Εκατομμύρια τα κρούσματα στην Αργεντινή, στην Κολομβία, στην Κούβα και τον Ισημερινό: Χιλιάδες οι νεκροί από τον ιό

File Photo: Εργαστηριακές δοκιμές στην Αργεντινή για το εμβόλιο της Οξφόρδης. EPA, Juan Ignacio Roncoroni




Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.693 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.169.694.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 107 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 53.359 νεκρούς.

Η επαρχία του Μπουένος Άιρες (906.362 μολύνσεις) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στην Αργεντινή έχουν χορηγηθεί 1.864.536 εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, με 352.869 ανθρώπους να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.588 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 2.285.960.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 97 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 60.773 νεκρούς, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε χθες ότι χθες έφθασε στη χώρα νέα παρτίδα δόσεων εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, που θα αξιοποιηθούν για την ανοσοποίηση των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας. Η Μπογοτά επιδιώκει να έχουν εμβολιαστεί 1 εκατ. άνθρωποι ως την 20ή Μαρτίου και πάνω από 35 εκατ. πολίτες της χώρας εντός 2021.

  • Κούβα: Σχεδόν 800 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 5 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 772 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 5 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη νήσο της Καραϊβικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 357 νεκρούς επί συνόλου 58.379 κρουσμάτων από τον Μάρτιο του 2020.

Μολονότι «υπήρξε μείωση των κρουσμάτων κατά 269 από την προηγουμένη», οι αριθμοί που καταγράφονται «παραμένουν υψηλοί» ενώ η διασπορά του ιού — επιβεβαιώνονται μολύνσεις «σε όλη τη χώρα» — ανησυχούν τις αρχές, σημείωσε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος στο υπουργείο Υγείας της Κούβας.

Οι 764 από τις νέες μολύνσεις οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, με τις περισσότερες να καταγράφονται στην Αβάνα (370).

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας, παρότι οι αρχές επέβαλαν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και η μείωση των επιβατικών πτήσεων από ορισμένες χώρες. Η κατάσταση στη χώρα πάντως δεν χωράει καμία σύγκριση με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

  • Ισημερινός: Πάνω από 1.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 33 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.727 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 296.841 στο κράτος των Άνδεων.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 33 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει επίσημα τους 11.318 νεκρούς ως εδώ. Σύμφωνα με τις αρχές, άλλοι 4.787 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Η επαρχία Πιτσίντσα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται επίκεντρο της πανδημίας (9 θάνατοι και 510 κρούσματα σε 24 ώρες, 2.362 και 103.105 συνολικά) με την υψηλότερη συγκέντρωση μολύνσεων στην πρωτεύουσα Κίτο.

Ως προχθές Τρίτη κατά τα επίσημα δεδομένα είχαν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους για τον νέο κορονοϊό 69.030 άνθρωποι στον Ισημερινό, στο πλαίσιο της επιλεγόμενης «δόσης μηδέν» της εκστρατείας ανοσοποίησης, που αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπουένος Άιρες, Argentina – Αβάνα, Cuba – Κίτο, Ecuador – Μπογοτά, Colombia

Ρεκόρ θανάτων από κορωναϊό στη Βραζιλία: Πάνω από 2.000 σε 24 ώρες, σχεδόν 80.000 τα νέα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: