Εβδομάδα αποφάσεων για λιανεμπόριο και σχολεία: Συνεδριάζουν την Τετάρτη οι ειδικοί

File photo: Πεζός περνά έξω από τα κλειστά καταστήματα λόγω του λοκ ντάουν της Οδού Πανδρόσου στο Μοναστηράκι , Κυριακή 21 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας




Καθοριστική εβδομάδα για ένα σημαντικό άνοιγμα μετά το παρατεταμένο λοκνάουν είναι αυτή που διανύουμε, καθώς την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών και στη συνέχεια να δώσει την πρότασή της στην κυβέρνηση σχετικά με το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων, σε πρώτη φάση.

Η επιτροπή θα λάβει σαφώς υπόψιν της τις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας αλλά και τα μέχρι στιγμής δεδομένα  τα οποία δεν αφήνουν, ωστόσο, πολλά  περιθώρια αισιοδοξίας αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ έχει φτάσει τους 735, ενώ παράλληλα στο σύνολό τους οι νοσηλευόμενοι είναι 5.125.

Πάντως, ως γενική αίσθηση, φαίνεται να αποτελεί γενική παραδοχή τόσο ότι τα μέτρα πλέον που είναι σε ισχύ δεν αποδίδουν, ενώ παράλληλα, η ανάγκη “ανοίγματος” είναι αναγκαία τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά για την χώρα και τον πληθυσμό.

  • Ετσι, πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιχειρηθεί ένα πρόγραμμα κλιμακωτής διεύρυνσης των δραστηριοτήτων.

«Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα», τόνισε σχετικά στο Open η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

 

 Ανοίγει το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το πρώτο βήμα αναμένεται να είναι αυτό του λιανεμπορίου. Η πίεση από την αγορά είναι μεγάλη, ενώ πλέον έχει διαφανεί πως τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια ακόμα και στο επιδημιολογικό σκέλος. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος μιλά για άνοιγμα του «μικρού» λιανεμπορίου το οποίο υπό προϋποθέσεις θα οδηγήσει μέχρι και στην μείωση των κρουσμάτων.

«Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με συμμάχους στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα, τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς, τη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ (self test)» είπε δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή.
Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου οι επιλογές είναι δύο. Από την μία αυτή του click away και του click in shop και από την άλλη η πλήρης απελευθέρωση με μόνους περιορισμούς τον αριθμό των καταναλωτών εντός καταστημάτων και την υποχρέωση χρήσης του 13032 το οποίο θα έχει αυστηρό πλαίσιο τριών ωρών μία φορά την ημέρα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως, φαίνεται πως προκρίνουν σαφώς την δεύτερη επιλογή.

Τις διαθέσεις της κυβέρνησης έδωσε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος ο οποίος μιλώντας χθες στην ΕΡΤ προσδιόρισε μία τέτοια εξέλιξη στις αρχές Απριλίου. Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι στην παρούσα φάση είναι η 5η Απριλίου ή η 12η.

                 Το άνοιγμα των σχολείων

Σχετικά με τα σχολεία  οι επιστήμονες έχουν λάβει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας και θα κληθούν να αποφασίσουν εάν είναι ασφαλές να επιστρέψουν οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Η κυβερνητική πρόταση είναι  την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και αυτές που είναι σε «βαθύ κόκκινο». Προϋπόθεση, η υποχρέωση σταθερού εβδομαδιαίου self test (κάθε Δευτέρα) μαθητών και καθηγητών.

 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός για τα 10 εκ. self test: Προσφορές 30 εταιρειών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: