Έρευνα στην Αθήνα από τη βελγική αντιτρομοκρατική: Κύκλωμα με πλαστά διαβατήρια για τζιχαντιστές

File Photo Οι ύποπτοι φέρονται να προμήθευαν με πλαστά έγγραφα τρομοκράτες ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Στο επίκεντρο ενδιαφέροντος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου βρίσκονται οι τρεις υπήκοοι Ιράκ, που συνελήφθησαν στην Αθήνα, δυνάμει ευρωπαϊκών ενταλμάτων από την Ασφάλεια Αττικής.

Κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα με έδρα το Βέλγιο που διακινούσε πλαστά έγγραφα και μετανάστες. Ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, μάλιστα, αντιμετωπίζει δίωξη για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου.

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ενεπλάκη στην έρευνα τον Οκτώβριο κατόπιν αιτήματος συνδρομής της αντιτρομοκρατικής ομάδας του Βελγίου. Τα στελέχη της υπηρεσίας είχαν ενδείξεις ότι τουλάχιστον τρία μέλη του κυκλώματος βρίσκονταν στην Ελλάδα. Διαβίβασαν όσα στοιχεία είχαν στους Ελληνες συναδέλφους τους, οι οποίοι στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα κατάφεραν να ταυτοποιήσουν και τελικά να εντοπίσουν τους υπόπτους. Σε συνεννόηση με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, εις βάρος τριών υπηκόων Ιράκ εκδόθηκαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, τα οποία εκτελέστηκαν υπό άκρα μυστικότητα το πρωί της 24ης Μαρτίου.

Κατά το τελευταίο στάδιο της έρευνας ταξίδεψαν στην Αθήνα αξιωματούχοι του τμήματος Ισλαμικής Ριζοσπαστικοποίησης της βελγικής αστυνομίας, οι οποίοι μάλιστα έδειξαν ενδιαφέρον να ανακρίνουν οι ίδιοι τους υπόπτους. Πρώτος εντοπίστηκε και συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας ένας 50χρονος υπήκοος Ιράκ. Είχε νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα Ιταλίας και γι’ αυτό οι αστυνομικοί τον αποκαλούσαν «Ιταλό». Σκόπευε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Ρώμη. Στο σπίτι του, στα προσφυγικά του Νέου Κόσμου, βρέθηκαν 25 πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια διαφόρων χωρών. Ακόμα έξι πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα βρέθηκαν στο σπίτι δεύτερου συλληφθέντος, στην οδό Σκρα στην Καλλιθέα, ενώ ο τρίτος από τους συλληφθέντες εντοπίστηκε στην Ηλιούπολη. Ο συγκεκριμένος ήταν ήδη γνωστός στις ελληνικές αρχές ως ύποπτος για συμμετοχή σε κυκλώματα δουλεμπόρων. Προσήχθη ακόμα ένας 34χρονος από την Παλαιστίνη, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος μετά την άτυπη ανάκρισή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου, το κύκλωμα διέθετε παρακλάδια στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γερμανία καθώς και στην Τουρκία. Κύρια δραστηριότητά του ήταν η πλαστογραφία εγγράφων και η διακίνηση μεταναστών. Μάλιστα, στην κατοχή των τριών Ιρακινών που συνελήφθησαν στην Αθήνα, βρέθηκαν αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων και αποστολής δεμάτων προς χώρες της Ε.Ε. και την Ασία. Εντός των ταχυδρομικών δεμάτων πιθανολογείται ότι υπήρχαν πλαστά διαβατήρια.

Διαδικασία έκδοσης
Από τα στοιχεία των Βέλγων αστυνομικών του τμήματος Ισλαμικής Ριζοσπαστικοποίησης προκύπτει ότι ο αρχηγός του κυκλώματος διώκεται για χρηματοδότηση της ισλαμικής τρομοκρατίας, ενώ φέρεται να έχει ανάμειξη και σε λαθρεμπόριο έργων τέχνης. Εις βάρος των τριών Ιρακινών κινείται διαδικασία έκδοσής τους στο Βέλγιο.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr/Γιάννης Σουλιώτης
Aθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

Πρωτοφανής συνωστισμός χθες βράδυ στην Πάτρα: Η πόλη παραμένει στο «βαθύ κόκκινο» για 8η εβδομάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: