Επιτέλους: Μεγάλος αριθμός αναγνωρισμένων προσφύγων από την Ελλάδα εισέρχονται στη Γερμανία

FILE PHOTO: Πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτύρονται για τη δημιουργία νέου καταυλισμού στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, στη Μυτιλήνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Το πρωτοσέλιδο κεντρικό ρεπορτάζ του πολιτικού συντάκτη Marcel Leubecher στην κυριακάτικη Welt am Sonntag αναφέρει τα εξής:

Κάθε μήνα, εγκαθίστανται περίπου 1000 άτομα στη Γερμανία, οι οποίοι ήδη αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, χωρίς η Γερμανία να αναλαμβάνει κάποια αποτελεσματική δράση για να το αποτρέψει.

Φέτος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου περίπου 2100 άτομα στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (BAMF) – κι αυτό, μολονότι είχαν ήδη λάβει στην Ελλάδα το καθεστώς των δικαιουμένων προστασίας, όπως πληροφορεί η Υπηρεσία μετά από ερώτηση της εφημερίδας.

Χρόνια τώρα, λαμβάνει χώρα μια ανεπίτρεπτη συνέχιση του ταξιδιού από άτομα που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, επανυποβάλλουν αιτήσεις στη Γερμανία και παραμένουν στην πλειονότητά τους στη χώρα, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας ασύλου. Ανεξάρτητα από αυτές τις παράνομες διαβάσεις συνόρων, η νόμιμη είσοδος από ήδη αναγνωρισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες παρουσιάζει από το περασμένο καλοκαίρι μεγάλη αύξηση.

Αν παρακολουθήσει κανείς τα στοιχεία της BAMF, το 2020 διαπιστώθηκε για 7100 αιτηθέντες ασύλου ότι είχαν αναγνωριστεί ήδη ως χρήζοντες προστασίας από τους Έλληνες. Παρ’ όλα αυτά δεν επιστρέφονται. Οι αιτήσεις τους κατ’ αρχάς δεν εξετάζονται.

Επ’ αυτού η Υπηρεσία ανακοινώνει τα εξής: «Η BAMF έχει αναστείλει από τις 23 Δεκεμβρίου 2019 την προτεραιότητα για τη λήψη απόφασης σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου ατόμων στα οποία είχε ήδη αναγνωριστεί προστασία, επειδή οι αιτούμενοι διέθεταν ήδη ευρωπαϊκούς τίτλους παραμονής και καθεστώς προστασίας και κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι σε προνομιακή θέση από την άποψη του δικαίου παραμονής». Αυτή η «παύση λήψης αποφάσεων» αφορά όλους τους δικαιουμένους προστασίας που έρχονται από την Ελλάδα.

Οι αιτίες είναι: Η Γερμανία, ούτως ή άλλως, δεν είναι σε θέση να απελάσει στην Ελλάδα. Το 2020 επεστράφησαν μόνο τέσσερις υποψήφιοι για άσυλο, οι οποίοι είχαν ήδη υποβάλει εκεί αίτηση (2019: 20, 2018: έξι). Πρόσφατα μάλιστα, η απέλαση δυσκόλεψε κι άλλο: Το διοικητικό εφετείο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας απεφάνθη στα τέλη Ιανουαρίου ότι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες πρέπει προς το παρόν να παραμείνουν στη Γερμανία, επειδή στην Ελλάδα διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης». «Σημαντικός αριθμός» δικαιουμένων προστασίας εκεί είναι άστεγος και επίσης οι πρόσφυγες μόνο δύσκολα βρίσκουν δουλειά.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία είπε στην WELT AM SONNTAG: «Με αυτή τη δικαστική απόφαση δημιουργήθηκε ένας μεγάλος pull factor». Η πληροφορία «πιθανότατα θα διαδοθεί στο προσεχές μέλλον και σε άλλους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα». Ήδη λόγω των «υφιστάμενων στην Ελλάδα συνθηκών διαβίωσης για δικαιουμένους προστασίας» η «δευτερογενής μετανάστευση» προς τη Γερμανία παρουσιάζει «αυξητική τάση».

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας, συχνά οι πρόσφυγες έρχονται με πτήσεις απευθείας στη Γερμανία. Εκτός αυτού διαπιστώθηκε ότι κάθε φορά τα Σάββατα μεγάλες ομάδες ταξίδεψαν με αεροπλάνο από την Αθήνα στη Βαρσοβία και από εκεί πέρασαν νόμιμα τα γερμανο-πολωνικά σύνορα.

Σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο, οι αναγνωρισμένοι σε κράτος της Ε.Ε. πρόσφυγες επιτρέπεται να ταξιδεύουν κατά κανόνα σε άλλα κράτη μέλη – αν δεν θέλουν να μείνουν εκεί για περισσότερες από 90 ημέρες ανά εξάμηνο. Αν και συχνά γίνεται κατάχρηση αυτής της διάταξης, προκειμένου να αιτηθεί κανείς εκ νέου ασύλου στη Γερμανία, η γερμανική πλευρά δεν έχει κάνει μέχρι τώρα τίποτα για να κλείσει αυτή την κερκόπορτα.

Ο Alexander Throm (CDU), επικεφαλής της Κ.Ο. της Ένωσης στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων ζητά αυτό ακριβώς: «Φοβάμαι ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων υποκρύπτει μία νέα στρατηγική: να αναγνωρίζονται πρόσφυγες, να μη διασφαλίζεται η ελάχιστη φροντίδα τους και να επιτρέπεται γρήγορα να συνεχίζουν το ταξίδι τους. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει «να επιμείνει στο να μεριμνά δεόντως η Ελλάδα για τους πρόσφυγες. Μέχρι να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε την αναστολή της συνέχισης των ταξιδιών εντός της ΕΕ χωρίς βίζα από αναγνωρισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες».

Η Linda Teuteberg, εκπρόσωπος του FDP για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, θεωρεί «τη δευτερογενή μετανάστευση αχίλλειο πτέρνα του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση – λέει – ως προς αυτό δεν σημείωσε καμία πρόοδο κατά τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

«Η απαράδεκτη κατάσταση, να καταπίπτουν στα γερμανικά δικαστήρια οι επαναπροωθήσεις λόγω συνθηκών  στο πραγματικά αρμόδιο κράτος που κρίθηκαν απαράδεκτες, πρέπει να σταματήσει. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ζητήσουν από την Ελλάδα τη δέουσα διαμονή των προσφύγων», δήλωσε η Teuteberg.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, αυτό έχει ήδη συμβεί πολλές φορές. Προφανώς, χωρίς επιτυχία.

ΠΗΓΗ: Welt am Sonntag

Ο άθλιος Farage παραμιλά και διακινεί “Fake News”: Οι μετανάστες είναι φορείς του κορωναϊού!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: