Δυναμικό back up ετοιμάζουν οι Αμερικανοί στο ναυτικό αγώνα για τις νέες φρεγάτες του ελληνικού στόλου

Το MMSC (Multi-Mission Surface Combatant) αποτελεί μια από τις προτάσεις για το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού. Φωτογραφία Loockheed Martin




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
«Η πρότασή μας είναι ακατανίκητη και δεν αφορά μόνο τις φρεγάτες αλλά ένα πλήρες πακέτο που κανείς ανταγωνιστής δεν έχει να φέρει», ήταν τα λόγια του Αμερικανού Πρεσβευτή Τζέφρυ Πάϊατ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με Έλληνες δημοσιογράφους, ο οποίος δείχνει σίγουρος ότι η Αθήνα δύσκολα θα πει όχι στο πακέτο που αναζητά για νέες φρεγάτες, εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων ΜΕΚΟ, ναυπήγηση στην Ελλάδα, ενδιάμεση λύση.

Και μάλιστα η αποστροφή αυτή στον λόγο του Αμερικανού πρεσβευτή, δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει όλα τα αντανακλαστικά τους ως «αντίμετρα» απέναντι σε ιδιαίτερα ικανά ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία που έχουν ν’ ανταγωνιστούν την Αμερικανική πρόταση.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα που θεωρητικά ζυγώνει και η ημερομηνία για να πέσει η αυλαία της αξιολόγησης από το Πολεμικό Ναυτικό και δεν αποκλείεται ν’ ανακοινωθεί η sort list, αναμένονται στην Αθήνα και πάλι Αμερικανοί της Lockheed Martin, οι οποίοι έχουν να συζητήσουν αρκετά με το ναυτικό Επιτελείο.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλεγαν λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των νέων δηλώσεων του Αμερικανού πρεσβευτή, ότι τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα την εβδομάδα που έρχεται, Δευτέρα ή Τρίτη, «ταξιδεύουν» ταυτόχρονα Letter Of Request (LOR) για τις ΗΠΑ και ερωτηματικές επιστολές προς τους υπουργούς άμυνας των Ευρωπαϊκών κρατών από τα οποία προέρχονται οι «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού. Το επίσημο έγγραφο με την υπογραφή του Νίκου Παναγιωτόπουλου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ν’ ανοίξουν τα χαρτιά της ενδιάμεσης λύσης κι ότι άλλο έχουν στον σχεδιασμό τους, εκτός από τα τέσσερα νέα πλοία.

Σύμφωνα με πηγές από το Επιτελείο, η επίσημη ερώτηση (LOR) για τις φρεγάτες MMSC, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο φέρεται να επιβεβαιώνει και η Αμερικανική πλευρά.

  • Σημαντικό είναι και το γεγονός πως οι Αμερικανοί τόνισαν πως «ότι έχει ζητήσει η Ελλάδα το έχουμε συζητήσει και δεν έχουμε πει όχι».

 

Αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και ως έμμεση απάντηση στον μεγάλο ανταγωνιστή τους, την Γαλλία, η οποία ουδέποτε είπε όχι σε οπλικά συστήματα που έχουν κάνει την τεράστια διαφορά στον ουρανό και τη θάλασσα του Αιγαίου.

Ουσιαστικά, μετά από την έκφραση αυτής της θέσης όπως σχολίαζαν στρατιωτικοί κύκλοι, εκτός από τους αντιπλοϊκούς πυραύλους για τα μαχητικά F-16 Harpoon (σ.σ. που έχει απαντήσει μέσω twitter ο κος. Πάϊατ ότι είναι αποδεσμεύσιμα όπλα για την Ελλάδα) , μπορεί ν’ ανοίξει- θα λέγαμε επιτέλους- και η διαπραγμάτευση για τους πυραύλους άμυνας περιοχής S-2 Block II+, εφόσον η επιλογή του ΠΝ είναι κάποιο από τα πλοία τα οποία φέρουν τ’ ανάλογα κελιά για την εκτόξευσή τους.

Από τα πλοία και στα F-35

Άλλωστε ο κ. Πάϊατ σημείωσε και κάτι ακόμα που έχει να κάνει με την λεγόμενη ενδιάμεση λύση, η οποία θ’ αποκαλυφθεί από τους Αμερικανούς με την παραλαβή και εξέταση τους Ελληνικού αιτήματος. «Έχουμε πολλά και επιχειρησιακά πλοία στον στόλο μας», χωρίς ωστόσο να πει κάτι περισσότερο για τον τύπο του πλοίου που σκέπτονται οι Αμερικανοί ν’ αποδεσμεύσουν στην Ελλάδα.

  • Βάζοντας έναν αστερίσκο να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κ. Πάϊατ είχε σημειώσει προς τον Αμερικανό αξιωματούχο, ότι θα θέλαμε να δούμε μια πρόταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε.

Σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς, F-35, ο κος. Πάϊατ επανέλαβε κάτι που είχε πει και στο παρελθόν, ότι δηλαδή το F-35 είναι ένα αεροσκάφος που αποδεσμεύεται και για την Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι για το Ελληνικό Επιτελείο προηγείται το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο VIPER, μια κίνηση που φέρνει προ των πυλών και το μαχητικό 5ης γενιάς για την αεροπορία.

Πάντως ο κ. Παϊατ μιλώντας και για τον χρόνο παράδοσης των F-35, ουσιαστικά είπε ότι η κατασκευάστρια εταιρία για να παραδώσει το πρώτο αεροσκάφος 5ης γενιάς στην Ελλάδα απαιτείται μια 5ετια κατά συνέπεια αν θέλει να προλάβει την «ουρά» η Αθήνα θα πρέπει να τρέξει ώστε να λάβει τον αριθμό προτεραιότητας…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το ελληνογαλλικό αγκαζέ στοιχειώνουν τον τουρκικό Τύπο που βλέπει ξανά φαντάσματα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: