‘Ελι Κοέν: Το Ισραήλ αναζητεί τα οστά του θρυλικού κατασκόπου του, λέει ο Νετανιάχου

Ο Έλι Κοέν [Δ] – τον οποίο ενσαρκώνει ο ηθοποιός Σάσα Μπάρον Κοέν στη σειρά «ο Κατάσκοπος» («The Spy») – θεωρείται ήρωας στο Ισραήλ από τότε που κρεμάστηκε σε πλατεία στη Συρία το 1965, αφού είχε κατορθώσει ως κατάσκοπος να διεισδύσει στα υψηλότερα επίπεδα της εξουσίας στην Δαμασκό. Photo: Netflix




Το Ισραήλ εργάζεται για να βρει και να ανακτήσει τα οστά του θρυλικού κατασκόπου του, του Έλι Κοέν, του οποίου η ιστορία παρουσιάζεται σε μια μίνι σειρά που προβάλλεται στο Netflix, επιβεβαίωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Έλι Κοέν – τον οποίο ενσαρκώνει ο ηθοποιός Σάσα Μπάρον Κοέν στη σειρά «ο Κατάσκοπος» («The Spy») – θεωρείται ήρωας στο Ισραήλ από τότε που κρεμάστηκε σε μια δημόσια πλατεία στη Συρία το 1965, αφού είχε κατορθώσει ως κατάσκοπος να διεισδύσει σε κύκλους εξουσίας στην Δαμασκό.

  • Το καλοκαίρι του 2018, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι το εβραϊκό κράτος είχε ανακτήσει, κατά τη διάρκεια μιας ειδικής επιχείρησης σε μια «εχθρική χώρα», το ρολόι που φορούσε ο Έλι Κοέν και το οποίο ήταν μέρος της «ψεύτικης αραβικής του ταυτότητας».

Τις πρόσφατες εβδομάδες, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με διαπραγματεύσεις μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Ρωσίας, χώρας συμμάχου της Συρίας, για την επιστροφή στο Ισραήλ και άλλων προσωπικών αντικειμένων, ακόμη και των οστών του κατασκόπου.

Σε ερώτηση που του έγινε από το τηλεοπτικό δίκτυο I24 News αν καταβάλλονται σήμερα «προσπάθειες» για την εύρεση των οστών του Έλι Κοέν, ο Νετανιάχου απάντησε: «Αυτό είναι αλήθεια».

«Είμαι αποφασισμένος να επαναπατρίσω όλους τους στρατιώτες μας που πέθαναν εν ώρα μάχης (…) «Επαναπατρίσαμε τα οστά του Ζαχάρι Μπαουμέλ (σ.σ. που αγνοείτο από το 1982) στο Ισραήλ χάρη στις προνομιακές επαφές μου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τον Έλι Κοέν».

  • «Πιστεύω ότι η προσωπική μου σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για το Ισραήλ», υποστήριξε ο Νετανιάχου, που αγωνίστηκε για τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 23 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «ρωσικές δυνάμεις εργάστηκαν κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου κάνοντας εκταφές στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ, νότια της Δαμασκού, αναζητώντας τα οστά δύο Ισραηλινών στρατιωτών και το διάσημου κατασκόπου Έλι Κοέν».

Οι ρωσικές δυνάμεις «έλαβαν δείγματα εκταφισμένων οστών για να διενεργήσουν τεστ DNA και να επαληθεύσουν την ταυτότητα αυτών», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμντέλ Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και ακτιβιστής στη Δαμασκό, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το νεκροταφείο στον καταυλισμό (Γιαρμούκ) φυλάσσεται στενά (…), αλλά οι κάτοικοι παρατήρησαν την είσοδο Ρώσων στρατιωτών».

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων στρατιωτών από τη Λιβύη ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: