Εμείς τι κάνουμε; Αγναντεύουμε… Το τουρκικό λόμπι στην Ε.Ε. στήνει το σκηνικό συγκάλυψης της κατοχικής Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το Βερολίνο όπως και άλλοι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζουν το έδαφος για να στείλουν στις ελληνικές καλένδες το θέμα των κυρώσεων κατά της κατοχικής Τουρκίας. Αυτό το παιχνίδι προφανώς γίνεται σε συνεννόηση με την Άγκυρα, που κάνει «ανοίγματα» για να διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί αυτοί.

Στα πλαίσια αυτά είναι και η πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια για συνάντηση. Μια πρόσκληση,  την οποία η Αθήνα έσπευσε να αποδεχθεί, αν και δεν υπάρχουν συνθήκες και δεδομένα, που θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα. Άλλωστε,  δεν υπάρχει λογική να γίνει αυτή την περίοδο συνάντηση όταν η Άγκυρα ακολουθεί μια τακτική συντήρησης της έντασης.

Το γεγονός ότι σταμάτησαν οι έρευνες, στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία εγκατάλειψε τις επιδιώξεις της. Και το δηλώνει τούτο καθημερινά. Συνεπώς η πρόσκληση συνδέεται με τους τακτικισμούς της Άγκυρας, που διευκολύνει τους χειρισμούς που κάνει το τουρκικό λόμπι στην Ε.Ε.

Είναι, συνεπώς  πρόδηλο ότι η πρόσκληση, όπως και μια σειρά άλλες κινήσεις γίνονται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνέλθει στις 25 και 26 Μαρτίου. Και η Αθήνα έπεσε στην παγίδα.

  • Η καγκελάριος Μέρκελ, επιχειρώντας να πείσει, σημειώνει πως προς την Αθήνα και τη Λευκωσία πως η Τουρκία αποφεύγει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο και συζητά με την Ελλάδα ενόψει ακολουθεί η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη. Διαμηνύει, επίσης,  πως χωρίς να σταματήσει η Ε.Ε. να παρακολουθεί τις εξελίξεις, θα πρέπει να προσφερθεί προς την Άγκυρα χρόνος και ανάσες, αλλά και δώρα. Όπως η θετική ατζέντα ενώ το Βερολίνο θεωρεί πως πρέπει να γίνουν κινήσεις στο θέμα της τελωνειακής ένωσης.

Χθες δημοσίευμα του Reuters, σημείωνε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει τον σχεδιασμό της για κυρώσεις σε βάρος και άλλων ανώτατων στελεχών της Τουρκικής Κρατικής Εταιρίας Πετρελαίου (TPAO). Επικαλέστηκε επί τούτου τέσσερις διπλωμάτες που δεν κατονομάζονται.

Για την ακρίβεια, αυτό που συμβαίνει, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, είναι πως το θέμα των κυρώσεων είναι στις εκκρεμότητες   της RELEX  (Σύμβουλοι Εξωτερικών Σχέσεων) ενόψει και του γεγονότος ότι οι έρευνες έχουν υποτίθεται παγώσει. Είναι σαφές πως δεν αναμένεται σε αυτή τη φάση να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις καθώς το σκηνικό, που στήθηκε από το τουρκικό λόμπι δεν το επιτρέπει.

Δεν είναι, ασφαλώς, μόνο το θέμα των παράνομων ερευνών, για το οποίο κρίνεται η Τουρκία. Είναι και το θέμα της Αμμοχώστου και πρωτίστως η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Αλλά αυτό, το τελευταίο, είναι προ καιρού ξεχασμένο…

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνέλθουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης και την Πέμπτη- Παρασκευή οι αρχηγοί των κρατών-μελών. Το τουρκικό λόμπι στην Ε.Ε. δεν θα αρκεστεί στη μη συζήτηση των κυρώσεων ενόψει και της Πενταμερούς, αλλά θα αξιώσουν να δοθούν και δώρα στην κατοχική Τουρκία για να «ενθαρρυνθεί» και να «συνεργασθεί».

Δεν είναι τυχαίο που σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα έχουν από κοινού τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν μια «θετική» πρόθεση από τον Ερντογάν για να την μεταφέρουν στα κράτη-μέλη και να διευκολύνουν την Μέρκελ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η Κύπρος πολύτιμη για την ασφάλεια της Τουρκίας: Η στρατηγική που επιβεβαίωσε ακόμη και ο Τατάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: