Έχει ξεφύγει η κατοχική Τουρκία: Δεν θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη

Διακρίνονται από αριστερά: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Σαρλ Μισέλ και η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δεν θέλουν τη συμμετοχή της Ε.Ε. στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη οι Τούρκοι. Αυτό προκύπτει για πρώτη φορά καθώς στις δυο προηγούμενες Διασκέψεις, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2017 (Γενεύη και Κραν Μοντανά αντίστοιχα)  τέτοιο θέμα δεν εγέρθηκε από τουρκικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρευρίσκεται με καθεστώς παρατηρητή, αν και το περιεχόμενο μιας συμφωνίας την ενδιαφέρει, την επηρεάζει,  καθώς η Κύπρος είναι κράτος- μέλος της.

Στο θέμα της παρουσίας της Ένωσης στην άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκταϊ, μιλώντας χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το λεγόμενο “πρωθυπουργό” των κατεχομένων Ερσάν Σανέρ, μετά την  «υπογραφή του πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας-“ΤΔΒΚ”».

Ο Οκτάϊ επαναλαμβάνοντας τη θέση της τουρκικής πλευράς ότι: «ο μόνος δρόμος για τη λύση είναι το μοντέλο δύο  κρατών και η κυριαρχική ισότητα», είπε και για την Ε.Ε. τα εξής:

  • «Τώρα βλέπουμε ότι η Ε.Ε. που αποτελεί την αιτία για να μετατραπεί το κυπριακό πρόβλημα σε γάγγραινα, αναμένει να συμμετάσχει στο τραπέζι των συνομιλιών στη Γενεύη.
  • Η Ε.Ε. δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε αυτή τη διαδικασία, συνεπώς και εμείς δεν αποδεχόμαστε την συμμετοχή τους στην άτυπη πενταμερή» (μετάφραση ΓΤΠ).

Η δήλωση αυτή προφανώς έγινε ενόψει και της επίσκεψης, την Παρασκευή, του Ύπατους Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, στην Κύπρο.

Η τοποθέτηση Οκτάι είναιένα μήνυμα προς τον κ. Μπορέλ αλλά και την Ε.Ε. στο σύνολό της ενόψει του γεγονότος ότι στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου. Κι αυτό γιατί στην Άγκυρα γίνεται αντιληπτό πως  δεν αναμένεται ότι η Τουρκία θα πάρει τα δώρα, τα οποία ζητά.

Δεν αναμένονται αποφάσεις για τη «θετική ατζέντα», σε αυτή την φάση τουλάχιστον.  Κατά πόσο η δήλωση Οκτάι εντάσσεται σε ένα παιχνίδι τακτικής ή είναι μια θέση στην οποία θα επιμένουν οι Τούρκοι θα φανεί στη συνέχεια. Και θα έχει ενδιαφέρον και τι αντιδράσεις θα υπάρξουν τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη.

  • Η παρουσία της Ε.Ε. στην Πενταμερή προφανώς και δεν αφορά την κατοχική Τουρκία. Αφορά την Κύπρο που είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και την ίδια την Ένωση, η οποία επηρεάζεται, ως προς την λειτουργία της, με το περιεχόμενο μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.
  • Συνεπώς, δεν μπορεί η Άγκυρα να καθορίσει τη σύνθεση μιας σύναξης την οποία προσκαλεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Είτε αποδέχεται η ίδια να συμμετάσχει ή  απορρίπτει την πρόσκληση.

Η Άγκυρα επιχειρεί να καθορίσει την ατζέντα της Πενταμερούς και σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνει. Τώρα προφανώς θέλει να καθορίσει και τις συμμετοχές. Η μπάλα είναι στα πόδια των Ηνωμένων Εθνών να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το θέμα αυτό ενώ πρέπει και η Ε.Ε. να υποδείξει πως η παρουσία της δεν εξαρτάται από την κατοχική Τουρκία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Τείνουν να δεχθούν μονοθεματική ατζέντα στην Πενταμερή: Να προταχθεί η Ασφάλεια και να επιμένουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: