Επιχείρηση διάσωσης του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Μόριας στη Λέσβο

File photo: Το ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Μόρια. Διακρίνονται οι υποστυλώσεις που κατέρρευσαν απο την πρόσφατη κακοκαιρία “Μήδεια”. Screenshot via You Tube
Με το ποσό των 90.000 ευρώ χρηματοδοτεί τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων το υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Σκοπός να υπάρξει άμεση παρέμβαση υποστύλωσης του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Μόριας.

Όπως είναι γνωστό, στη διάρκεια της τελευταίας κακοκαιρίας κατέρρευσε η από 15ετίας σκαλωσιά της υποστύλωσης του μνημείου, αποκαλύπτοντας τα σοβαρά προβλήματα του τόξου στο οποίο το «κλειδί» έχει γλιστρήσει με την προοπτική της κατάρρευσης του να είναι άμεση.

Η χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού υπήρξε δεδομένης της διαπίστωσης από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ότι κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει μεγάλο μέρος του μνημείου αφού η τοξοστοιχία στηρίζει το σύνολο του.

Ας σημειωθεί ότι από το 2004 – 2005 όταν και τελείωσαν τα χρήματα του πρώτου μέρους των εργασιών στερέωσης -αποκατάστασης- αναστήλωσης του ρωμαϊκού υδραγωγείου στη Μόρια υποστυλώθηκε το τόξο της μεσαίας τοξοστοιχίας που αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα χαλάρωσης. Έκτοτε η συνέχιση του έργου δεν εντάχθηκε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού σε live streaming από το Εθνικό Θέατρο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: