με τον Σκάι: Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για αδιέξοδη στάση του υπουργείου Υγείας στο θέμα στελέχωσης του ΕΣΥ με γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα στην Αττική, κάνει λόγο το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο του ΠΙΣ “παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι παρόλα αυτά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόνται την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθένται στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να  ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΙΣ:

Η στάση του υπουργείου Υγείας οδήγησε σε αδιέξοδο την συνάντηση που είχε το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και τα μέλη του ΔΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος.

Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε. Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται.

Άλλωστε οι ιδιώτες γιατροί από την πρώτη στιγμή συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τόσο στα ιατρεία τους, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς, όσο και στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά.

Εντούτοις ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης. Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κατόπιν αυτού και προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση από τον υπουργό Υγείας μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής.

Οι προτάσεις του ΠΙΣ:

1.     Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ. σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί οι οποίοι θα κριθούν μέσα στην τριετία για τη θέση που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα, και όσοι δεν πάρουν θέση θα παραμένουν στο σύστημα σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμα. Οι πιστώσεις υπάρχουν μιας και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.

2.     Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν.

3.     Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Να τοποθετηθούν στα Νοσοκομεία για ένα χρόνο και θα δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου.

4.     Ειδικευμένοι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους άσκηση στις Μ.Ε.Θ. των Νοσοκομείων για εξειδίκευση στην Εντατικολογία και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης να τους αποδοθεί ο τίτλος και να ενταχθούν στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων, με την υποχρέωση να υπηρετήσουν ένα χρόνο και αν θέλουν να παραμείνουν ως μόνιμοι.

5.     Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα. Απόσυρση της διάταξης Χουλιαράκη – Πολάκη από τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τα εντάλματα αποζημιώσεων να καταβάλλονται από τα Νοσοκομεία και να μην μετακυλίωνται στους ιατρούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιώτες ιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ.

6.     Άμεση επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ για μα καλύψουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο ΕΣΥ

7.     Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ ΧΩΡΙΣ αμοιβή.

8.     ΑΜΕΣΗ σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΠΙΣ για πρόσληψη 1000 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ

9.     Δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι αμέσως μετά την πάροδο της οξείας φάσης της πανδημίας, θα ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους για όλα τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της Υγείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του,  διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ)  “είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των  προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ” .

«Θολώνει» η 29η Μαρτίου για το λιανεμπόριο: Τα σενάρια για την εστίαση και ο στόχος των 1.000 κρουσμάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: