Έκρηξη του #MeToo στην πολιτική ζωή της Ελλάδας: Η αλλαγή στη ελληνική νοοτροπία είναι εξαιρετικά αργή…

FILE PHOTO: Αστυνομικοί οδηγούν τον ηθοποιό-σκηνοθέτη κατά την έξοδό του μετά την κατάθεση στην 19η Τακτική Ανακρίτρια, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού France24 (μέσω του AFP) δημοσιεύεται άρθρο της Pauline ROUQUETTE με τίτλο: «Στην Ελλάδα, το κίνημα ασφυκτιά από τις πολιτικές διαμάχες» και υπότιτλο:

Το κίνημα #MeToo άρχισε να διεισδύει στην ελληνική κοινωνία μόλις πριν από ένα μήνα, μετά από τη μαρτυρία μιας ολυμπιονίκου πρωταθλήτριας στην ιστιοπλοΐα. Όμως, η εργαλειοποίηση από τα  πολιτικά κόμματα μίας από τις υποθέσεις θα μπορούσε να αποθαρρύνει άλλα θύματα από το να σπάσουν την ομερτά σχετικά με σεξουαλική επίθεση και την παιδεραστία.

Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Στα μέσα ενημέρωσης, στον κόσμο του πολιτισμού και στα κοινωνικά δίκτυα – κάτω από τα hashtags #MeToo, #MeTooGR ή ακόμα και #eimasteoloimazi – οι μαρτυρίες είναι πολλές. «Πήρε μεγάλη έκταση πολύ γρήγορα», είπε η Σοφία Μπεκατώρου στο AFP. «Είμαι χαρούμενη επειδή πολλοί άνθρωποι μιλούν δημόσια, μιλούν για τις επιθέσεις που έχουν υποστεί και απευθύνονται στις αρχές».

Η δυναμική του ελληνικού #MeToo, ωστόσο, γρήγορα έγινε όμηρος των έντονων συγκρούσεων μεταξύ αριστεράς και δεξιάς που χαρακτηρίζουν την πολιτική ζωή όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Δημήτρη Λιγνάδη, πρώην σκηνοθέτη του Ελληνικού Εθνικού Θεάτρου ύποπτου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. «Αυτή η ιστορία πολιτικοποίησε τη συζήτηση», εξηγεί η Alexia Kefalas, ανταποκρίτρια για το France 24 στην Αθήνα. «Και αυτό κινδυνεύει να καταπνίξει εν τη γενέσει του  το κίνημα #MeToo, το οποίο μόλις γεννήθηκε στην Ελλάδα».

(…)

Η υπόθεση γρήγορα μετατράπηκε σε πολιτικό σκάνδαλο, με το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «συγκαλύψει την υπόθεση» και ότι δεν έδωσε συνέχεια στις αρχικές αποκαλύψεις.  Ο Συντηρητικός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου ενώπιον του Κοινοβουλίου, κατηγόρησε την αντιπολίτευση και τα αριστερά μέσα ενημέρωσης ότι οδήγησαν τη δημόσια συζήτηση στη «λάσπη» και ότι διέδωσαν το «δηλητήριο της δημαγωγίας».

Στην Ελλάδα, «δεν είμαστε leaders  σε θέματα φεμινισμού ή ισότητας των φύλων», ανέφερε η Σόφια Μπεκατώρου στο AFP. «Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις και θα ηγηθούν».

Μια διαπίστωση με την οποία συμφωνεί η Alexia Kefalas, η οποία διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία δεν είναι το μόνο πρόβλημα. «Είναι επίσης η παιδεραστία, και γενικά, το να μιλήσει κανείς. Είναι πάντα δύσκολο σε αυτήν τη χώρα, τα πάντα είναι ταμπού και η σκόνη μπαίνει κάτω από το χαλί», διαβεβαιώνει, αναφερόμενη κυρίως σε περιπτώσεις αιμομιξίας στα χωριά και στα νησιά, και σε σκάνδαλα που αφορούν ιερείς σε μια χώρα όπου η Εκκλησία δεν έχε χωρίσει από το Κράτος.

«Αυτό  που είναι μισητό στην ελληνική πολιτική είναι η  πολιτικοποίηση ενός γεγονότος και αυτό μπλοκάρει τα άλλα», συνεχίζει η δημοσιογράφος, δίνοντας το παράδειγμα μιας άλλης υπόθεσης, που προβλήθηκε πολύ λιγότερο από τα μέσα, και που σχετίζεται με ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση, από μια ομάδα πρώην μαθητών εναντίον καθηγητών στο διάσημο ιδιωτικό σχολείο του Αρσάκειου.

Στον απόηχο της διαμάχης για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Πέμπτη μια σειρά μέτρων που κυμαίνονται από αυστηρότερες ποινές για τους δράστες σεξουαλικής  κακοποίησης έως την παράταση της προθεσμίας παραγραφής για επιθέσεις σε ανηλίκους καθώς και  την καθιέρωση κωδίκων δεοντολογίας σε εταιρείες, σεμινάρια σεξουαλικής εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία από την επόμενη σχολική χρονιά και διαδικτυακές πλατφόρμες όπου θα είναι δυνατή η αναφορά παραβιάσεων (metoogreece.gr).

Η έκρηξη του #MeToo στην ελληνική πολιτική ζωή είχε το πλεονέκτημα να προκαλέσει τη συζήτηση, αλλά το κίνημα αντιμετωπίζει μια πολύ συντηρητική και μερικές φορές αρχαϊκή κοινωνία ακόμα. Φυσικά, αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν, λέει η Alexia Kefalas«αλλά το πρόβλημα είναι ότι εάν όλοι εκτίθενται στο δημόσιο χώρο, όπως συμβαίνει τώρα, τα στόματα είναι λιγότερο πιθανό να ανοίξουν: στην Ελλάδα, δεν πρέπει ποτέ να «εκτίθεται» κάποιος… Η αλλαγή στη νοοτροπία είναι εξαιρετικά αργή».

Το 2020, η Ελλάδα βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Μια μελέτη της ΜΚΟ ActionAid, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020, αποκάλυψε επίσης ότι εννέα στις δέκα Ελληνίδες είχαν ήδη υποστεί σεξουαλική επίθεση στο επαγγελματικό τους περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: France24 (μέσω του AFP) 

Κούγιας αναιδής και μαινόμενος: Σκληρή απάντηση από τον Καπουτζίδη, τον “κόντυνε” η Καινούργιου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: