Έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, που δεν αντέχει άλλο: Ο αριθμός των κρουσμάτων προκαλεί σοκ στους ειδικούς

Υπάλληλοι του ΕΟΔΥ Αργολίδας κάνουν rapid test για covid 19 σε διερχόμενους οδηγούς και πολίτες στο Ναύπλιο, Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Την ώρα που το ΕΣΥ φτάνει στα όρια του κι έχει τεθεί σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης του, με αξιοποίηση δυνάμεων κι από τον ιδιωτικό τομέα, η Ελλάδα διανύει μια από τις χειρότερες στιγμές της αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς κρούσματα και διασωληνωμένοι κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές τους .

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.465, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ήδη μπήκαν στη μάχη νέες κλίνες, ενώ εάν σε 48 ώρες δεν καλυφθούν -εθελοντικά- 200 θέσεις από ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα υγεία, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε επίταξη των υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών.

Ο ιδιωτικός τομέας θα παραχωρήσει στην Αττική συνολικά 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non Covid. 300 από τις κλίνες αυτές δίνει το Hellenic Health Care Group με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group διαθέτει 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και Όμιλος Αθηνών 50 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι 100 κλίνες Covid θα συνδράμουν διατίθενται: 60 από τον Όμιλο της Ευρωκλινικής Αθηνών με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, και 40 από τον Όμιλο της Βιοϊατρικής με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 227.247 (ημερήσια μεταβολή +1,5%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 1,10.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.252 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (67,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.516 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -8,97%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

Κικίλιας: Έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ, διαφορετικά θα εισηγηθώ επίταξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων

Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην μείνει κανείς ασθενής αβοήθητος, επισήμανε απόψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας για την πανδημία και προσέθεσε ότι τα περιστατικά COVID που χρειάζονται κρεβάτι εντατικής θεραπείας εξυπηρετούνται εντός 24 ωρών.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για δυναμική κατάσταση στο ΕΣΥ η οποία έχει φτάσει στα όρια της, αλλά προσέθεσε ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταπεξέλθει το σύστημα στις ανάγκες.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί 1.400 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Αττική που αντιμετωπίζει και την μεγαλύτερη πίεση 381 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για COVID περιστατικά. Συνολικά όπως είπε έχουν αναπτυχθεί 650 κλίνες ΜΕΘ σε όλο το Λεκανοπέδιο. Στην Αττική σήμερα λειτουργούν 2.961 απλές κλίνες COVID, όπως είπε.

Ήδη νοσηλεύονται 4.648 ασθενείς με COVID στο νοσοκομεία όλης της χώρας, 1.000 παραπάνω από την προηγούμενη εβδομάδα τόνισε ο υπουργός Υγείας. «Επιβεβαιώνεται σήμερα με τα 3.465 κρούσματα covid-19 ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση έκτακτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η πανδημία και η διασπορά της νόσου στη χώρα μας ακολούθησε το χειρότερο σενάριο»

Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλη η Ελλάδα γίνεται μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια και όπου χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές.

Το ΕΣΥ πιέζεται και ειδικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια που παρατηρείται διασπορά του ιού, είπε ο υπουργός, απευθύνοντας έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ. «Σε αυτή τη μάχη για τη ζωή αναμένουμε και ζητούμε τη στήριξη από όλους τους γιατρούς», τόνισε κι προσέθεσε ότι εάν στις επόμενες 48 ώρες δεν έχουν ανταποκριθεί τουλάχιστον 200 γιατροί στο νέο αυτό κάλεσμα θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνει επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών που έχουν ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες για τη νοσηλεία COVID περιστατικών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, το ΕΣΥ ενισχύεται ακόμη περισσότερο για να αντέξει στην πίεση την οποία δέχεται. Το Νοσοκομείο Ερυθρός μετατρέπεται σε εξ ολοκλήρου covid νοσοκομείο ενώ το 251 Γ.Ν. Αεροπορίας ενσωματώνεται στο ΕΣΥ για non covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων.

Ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική συνολικά 550 κλίνες, από τις οποίες οι 450 είναι non Covid. 300 από τις κλίνες αυτές δίνει το Hellenic Health Care Group με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους. Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group διαθέτει 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και Όμιλος Αθηνών 50 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι 100 κλίνες Covid θα συνδράμουν το ΕΣΥ, διατίθενται 60 από τον Όμιλο της Ευρωκλινικής Αθηνών με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους, και 40 από τον Όμιλο της Βιοϊατρικής με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσής του κατέληξε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως «δεν έχει ανακαλυφθεί διεθνώς άλλος τρόπος περιορισμού της νόσου πέρα από την μείωση της κινητικότητας» και επισήμανε: «Έχουμε εφαρμόσει τα μέτρα αυτά και στη χώρα μας και τα πράγματα είναι καλύτερα όσον αφορά τους θανάτους». Καταφέραμε επίσης να δώσουμε και κάποιες ανάσες στην κοινωνία προσέθσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα αντέξουμε και θα περάσουμε και στο επόμενο βήμα» να επανεκκινήσουμε την οικονομία. «Η ελπίδα είναι κινητήριος δύναμη» κατέληξε λέγοντας πως ήδη μελετώνται από την κυβέρνηση μέτρα για την επόμενη μέρα.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς τονίζοντας ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, γιατί όπως είπε η «πορεία του εμβολιασμού είναι κλειδί για αυτή την εξέλιξη». Όπως εξήγησε με την επίτευξη ανοσίας στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που εμβολιάζονται, περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Ήδη έχουν γίνει στη χώρα μας 1.340.000 δόσεις εμβολίων, τόνισε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι «τον Απρίλιο αναμένονται να γίνουν άλλες 1,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές τα εμβόλια που θα έρθουν από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson and Johnson».

  • Παπαευσταθίου: Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση στο ΕΣΥ

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Ανέφερε ότι σε ένα χρόνο covid οι διακομιδές σε όλη την χώρα έφτασαν τις 61.000 και έγιναν 100 αεροδιακομιδές.

Τις τελευταίες 17 μέρες έγιναν 7.500 διακομιδές εκ των οποίων 3.700 στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά περισσότερες από 200 διακομιδές στην Αττική.

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ covid είπε ότι συνεχώς προστίθενται στο σύστημα νέες και γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες.

Παρακολουθούμε την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλους τους ασθενείς στο Σύστημα Υγείας, είπε ο κ. Παπαευσταθίου. Παρά την κρισιμότητα της κατάσταση θα μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι κατέληξε.

Γεωγραφική κατανομή των 3.465 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 3.465 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

197 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

208 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

273 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

76 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

456 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

147 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

318 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

26 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

394 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

27 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

10 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

9 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

130 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

60 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

10 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

11 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

38 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

11 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

33 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

59 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

22 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

12 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

20 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

34 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

52 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

48 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

114 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

5 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθη

41 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

9 κρούσματα στην Π.Ε Σάμου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

38 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

7 κρούσματα στην Π.Ε Φωκίδας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

30 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

152 κρούσματα υπό διερεύνηση

Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λέρο: Έξω μόνο για γιατρό και τρόφιμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: