Εκπλήξεις και δύσκολα σενάρια με νέα «asset» στον Ηνίοχο”: Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 και Ιπτάμενα τάνκερ

Το MQ-9 που παρουσιάστηκε από τους Αμερικανούς στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τον Δεκέμβριο του 2019 στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία & Twitter General Atomics Aeronautical Systems




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ανεβάζει επίπεδο δυσκολίας και πολυπλοκότητα ο «Ηνίοχος 2021», όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, με τους σχεδιαστές της άσκησης να ομιλούν ανοιχτά για την μετατροπή αυτής, ίσως στη μεγαλύτερη άσκηση που γίνεται στην Ευρώπη, μετά το Νατοϊκό σχολείο του TLP, όπου συγκεντρώνονται μαχητικά σχεδόν απ’ όλες τις χώρες της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο «Ηνίοχος» φέτος φιλοξενεί, εκτός των περίπου 60 ξένων μαχητικών ακόμη δυο «asset» που το καθένα με τις δυνατότητές του, αναβαθμίζει τα σενάρια που έχουν σχεδιαστεί.

Οι Αμερικανοί εκτός από τα F-16 της USAF που στέλνουν στην Ανδραβίδα, σύμφωνα με πληροφορίες «ρίχνουν» στην άσκηση το προηγμένης τεχνολογίας Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9, αλλά και δυο ιπτάμενα τάνκερ KC-135.

Το MQ-9, το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, αυξάνει την πολυπλοκότητα των σεναρίων κατά την εκτέλεση των αεροπορικών ασκήσεων διότι μπορούν να μεγαλώσουν και οι αποστάσεις, την ώρα που το Μη Επανδρωμένο, δίνει ISR πληροφορίες (Intelligence- Surveillance and Reconnaissance) σε πραγματικό χρόνο.

  • Η συμμετοχή στον «Ηνίοχο 21» φέρνει νέα δεδομένα στον εντοπισμό όλων εκείνων των τμημάτων που έχουν επιφορτιστεί με τον ρόλο των «ειδικών στόχων ευκαιρίας» και οι ιπτάμενοι έχουν ιδιαίτερα μικρό χρόνο αντίδρασης μέχρι να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους με επιτυχία.

Είναι το μοναδικό «asset» που μπορεί να κάνει αυτού του είδους τον εντοπισμό στόχων ειδικού και χρονικού ενδιαφέροντος, λένε με νόημα οι ίδιες πηγές, αναλύοντας ότι αυτοί οι στόχοι έχουν επίπεδο δυσκολίας, πολυπλοκότητα, μικρό χρόνο εντοπισμού μέχρι την προσβολή τους. Και βέβαια εκτός του χερσαίου εδάφους, αυτοί δεν αποκλείεται να κινούνται και στο θαλάσσιο περιβάλλον ως μια «ασύμμετρη απειλή».

Τα ιπτάμενα τάνκερ, δίνουν την δυνατότητα ταυτόχρονου ανεφοδιασμού στον αέρα πολλών αεροσκαφών και σε σχετικά μικρούς χρόνους. Και μέσω των τάνκερ ο «Ηνίοχος» προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο ρεαλισμό και εκπαίδευση, αφού οι ιπτάμενοι με το air refuelling, θα μπορούν να πετούν ενδεχομένως, πάνω από 3,5 ώρες.

Ανεφοδιασμός με καύσιμο στον αέρα, μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία περίπου στα 18.000 πόδια πάνω από το έδαφος και συγκεκριμένη ταχύτητα τάνκερ και μαχητικού. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Ειδικά Αμερικανοί, Ισραηλινοί αλλά και οι Γάλλοι θέλουν τέτοια εκπαίδευση καθώς ασκούνται διαρκώς σ’ αυτό το απαιτητικό αντικείμενο, διότι οι ίδιοι το χρησιμοποιούν ανελλιπώς κατά τις αποστολές που κάνουν χιλιάδες μίλια μακριά από τις βάσεις τους.

  • Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που έζησαν οι Έλληνες αεροπόροι με το air refuelling ήταν στην άσκηση «SKYROS» της Armee de l’ Air, όπου το MRTT ανεφοδίαζε στον αέρα τόσο τα Γαλλικά RAFALE, όσο και τα Ελληνικά Mirage 2000-5 & F-16 Block 52 M.

Για την Ελλάδα μια τέτοια εκπαίδευση, θεωρείται δυσεύρετη και πάντα η Πολεμική Αεροπορία την αναζητά μέσω σύμμαχων χωρών που πετούν στην περιοχή.  Η παρουσία τριών ιπτάμενων τάνκερ, δυο Αμερικανικών κι ενός Ισραηλινού, δίνει τη δυνατότητα να γίνουν αεροπορικές ασκήσεις στο πιο απομακρυσμένο σημείο του FIR Αθηνών, αλλά και αποστολές προστασίας ή και επίθεσης κατά αυτών των αεροσκαφών, που θεωρούνται στόχοι υψηλής αξίας.

 

  •  Το Ελληνικό ενδιαφέρον για τα MQ-9 & Ιπτάμενα τάνκερ

Η παρουσία πάντως τόσο του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους MQ-9, όσο και των ιπτάμενων τάνκερ δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και για έναν ακόμη λόγο.

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, η Αθήνα «φλερτάρει» επίσημα με το προηγμένο Μη Επανδρωμένο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η παρουσία των Αμερικανικών MQ-9 «Reaper» στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα επί μακρόν, αλλά και η έλευση- παρουσίαση του MQ-9 «Guardian» στην πολιτική- στρατιωτική ηγεσία και τον Τύπο, ήταν κομμάτια ενός παζλ που όδευε προς υλοποίηση, δηλαδή της προμήθειας τέτοιων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είχαν προηγηθεί οι διαδικασίες μίσθωσης των δυο Ισραηλινών HERON όπου σε λίγο καιρό θα εγκατασταθούν στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο κι από εκεί θα επιχειρούν.

  • Αυτό δεν σημαίνει ότι το ενδιαφέρον και οι συζητήσεις δεν συνεχίστηκαν ανάμεσα σε Έλληνες και Αμερικανούς καθώς  το Επιτελείο, μετά τα HERON, θέλει να περάσει στη νέα εποχή που μπορούν να προσφέρουν τα νέα Μη Επανδρωμένα, αυτής της κατηγορίας που είναι τα MQ-9.

Όμως και τα ιπτάμενα τάνκερ είναι αεροσκάφη που ήδη βρίσκονται στη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με απάντηση που είχε δώσει πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Κατά συνέπεια Αμερικανοί και Ισραηλινοί δείχνουν τα δικά τους προϊόντα και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που έχουν, προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας που έχει πάρει την απόφαση μετά από πολλά χρόνια να αυξήσει την αμυντική ισχύ της.

Παράλληλα η συμμετοχή Ηνωμένων Πολιτείων, Ισραήλ, Γαλλίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ισπανίας και Κύπρου εκτός του αεροπορικού ενδιαφέροντος είναι και μια προβολή ισχύος στην περιοχή, δίπλα σε μια χώρα που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Πάνω από 60 μαχητικά, πέντε ξένων χωρών, στον «Ηνίοχο 2021»: Eντυπωσιακές οι συμμετοχές…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: