“Εάν δεν αλλάξει τίποτα στον τουρισμό, οι Έλληνες κυριολεκτικά θα πεθάνουν της πείνας”, γράφει η L’ Echo

Πρώιμο ανοιξιάτικο τοπίο στο Ναύπλιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Τις αγωνίες του ελληνικού τουρισμού, προβάλλει ανταπόκριση του Παύλου Καπάνταη από την Αθήνα στο φύλλο της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας L’ Echo με τίτλο “Εάν δεν αλλάξει τίποτα, οι Έλληνες κυριολεκτικά θα πεθάνουν της πείνας”.

Στον υπότιτλο σημειώνει: “Την ώρα που η Ελλάδα ανέκαμπτε μετά από πολλά χρόνια μαρασμού, η πανδημία επέφερε σοβαρό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό, εάν τομέα-κλειδί για ολόκληρη την οικονομία της χώρας”. (…)

Για να αντιμετωπίσει αυτή τη δυνητικά καταστροφική σαιζόν, η κυβέρνηση παλεύει σε όλα τα μέτωπα, προσπαθώντας να μην επαναλάβει τα λάθη του 2020. Σε αυτό το πλαίσιο υπεγράφη προσφάτως με το Ισραήλ συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα εκατέρωθεν ταξιδιών για εμβολιασμένους πολίτες.

Ο αριθμός των τουριστών από Ισραήλ δεν είναι μεν πολύ σημαντικός (700.000 επισκέπτες το 2019), αλλά η συμφωνία αυτή αποτελεί μία πρώτη μικρή επιτυχία, επισημαίνεται.

Το μεγάλο στοίχημα του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι, πάντως, το επονομαζόμενο “πιστοποιητικό εμβολιασμού”, με το οποίο επιδιώκεται να μπορούν οι εμβολιασμένοι πολίτες της Ε.Ε. να ταξιδεύουν ελεύθερα στα κράτη-μέλη της χωρίς περιορισμούς.

Αν και η πρόταση αυτή έχει τη στήριξη της Αυστρίας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας, η διστακτικότητα της Γερμανίας και της Γαλλίας καθιστούν δύσκολη την υλοποίησή της.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι η ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βρει απήχηση στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά σε μία διμερή συμφωνία, παρόμοια με αυτή που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Βρετανοί τουρίστες αντιστοιχούν σε πάνω από το 10% των συνολικών αφίξεων στη χώρα. Μένει βεβαίως να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες σε μία τέτοια εξέλιξη… 

ΠΗΓΗ: L’ Echo, Alain Narinx και Πέτρου Καπάνταη – En Grècele tourisme à lagonie

Το Καστελλόριζο νίκησε το νέο κορωναϊο, όλοι οι κάτοικοι εμβολιάσθηκαν, γράφει η Corriere della Sera

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: