Από τις τέσσερις νέες φρεγάτες μέχρι την «αναγέννηση» του πολεμικού στόλου είναι μακρύς ο δρόμος…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Πολλές είναι οι σκέψεις και οι καινοτομίες που θέλει το ναυτικό Επιτελείο να εφαρμόσει στη νέα εποχή η οποία αφορά το μέλλον σε βάθος τουλάχιστον 30 ετών, αλλά όπως διαγράφεται, η επόμενη μέρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Ειδικά όταν οι Επιτελείς καλούνται πολλές φορές ανάμεσα στα επιχειρησιακά δεδομένα να λαμβάνουν υπόψη τους κι εξωγενείς παράγοντες. Οι επτά- τελικά- μνηστήρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, έχει ο καθένας ξεχωριστά τα υπέρ και τα κατά, αλλά όπως φαίνεται- τουλάχιστον έως τώρα- στην αξιολόγηση περνάνε όλα τα πλοία και θα μπουν σε λίστα με σειρά προτίμησης, η οποία κατανέμεται βασισμένη μόνο με τα επιχειρησιακά κριτήρια. Αυτό είναι ένα σημαντικό κέρδος για το Πολεμικό Ναυτικό διότι οι Επιτελείς του απαγκιστρώθηκαν από εξωγενείς παράγοντες, τους οποίους ναι μεν σκέπτονται, αλλά στο επίπεδο αξιολόγησης των νέων φρεγατών, δεν τους επηρεάζει άμεσα.

Αν και είναι αρχές του μήνα και βρισκόμαστε εν μέσω των ετήσιων κρίσεων των αξιωματικών, όσοι πρέπει και οφείλουν να εργαστούν για την επιχειρησιακή αξιολόγηση των προτεινόμενων από τις κατασκευάστριες εταιρίες πλοίων, το κάνουν.

  • Στόχος είναι στα μέσα του μήνα η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να παρουσιάσει την sort list στην πολιτική ηγεσία. Δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή καθυστέρηση τουλάχιστον σ’ αυτό το πρώτο βήμα το οποίο είναι ουσιώδες για να «μπει το νερό στ’ αυλάκι». Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε τονίσει προς την στρατιωτική ηγεσία, ότι θέλει οι προτάσεις που θα φτάσουν στον ίδιον να έχει το καλύτερο για το Πολεμικό Ναυτικό πλοίο, με το οποίο θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια στις νέες προκλήσεις που αναδύονται στην περιοχή, εντός και εκτός συνόρων.

Σε αυτή την λίστα, όπως εξηγούν στρατιωτικές πηγές, θα υπάρχουν παρατηρήσεις που δικαιολογούν τη σειρά κατάταξης των πλοίων, βάσει των επιχειρησιακών δεδομένων.

Σίγουρα είναι δέλεαρ το γεγονός ότι Αμερική και Γαλλία «κονταροχτυπιούνται» πλέον ακόμη και για την κατασκευή φρεγατών σε Ελληνικό έδαφος και από Ελληνικά χέρια. Αλλά σαφώς υπάρχουν και οι άλλες προτάσεις που βρίσκονται υπό αξιολόγηση αυτό το διάστημα, ενώ όπως έχει φανεί ουδείς έχει πει την τελευταία του λέξη, η οποία είναι πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Αλλά το Πολεμικό Ναυτικό ενώ έχει δείξει, κυρίως τον τελευταίο χρόνο ότι αντέχει απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση, δεν παύει να δίνει την μάχη στη θάλασσα με πλοία που αν δεν έβαζαν το χέρι τους τα πληρώματα, θα είχαν ολοκληρώσει -ορισμένα από αυτά -τον κύκλο ζωής τους.

  • Από τις νέες φρεγάτες μέχρι τα ναυτικά spike του Ισραήλ

Και αυτό δεν αφορά μόνον τις φρεγάτες, αλλά κι άλλους τύπους πολεμικών πλοίων. Μπορεί η δημοσιονομική κρίση να χτύπησε πρώτα την πόρτα των Ενόπλων Δυνάμεων και να κράτησε έως φέτος που ελήφθη η πολιτική απόφαση για την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού, όμως πολύ νωρίτερα η ανανέωση του στόλου δεν ερχόταν.

Κατά συνέπεια σήμερα οι τέσσερις φρεγάτες είναι μια καλή αρχή σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, αλλά απαιτούνται και άλλες αλλαγές ώστε να συνεχιστεί αυτή η μεγάλη ναυτική παράδοση ισχύος στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και πέρα από αυτή.

  • Μπορεί το Πολεμικό Ναυτικό σήμερα να έχει στον σχεδιασμό του εκτός των νέων φρεγατών, κορβέτες, επιπλέον πυραυλακάτους, μη επανδρωμένα που θα επιχειρούν πάνω από πλοία ή μη επανδρωμένα σκάφη, οπλικά συστήματα που σφραγίζουν κάθε στενό ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου, όπως η ναυτική έκδοση του Ισραηλινού Naval Spike ER, αναβάθμιση του στόλου των υποβρυχίων και αρκετά ακόμα, όμως αυτά εκτός από κονδύλια απαιτούν χρόνο κατασκευής.

Βεβαίως, όπως σημειώνεται σήμερα από Αξιωματικούς, οι αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας του ΓΕΕΘΑ και του Ναυτικού Επιτελείου, λύνουν τα χέρια της ηγεσίας που θα υπάρχει σε μια δεκαετία, αλλά τώρα η παρούσα ηγεσία και τα στελέχη των ΕΔ έχουν την πιο δύσκολη ίσως αποστολή. Ν’ ανταπεξέλθουν με τα υπάρχοντα μέσα και να είναι όπου χρειάζεται παρούσα η Ελληνική σημαία, διότι μόνον έτσι φαίνεται και γίνεται παραδεκτή η ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Γεωστρατηγικό αποτύπωμα Ελλάδας-Γαλλίας: Το Ντε Γκολ νότια της Κρήτης, τα RAFALE στον Ελληνικό ουρανό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: