Ελληνοκαναδική μελέτη: Η βιταμίνη D δεν φαίνεται να προστατεύει από τον κορωναϊό

Photo by Karolina Grabowska from Pexels




Δύο νέες μελέτες, μία από Έλληνες και μία από Καναδούς επιστήμονες, δεν βρήκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D προστατεύουν από τον κορονοϊό και τη λοίμωξη Covid-19.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει κάποιες ενδείξεις ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D καθιστούν κάποιον πιο ανθεκτικό έναντι του κορονοϊού και μειώνουν την πιθανότητα να αρρωστήσει βαριά, εάν μολυνθεί.

Όμως, οι δύο νέες έρευνες, που προδημοσιεύθηκαν στο medRxiv (ακόμη δεν έχουν υπάρξει κανονικές επιστημονικές δημοσιεύσεις), έρχονται -μάλλον- να αναιρέσουν τον αρχικό ενθουσιασμό, ιδίως μεταξύ των υποστηρικτών των εναλλακτικών θεραπειών. Και οι δύο καταλήγουν, ουσιαστικά, στο ίδιο συμπέρασμα: Ότι δεν φαίνεται κάποια άμεση σχέση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και στην έκβαση της νόσου Covid-19.

Η ελληνική μελέτη, από τον αναπληρωτή καθηγητή Μιχαήλ Χουρδάκη και τη Δήμητρα Ραφαηλία Μπακαλούδη του Εργαστηρίου Υγιεινής, Κοινωνικής-Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συσχέτισε στοιχεία για τα επίπεδα βιταμίνης D σε 24 χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) με τα στοιχεία για τη λοίμωξη Covid-19 (κρούσματα, αναρρώσεις και θάνατοι) σε κάθε μία από αυτές. Η ανάλυση δεν έδειξε καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης και σε αυξημένα κρούσματα ή αυξημένη θνητότητα λόγω του κορονοϊού ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

«Υπάρχει μία υπερπληθώρα πληροφοριών σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D, η οποία έχει επαινεθεί για πάρα πολλά πράγματα, μολονότι έχουμε πολύ περιορισμένα στοιχεία για κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Χουρδάκης.

Η καναδική μελέτη εστίασε σε ανθρώπους με γενετικό υπόβαθρο που τους δημιουργεί προδιάθεση για έλλειψη βιταμίνης D. Ούτε σε αυτήν την περίπτωση βρέθηκαν πειστικά στοιχεία ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D προστατεύουν από την Covid-19.

«Ως επιστήμονες πιστεύουμε στα δεδομένα. Και τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η βιταμίνη D δεν προστατεύει από την Covid-19. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στο πεδίο των μελετών πάνω στις βιταμίνες υπάρχει μία εξοικείωση του κοινού με τις βιταμίνες και ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης σε αυτές, το οποίο δεν βλέπουμε για άλλα είδη παρεμβάσεων. Έτσι, οι άνθρωποι πολύ θα ήθελαν να υπάρχει μία τέτοια λύση (κατά του κορονοϊού), αλλά μερικές φορές δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο δρ Μπρεντ Ρίτσαρντς του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, ένας από τους Καναδούς ερευνητές.

Σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», βρίσκονται οι πρώτες τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινικές μελέτες, οι οποίες αναμένεται να δώσουν οριστική απάντηση στο κατά πόσο η βιταμίνη D παίζει προστατευτικό ρόλο στη λοίμωξη Covid-19.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα  

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν: Φτιάχνουν διαστημικό σταθμό στην Σελένη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: