Εσπασε το φράγμα των 600 ασθενών στις ΜΕΘ: Η κατάσταση στην Ελλάδα περιγράφεται πια ως “τραγική”

Νυχτερινά στιγμιότυπα από την πόλη του Ναυπλίου κατά τη διάρκεια του lockdown , Τρίτη 16 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η κατάσταση στα νοσοκομεία περιγράφεται με μία λέξη: Τ ρ α γ ι κ ή… Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται από τον κορωναϊο πάνω από 600 ασθενείς. Μέσα σε 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 59 άνθρωποι.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην Αττική καταγράφονται τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού την Τρίτη 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 1.533 κρούσματα, στην Αττική καταγράφονται τα 666, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 148 ενώ στην Αχαΐα καταγράφηκαν άλλα 63 κρούσματα.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 (ημερήσια μεταβολή -3.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 455 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (68,1% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (68,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 (ημερήσια μεταβολή -3,25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 455 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Την Πέμπτη θα γίνει τελικά η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, καθώς οι ειδικοί ζήτησαν να έχουν ένα ασφαλέστερο επιδημιολογικό δείγμα προτού αποφασίσουν.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει την σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων.

Η επιτροπή των ειδικών, στην επικείμενη συνεδρίαση της, αναμένεται να εκτιμήσει την κατάσταση και να προχωρήσει σε αξιολόγηση των μέτρων, προκρίνοντας κάποιες αλλαγές. Υπάρχουν, ωστόσο, διιστάμενες απόψεις όσον αφορά στον χρόνο, αλλά και στην ορθότητα του ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση των κρουσμάτων» και πρόσθεσε ότι η τάση είναι αυξητική «λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι τα κρούσματα -έως τις 25 Μαρτίου– «κατά μέσο όρο θα φτάσουν στο επίπεδο του 2ου κύματος», οπότε ήταν περί τα 3.000 ημερησίως. Σημείωσε δε ότι «αν δεν βάλουμε μυαλό, θα πάμε παραπέρα», εννοώντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση.

Αναφορικά με τα σενάρια ανοίγματος οικονομικών δραστηριοτήτων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Ή το κάνεις με ασφάλεια ή δεν το κάνεις», υπογραμμίζοντας ότι για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση «πρέπει να έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα υποδομής».

  • Θεοδωρίδου: Σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση, είπε η καθηγήτρια.

Αναφερόμενη στο “ντόμινο” προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΠΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό.

Υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

  • Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού της ομάδας Α ατόμων με σοβαρά νοσήματα

Κάτω από 4% είναι το ποσοστό των ραντεβού που ακυρώθηκαν με το εμβόλιο της Astra Zeneca, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων μετά το θόρυβο που ξέσπασε για το εν λόγω εμβόλιο, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Κατά την αποψινή ενημέρωση, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως σήμερα είχαν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο αυτό 9.484 άνθρωποι και μέχρι τις 17:30 το απόγευμα ήταν να εμβολιαστούν 7.815 και προσήλθαν 6.684, ποσοστό που φτάνει το 85%.

«Η απόφαση να συνεχιστεί στη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astra Zeneca στηρίχθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, όχι μόνο ελληνικά αλλά και διεθνή» τόνισε ο κος Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας πως «είμαστε στην ίδια γραμμή με τον ΕΜΑ ο οποίος εγκρίνει την κυκλοφορία των εμβολίων και είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί για την αναστολή χορήγησης τους».

Ο ίδιος είπε ότι με βάση τα στοιχεία για τις παραδόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα, αναμένονται 500.000 δόσεις του μέσα στον Μάρτιο, άλλες 450.000 τον Απρίλιο και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός για τον Ιούνιο.

Ο κος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε, επίσης, απόψε ότι στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου, στην οποία υπολογίζονται ότι ανήκουν πάνω από 200.000 άτομα.

«Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας ανθρώπων στην πλατφόρμα, θα είναι για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή γι’ αυτά τα άτομα, που πάσχουν από πολύ συγκεκριμένες παθήσεις» ανέφερε και προσέθεσε πως συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, -μεταμοσχευμένοι, άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση- θα ειδοποιηθούν ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους τη Δευτέρα.

Θα ακολουθήσει, όπως είπε, «το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70 με 75 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 65 με 69 ετών».

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 28.000 -μέχρι την ώρα της ενημέρωσης- εμβολιασμοί και έχουν διενεργηθεί συνολικά περισσότεροι από 1.300.000 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 890.000 άτομα με την πρώτη δόση.

Μ. Θεοδωρίδου: Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο

Την ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστεί κανονικά στη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Astra Zeneca, η οποία ελήφθη και μετά τη δεύτερη σημερινή συνεδρίαση της, αιτιολόγησε απόψε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της» επανέλαβε η κα Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι σταθερά και με εμπιστοσύνη συνεχίζεται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αρκετοί γιατροί αναφέρουν ότι ορισμένα άτομα υπό τον φόβο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό, επισήμανε η κα Θεοδωρίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι λάθος και τους κάλεσε να προσέρχονται για εμβολιασμό χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόληψη.

Η ίδια μιλώντας για το «ντόμινο» προσωρινής αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca από αρκετές χώρες στην Ευρώπη, λόγω πιθανής συσχέτισης του με θρομβοεμβολικά επεισόδια, σημείωσε ότι ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ, που έχουν το σύνολο των δεδομένων, έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικά περιστατικά. «Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που καταγράφηκαν σε όσους είχαν εμβολιαστεί δεν ήταν περισσότερο απ’ όσα καταγράφονται στο γενικό πληθυσμό. « Η εμφάνιση τους μπορεί να είναι μια χρονική σύμπτωση και να μην αποτελεί συσχέτιση με το εμβόλιο» ανέφερε και προσέθεσε πως η επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΦ δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων.

Κλείνοντας το θέμα του εμβολίου της Astra Zeneca, είπε ότι ο ΕΜΑ μελετά τις περιπτώσεις παρενεργειών που έχουν αναφερθεί μία προς μία και αναμένονται οι αποφάσεις του την Πέμπτη, οπότε και συνεδριάζει.

Αναφερόμενη στην πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι μετά το κριτήριο της ηλικίας, έρχεται η σειρά ώστε να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις πιο ευπαθείς ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Η ίδια τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν οι ασθενείς αυτοί, καθώς η διαδικασία γίνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ ανάλογα με τα φάρμακα τα οποία τους χορηγούνται. Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες ασθενών, όπως είπε και ανέφερε τα νοσήματα που αντιμετωπίζουν.

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων. ‘Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ – ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΠΟ ΑΓΩΓΗ

Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)

Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

ΣΟΒΑΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον (βάσει πιστοποίησης ασφαλιστικού φορέα)

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 < 30% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου

Διάμεση πνευμονοπάθεια

ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ

Πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (τους τελευταίους τρεις μήνες)

Καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης <40% μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου (συμπεριλαμβανόμενων μυοκαρδιοπαθειών, συγγενών καρδιοπαθειών, βαλβιδικής νόσου)

Πνευμονική Υπέρταση

ΣΟΒΑΡΗ ΗΠΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση

ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Αυτοφλεγμονώδεις/αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλη νόσος υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου

Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες HIV με CD4<200 κύτταρα/μL

ΑΛΛΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Σύνδρομο Down

‘Αλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος Ιατρού.

Λεπτομέρειες και επιπλέον στοιχεία για τις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Α έχουν ήδη αναρτηθεί στο emvoliogov.gr, όπως είπε.

  • Γεωγραφική κατανομή των 1.533 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 1.533 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

77 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

90 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

123 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

32 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

179 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

71 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

87 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

7 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

148 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

63 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε  Δράμας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Ζακύνθου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

29 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

45 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

15 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

8 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

8 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

30 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

50 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

14 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε Φωκίδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

20 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

63 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εισηγείται τη συνέχιση του εμβολιασμού με AstraZeneca στη χώρα μας

Σε ομόφωνη εισήγηση για συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, κατέληξε σήμερα σε συνεδρίασή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωση της.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται :

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

  • Κικίλιας: Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, αναμένουμε τις αποφάσεις του ΕΜΑ

Ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε όλους, ενώ συνεχίζεται η ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων, συνέστησε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το ζήτημα που έχει προκύψει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Αναμένουμε τις αποφάσεις των επισήμων οργανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος θα συνεδριάσει για το θέμα μέσα στην εβδομάδα, τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:

«Μέχρι να πει κάτι άλλο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca, συνέχισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι Οργανισμός αυτός είναι θεσμός της ασφάλειας για το φάρμακο και τα εμβόλια στην Ευρώπη και αυτόν ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση και αρμόδιες Αρχές στη χώρα μας από την αρχή των εμβολιασμών. Παρατήρησε, επίσης, ότι υπήρξαν χώρες που έκαναν μπρος και πίσω στο θέμα και κάλεσε όλους να περιμένουν τις αποφάσεις του EMA.

Για μία ακόμη φορά, επανέλαβε πως «από τους 172.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας, μόλις ένα περιστατικό (θρομβοεμβολικής νόσου) καταγράφηκε, το οποίο ελέγχθηκε από τον ΕΟΦ που επεφάνθη ότι δε σχετίζεται με τον εμβολιασμό», για να υπογραμμίσει ότι, διεθνώς, από τα 17 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει μόνο 37 περιπτώσεις θρομβοεμβολικού επεισοδίου εμφανίστηκαν και καμιά στη χώρα μας.

Συμπλήρωσε δε, ότι οι αρμόδιες Αρχές στη χώρα μας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν εξεταστεί σενάρια στην περίπτωση που διαφοροποιηθεί η άποψη του ΕMA σε σχέση με το εμβόλιο. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι λογικό αρκετές χώρες της Ευρώπης να διαφοροποιούνται και να μην περιμένουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, διερωτήθηκε: «Δηλαδή, αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, εμείς θα το κάνουμε;»

Ο υπουργός Υγειάς κατέληξε λέγοντας πως ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, για αναστολή των εμβολιασμών, αντιθέτως χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του ήταν υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού και προσέθεσε: «Ο ΕΟΦ, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ, ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνέχεια να συνεκτιμούν και να παίρνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν».

  • Στο κόκκινο παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή με τον κορονοϊό στη χώρα μας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι το σύστημα Υγείας λειτουργεί στο κόκκινο, ιδίως στην Αττική. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας «επεξεργάζεται καθημερινά σενάρια περαιτέρω εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, η συμμετοχή τού οποίου θα διευρυνθεί. Είμαστε στα όρια, αλλά φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Η υπερκινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων, όπως οι πορείες και η ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων – ακόμα και αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης-, δεν συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγειάς.

Έχουμε ήδη τρεις φορές ενισχύσει το σχέδιο για τις ΜΕΘ στην Αττική, γίνεται καθημερινά μάχη στο ΕΣΥ, τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, σημείωσε: «Δεν θέλω να προτρέξω, η Επιτροπή θα συνεδριάσει και αυτή την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να παίρνει ανάσες η κοινωνία, πάντα έχουμε υπόψη μας και τα μέτρα αποσυμπίεσης».

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας, λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει 1.300.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας, για να συμπληρώσει πως «σε χώρες που προχωρούν άμεσα οι εμβολιασμοί βλέπουμε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα». Επισήμανε, ακόμα, πως και στη χώρα μας φαίνεται σημαντική βελτίωση όσον αφορά τις νοσηλείες στους υπέργηρους που έχουν εμβολιαστεί.

«Είναι προφανές ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα και σίγουρα ένα καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Αναβάλλεται η συνεδρίαση της Τετάρτης των λοιμωξιολόγων: Η χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα της οικονομίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: