Μπήκαν μπρος τα… γρανάζια: 14 Απριλίου ο Δένδιας στην Άγκυρα και στο βάθος Μητσοτάκης-Ερντογάν

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται ξαφνικά στα ελληνοτουρκικά λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που μεταξύ άλλων θα συζητούσε και μέτρα κατά της Τουρκίας.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την απόλυτη πρόκληση και την καταιγίδα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο όλα δείχνουν διαφορετικά, χωρίς αναγκαστικά και να είναι.

Με το διεθνές περιβάλλον να έχει αλλάξει κυρίως λόγω της στάσης που κρατάει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει κάνει μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα προσπαθώντας να παρουσιαστεί ως καλός γείτονος. Βέβαια σχεδόν καθημερινά διατυπώνονται κορώνες αλλά δεν έχουν την ίδια ένταση και έμφαση με το πρόσφατο παρελθόν.

Παρότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθεί αυτό το κλίμα και αν τελικά έχει μέσα του έστω ψήγματα «αλήθειας» η ουσία είναι ότι μετά τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών που έγινε χθες Τρίτη στην Αθήνα, σήμερα ανακοινώθηκε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου.

Την είδηση έδωσε αρχικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο».

«Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Η επιβεβαίωση της Αθήνας

Την είδηση επιβεβαίωσε η Αθήνα καθώς διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ του Ελληνικού και του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που διεξήχθησαν σήμερα στην Αθήνα, εξετάστηκε μεταξύ άλλων, η προοπτική συνάντησης των δύο Υπουργών στο προσεχές μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, ότι ο Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Οι αυτονόητες διευκρινήσεις Τσαβούσογλου

Λίγο αργότερα ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, που είχε με τον ομόλογό του του Καζακστάν Μουκχτάρ Τιλεμπερντί επανήλθε διευκρινίζοντας προφανώς το αυτονόητο ότι «ασφαλώς δεν είναι σωστή προσέγγιση να περιμένει κανείς να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση».

«Μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκε η 61η διερευνητική συνάντηση στην Τουρκία. Υπάρχουν ζητήματα που δεν καταφέραμε να συμφωνήσαμε μεταξύ μας η Ελλάδα και η Τουρκία, τα συζητήσαμε στις συναντήσεις. Ασφαλώς δεν είναι σωστή προσέγγιση να περιμένει κανείς να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σε μια συνάντηση», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι οι πολιτικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται και υποστήριξε ότι η Τουρκία έδειξε με καθαρό τρόπο την στάση της στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. «Λέμε δίκαιος διαμοιρασμός. Διαβιβάσαμε τη συγκεκριμένη πρότασή μας στην ΕΕ, δεν υπήρξε απάντηση», είπε.

Επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δένδιας θα έρθει στην Τουρκία στις 14 Απριλίου. Εν ευθέτω χρόνω κι εγώ θα επισκεφθώ την Ελλάδα».

Hellas Journal με πληροφορίες και από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΚΥΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα // Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Στην Άγκυρα ο Δένδιας στα μέσα Απριλίου: Κατ’ αρχήν “ναι” για συνάντηση με Τσαβούσογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: