Μπουρλότο με υπογραφή Ερντογάν: Δυο φορές διέκοψε το χρηματιστήριο λόγω καταποντισμού της λίρας

File photo: Ούτε επίτηδες να το έκανε ο Ερντογάν να αποπέμψει εκ νέου τον κεντρικό τραπεζίτη, καταποντίζοντας λίρα, χρηματιστήριο και διεθνή αξιοπιστία. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολη διέκοψε δύο φορές σήμερα το πρωί τις συναλλαγές ύστερα από την ισχυρή πτώση του βασικού του δείκτη στον απόηχο της βουτιάς της τουρκικής λίρας ύστερα από την αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Οι συναλλαγές ανεστάλησαν για πρώτη φορά για 35 λεπτά για να επαναληφθούν στις 09.30 ώρα Ελλάδας, αφού ο γενικός δείκτης είχε σημειώσει πτώση 6,65%, καθώς ενεργοποιήθηκε μηχανισμός που προβλέπει τέτοιου είδους διακοπή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

  • Ωστόσο οι συναλλαγές αποκαταστάθηκαν μόνο για 8 λεπτά, πριν διακοπούν για δεύτερη φορά στις 09.38 ώρα Ελλάδας, ύστερα από νέα πτώση του γενικού δείκτη κατά 7%.

Η πτώση του γενικού δείκτη σημειώθηκε ενώ κατακρημνίστηκε η τουρκική λίρα ύστερα από την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.

Η τουρκική λίρα σημείωσε βουτιά 14,8% έναντι του δολαρίου νωρίς σήμερα στις αγορές συναλλάγματος όπου επικρατεί ανησυχία μετά την πρόσφατη αποπομπή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του κεντρικού τραπεζίτη Νατζί Αγκμπάλ, που γενικά έχαιρε σεβασμού στις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε 500 μονάδες βάσης (5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 19,06%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου με νόμισμα αναφορά το δολάριο αυξήθηκε 153 μονάδες βάσης στο 7,41%. Το πενταετές CDS (ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Τουρκίας) κατέγραψε άνοδο – ρεκόρ στις 472 μονάδες βάσης.

  • Οι επενδυτές πουλούσαν, επίσης, μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν διασυνδέσεις με την Τουρκία.

Η μετοχή της ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, η οποία κατέχει σχεδόν το 50% των μετοχών της τουρκικής τράπεζας Garanti, βυθίστηκε 6%.

«Η αντικατάσταση του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αποτελεί μεγάλο πλήγμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Τουρκία. Δεν είναι περίεργο που η γεωγραφική εγγύτητα αφήνει την Ευρώπη πιο εκτεθειμένη», έγραψε αναλυτής της RBC Capital Markets.

Ο Αγκμπάλ καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και στο οποίο δεν δίνεται κάποια επίσημη εξήγηση. Ωστόσο η αποπομπή του έγινε δύο ημέρες μετά τη μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζα της Τουρκίας. Ο ίδιος βρισκόταν στη θέση αυτή μόλις 5 μήνες. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέκαθεν εξέφραζε την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια.

Νέα νομισματική κρίση αναμένουν οι οικονομολόγοι

Άνοδο του δολαρίου μέχρι και 9,70 έναντι της τουρκικής λίρας προβλέπει η γαλλική τράπεζα Societe Generale σύμφωνα με την τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ ενόψει της νέας πολιτικής που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας τον οποίο διόρισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο αναλυτής Φένιξ Καλέν εκτιμά ότι ο νέος Διοικητής Σαχάπ Καβτζίογλου θα χρησιμοποιήσει αποθεματικά για να σταθεροποιήσει τη λίρα από τώρα και στο εξής, ενώ θα χάσει το παιχνίδι εάν μπει σε έναν νομισματικό πόλεμο με τις αγορές και ίσως χρειαστεί να πραγματοποιήσει επείγουσες αυξήσεις επιτοκίων για να σταματήσει η υποτίμηση της λίρας.

«Η Τουρκία ενδέχεται να μπει σε μια νέα νομισματική κρίση σύντομα», εκτιμά ο Φένιξ.

Ο καθηγητής οικονομικών Βεϊσέλ Ουλούσοϊ σχολιάζοντας την υποτίμηση της λίρας κατά 15% είπε ότι η οικονομία της Τουρκίας θα προκαλέσει βαθιά κρίση.

«Με την απόφαση απομάκρυνσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προσθέσαμε άλλη μια διαδικασία υποτίμησης στην οικονομία η οποία επηρεάζει ακόμη πιο πολύ την οικονομική ύφεση που ξεκίνησε το 2018», ανέφερε ο Τούρκος οικονομολόγος χαρακτηρίζοντας παράλογη την αλλαγή του Διοικητή και σχολιάζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στην οικονομική θεωρία και πρακτική.

Μάλιστα επισημαίνει πως η απόφαση σχετικά με την καθαίρεση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας γνωρίζοντας ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες, είναι ένα ζήτημα που επίσης πρέπει να συζητηθεί.

Πάντως η πρώτη αντίδραση από το κυβερνητικό στρατόπεδο ήρθε από τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και υπεύθυνο για οικονομικές υποθέσεις του κόμματος Νουρεττίν Τσανικλί ο οποίος είπε πως η αλλαγή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν έγινε για να προκαλέσει της αγορές προσθέτοντας πως πρωταρχικό καθήκον που ανατίθεται στους διοικητές από τον νόμο είναι να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών. «Όλοι οι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι σήμερα ήταν πάντα πιστοί στον στόχο της επίτευξης της σταθερότητας των τιμών», υποστήριξε ο Νουρετίν Τσανικλί από τον λογαριασμό του στο τουίτερ.

(ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΗΦ)
Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΚΥΠΕ-Άννα Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Λουκέτο 35 λεπτών στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης έφερε η κατρακύλα της λίρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: