Χτύπημα για τον Ερντογάν ο θαλάσσιος συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, κρίνουν οι Ισραηλινοί…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




Στο δημοσίευμα ιστοσελίδα ISRAEL HAYOM αναφέρεται ότι η Τουρκία προσπάθησε να φέρει την Αίγυπτο πιο κοντά, αλλά η προσπάθεια της γύρισε μπούμερανγκ: Το Κάιρο και η Αθήνα κατέληξαν τη Δευτέρα σε συμβιβασμό σε διαφωνία για τις περιοχές εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και αυτό μόλις πέντε ημέρες μετά την δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για δυνατότητα σύναψης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της πρότασης του Jihat Yaiji.

Τίτλος του κειμένου: «Χτύπημα για τον Erdogan: Θαλάσσιος συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου»
Υπότιτλος: «Οι Υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Shoukri κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά σε οικόπεδο για έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και ΦΑ: “Υπήρχε τεχνικό πρόβλημα” – αξιωματούχοι στην Αίγυπτο: “Δεν συζητήσαμε με την Τουρκία”»

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ισραηλινή ιστοσελίδα ISRAEL HAYOM. Το κείμενο υπογράφει ο αρθρογράφος DIN SHMUEL ELMES. Σημειώνει:

  • Ωστόσο, οι διπλωματικές διαρροές που κατασκεύασε το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα από τον αρχικό τους στόχο.
  • Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- αφού μίλησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Al- Sisi- έστειλε χθες τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια στο Κάιρο, όπου κατέληξε σε συμφωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του S. Shukhri.

“Η διαφωνία για μία από τις τρεις περιοχές έρευνας της Αιγύπτου ήταν τεχνική – και επιλύθηκε”, δήλωσε ο κ. Δένδιας. Σύμφωνα με πηγές, αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες κάθισαν μαζί και συνέταξαν εκ νέου τα θαλάσσια σύνορα στο προβληματικό οικόπεδο. H εν λόγω συμφωνία επηρεάζει άμεσα την Άγκυρα, καθώς οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το τμήμα του οικοπέδου ανήκει σε αυτούς.

Μετά την αμηχανία στην Άγκυρα, ανώτεροι Αιγύπτιοι διπλωμάτες δήλωσαν στο δίκτυο Arab News ότι οι φήμες για συνομιλίες μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας -σχετικά με τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο -είναι αναληθείς.

Για την πρώτη αμηχανία στην Τουρκία είναι υπεύθυνο το Ισραήλ: τον Δεκέμβριο, το Israel Today δημοσίευσε για πρώτη φορά την πρόταση του Ναύαρχου Jihat Yaiji, συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου Erdogan, για τη ρύθμιση των θαλάσσιων οικονομικών συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ συνεχίζει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων του στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

  • Πέραν τούτου, ενώ το Ισραήλ προχωρά οικονομικά χάρη στις συμφωνίες του με τις γειτονικές του χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, η Τουρκία πηγαίνει προς τα πίσω.

Ως απόδειξη αυτού, γίνεται σύγκριση του μεγέθους των εισαγωγών της Σαουδικής Αραβίας από την Τουρκία πέρσι με το μέγεθος των εισαγωγών της από την Αίγυπτο κατά την ίδια περίοδο, που είναι πολύ χαμηλότερες. Η Τουρκία διανύει ακριβώς την αντίθετη πορεία από αυτή του Ισραήλ, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα ISRAEL HAYOM, DIN SHMUEL ELMES

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Το πρώτο επετειακό βίντεο της Αμερικανικής Πρεσβείας για τα 200 χρόνια από το 1821 με αφήγηση Πάιατ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: