Τον σκοτώσαμε ρε… Στην φυλακή ο κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυνομικού

Συλληφθέντες στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης και της επίθεσης ενάντια σε αστυνομικό της ομάδας Δράση, την περασμένη Κυριακή, οδηγούνται στον ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, Αθήνα, Σάββατο 13 Μαρτίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στην 13η Τακτική Ανακρίτρια ο 30χρονος ελληνοιρακινός που θεωρείται ο βασικός κατηγορούμενος στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του 27χρονου αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη.

Μετά από πολύωρη διαδικασία ο κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας που αρνείται την κατηγορία, παίρνει τον δρόμο για την φυλακή με την σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
«Ακούς, μάλλον πρέπει να φύγουμε ρε, πρέπει τον έναν να τον σκοτώσαμε». Αυτό φέρεται να είπε στο τηλέφωνο, ο ένας από τους συλληφθέντες για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού, την Τρίτη στη Νέα Σμύρνη. Πρόκειται για 23χρονο ελληνοϊρανό, οργανωμένο οπαδό ποδοσφαιρικής ομάδας, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του, χθες στον ανακριτή. Αντιμετωπίζει κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και άλλα τέσσερα κακουργήματα.

Αντίθετα, ο 22χρονος συνομιλητής του, που οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή με τις ίδιες κατηγορίες αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 1.000 ευρώ και την υποχρέωση να δίνει τρεις φορές το μήνα το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.

Οι δύο νεαροί φέρονται να είχαν πάει μαζί στη Νέα Σμύρνη προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία. Ο 22χρονος φέρεται σύμφωνα με αστυνομικές πηγές να ανήκει σε αναρχική ομάδα και στα μέσα Φεβρουαρίου είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για τον βανδαλισμό του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, η Αντιτρομοκρατική συνέχισε να παρακολουθεί το κινητό του τηλέφωνο επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Έτσι, την περασμένη Τρίτη και ενώ τα επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη, η αστυνομία κατέγραψε την τηλεφωνική συνομιλία του με τον 23χρονο φίλο του.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι για επεισόδια στη Νέα Σμύρνη αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Σε βάρος τους επιβλήθηκαν, κατά περίπτωση, περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης συμμετοχής σε διαδηλώσεις.

Μαζί του απολογήθηκε και ο 22χρονος συγκατηγορούμενος του με τον οποίο είχαν συλληφθεί την Τετάρτη το βράδυ ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων. Αν και σε βάρος του 22χρονου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, τελικώς στην ανάκριση κλήθηκε να απολογηθεί για τα υπόλοιπα κακουργήματα που περιλαμβάνει η δικογραφία σε βάρος του και αφορούν σε εκρηκτικά, καθώς δεν προέκυψε εμπλοκή του στην άγρια επίθεση εναντίον του αστυνομικού.

Σε βάρος του 22χρονου επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε Αστυνομικό Τμήμα, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματικής εγγύησης 1.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε η συνήγορος του, Άννυ Παπαρούσου, τα τηλέφωνα των δυο νεαρών παρακολουθούνταν από τον περασμένο Ιανουάριο με εισαγγελική διάταξη για λόγους δημόσιας ασφάλειας, όπως είπε και βάσει αυτού του υλικού σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους. Σύμφωνα με τη συνήγορο, οι συνομιλίες αυτές μέχρι και σήμερα δεν έχουν εισαχθεί στην δικογραφία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Αρνείται κάθε σχέση του με όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης ο 39χρονος κατηγορούμενος ο οποίος απολογήθηκε ενώπιον της 13ης ανακρίτριας για “απόπειρα ανθρωποκτονίας” καθώς φέρεται να ήταν εκείνος που έριξε από το μηχανάκι τον 27χρονο αστυνομικό.

Σύμφωνα με τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς, η εμπλοκή του στην υπόθεση προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από την «καταφανώς ψευδή» κατάθεση του κουνιάδου του, ο οποίος κατά τον κατηγορούμενο «είναι ψυχικά ασταθής».

Παράλληλα ο κατηγορούμενος προσκομίζει έγγραφες βεβαιώσεις του εργοδότη του στην ανακρίτρια από τις οποίες προκύπτει ότι την επίμαχη μέρα των επεισοδίων στην Ν. Σμύρνη βρισκόταν στον χώρο εργασίας του στον Ασπρόπυργο από τις 10:00 το πρωί έως και τις 18:00 το απόγευμα.

Αυτό προκύπτει και από το βιβλίο υπογραφών των εργαζομένων της επιχείρησης που προσκομίζει στην δικαστική λειτουργό. Μάλιστα φέρεται να αποβιβάστηκε από το όχημα που μεταφέρει τους εργαζόμενους της εταιρείας από και προς τον Ασπρόπυργο στις 18:20, επί της Ιεράς Οδού στην Ελευσίνα, κάτι που επιβεβαιώνει η εργοδότρια εταιρεία του αλλά και ο οδηγός του οχήματος.

«Περί ώρα 18:30 συναντήθηκα με τρία φιλικά μου πρόσωπα σε πάρκο της Ελευσίνας, όπου και παρέμεινα μέχρι περίπου τις 19:20 (χρόνος επίθεσης στον αστυνομικό), ότε και αναχώρησα με λεωφορείο προς τη Μαγούλα, όπως επιβεβαιώνουν άπαντα τα παρευρισκόμενα πρόσωπα» σημειώνει ο κατηγορούμενος ενώ όπως αναφέρει στις 19:40 αποβιβάστηκε από το λεωφορείο και πήγε στην πλατεία της Μαγούλας, όπου συνάντησε συγγενικό του πρόσωπο και δύο φίλους του.

Σημειώνεται ότι χθες βρέθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας συνολικά έξι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι για την άγρια επίθεση εναντίον τού αστυνομικού, ενώ αύριο Κυριακή αναμένεται να απολογηθεί και ο τέταρτος φερόμενος ως δράστης στο ίδιο περιστατικό κατά του 27χρονου ενστόλου.

Κατεπείγουσα έρευνα για όλες τις υποθέσεις και καταγγελίες για αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη

Στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, υπό την εποπτεία Εισαγγελέα, ανατέθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η διερεύνηση όλων των καταγγελιών αλλά και όλων των υποθέσεων που προκύπτουν από διάφορα βίντεο και αφορούν σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η εντολή για τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την καθεμία καταγγελία με την ολοκλήρωση των ερευνών.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είναι ήδη σε εξέλιξη για τις παρακάτω υποθέσεις:

-καταγγελίες για αστυνομικό που φέρεται να προέβαλε όπλο και να απείλησε διαδηλωτές,

-καταγγελίες για έφοδο της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» σε κατάστημα στη Νέα Σμύρνη και στη συνέχεια παρέσυραν με το δίκυκλό τους διαδηλωτή,

-την υπόθεση σύλληψης λάθος υπόπτου – για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» στη Νέα Σμύρνη- στο Μενίδι και της διαρροής των προσωπικών του στοιχείων,

-καταγγελία ότι αστυνομικοί της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» εισέβαλαν στην είσοδο πολυκατοικίας και προσήγαγαν πολίτη,

-υπόθεση των καταγγελιών 18χρονης που υποστηρίζει ότι την παρενόχλησαν σεξουαλικά αστυνομικοί των ΜΑΤ, την ξυλοκόπησαν και δεν της επέτρεψαν να την εξετάσει ιατρός και

-καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατουμένων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Επιπλέον, η Υποδιεύθυνση Διοικητικών Εξετάσεων ανέλαβε τη διενέργεια Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων για:

-βίντεο όπου απεικονίζεται αστυνομικός να χαστουκίζει γυναίκα που διαμαρτύρεται,

-καταγγελίες που αναφέρουν ότι αστυνομικοί πετούν μολότοφ σε διαδηλωτές,

-καταγγελία από 5 φοιτητές που προσήχθησαν, εκ των οποίων ένας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην οδό Πανεπιστημίου και

-καταγγελίες για περιστατικά ξυλοδαρμού εκπροσώπων του Τύπου.

  • Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας άκουγαν ζωντανά τις κραυγές του πλήθους που προέβαινε στην επίθεση στον 28χρονο αστυνομικό, μέσω ενός κινητού

Τους διαλόγους από τη στιγμή της επίθεσης στον αστυνομικό στα επεισόδια της Νέας Σμύρνης κατέγραψε η αστυνομία, μέσω ενός κινητού που ήταν ανοιχτό εκείνη την ώρα.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας άκουγαν ζωντανά τις κραυγές του πλήθους που προέβαινε στην επίθεση στον 28χρονο αστυνομικό. Είχαν εισαγγελική διάταξη να παρακολουθούν το κινητό του 22χρονου, που είχε κατηγορηθεί και για την παρέμβαση αναρχικής ομάδας στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο 22χρονος και ο 23χρονος την ώρα της επίθεσης μιλούσαν στο τηλέφωνο, το οποίο άφησαν ανοιχτό στην τσέπη τους. Οι αστυνομικοί άκουσαν φράσεις από το πλήθος όπως «σκοτώστε τον», «πάρτε τα όλα», «βγάλτε του το παντελόνι».

Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο 23χρονος, ο οποίος προφυλακίστηκε, επικοινώνησε με τον 22χρονο και του είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να φύγουμε από εδώ, γιατί μάλλον τον σκοτώσαμε.»

Ο 22χρονος του απάντησε «όντως;» με τον 23χρονο να επιμένει «μάλλον τον σκοτώσαμε, σου λέω.»

Τότε ο 22χρονος του είπε: «Πάρε το μηχανάκι και φύγε.»

Οι συνομιλίες και το στίγμα των κινητών τους τηλεφώνων τους τοποθετούν στο σημείο της επίθεσης, τον 23χρονο όμως πιο ενεργά.

Σχετικά με τον 30χρονο αυτό-αποκαλούμενο «Ινδιάνο», πέρα από τη μαρτυρία και την κατάθεση του πρώην κουνιάδου του, η αξιοπιστία της οποίας θα αξιολογηθεί από τις δικαστικές αρχές, οι αστυνομικοί έχουν στην κατοχή τους το κάτω μέρος μιας φόρμας, την οποία φαίνεται να φορά ο δράστης της επίθεσης.

Το σημαντικότερο είναι η άρση του απορρήτου του κινητού του, καθώς ισχυρίστηκε ότι την ώρα της επίθεσης ήταν στη δουλειά του.

Με την εντολή του κατεπείγοντος διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διερευνώνται υπό την εποπτεία εισαγγελέα, όλες οι καταγγελίες που αφορούν σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη.

Θα είχε καταρρεύσει το σύστημα χωρίς τα μέτρα λένε οι ειδικοί: Όμως, οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: