Αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία: Έως την Πέμπτη θα γίνονται στην Ελλάδα

File Photo: Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του covid-19 EPA, Remko de Waal




Η Γερμανία αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ».

Η σύσταση του Ινστιτούτου, σύμφωνα με την BILD, γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών.

«Καθαρά προληπτικό μέτρο» χαρακτήρισε την απόφαση αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τονίζοντας ότι η απόφαση «δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική», έπειτα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», λόγω των επιπλοκών που αφορούν την δημιουργία θρομβώσεων.

«Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό», τόνισε ο κ. Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου. Ο υπουργός ανέφερε ότι στην Γερμανία έχουν καταγραφεί επτά τέτοια περιστατικά, επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρίας. «Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», εξήγησε και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και διαταραχών στην πήξη του αίματος. Συνέστησε δε σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση αιμορραγίας ή επίμονου πονοκεφάλου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εκ νέου «εάν και πώς τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την έγκριση του εμβολίου», διευκρίνισε ο Γενς Σπαν και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τα τελευταία περιστατικά. «Περιμένουμε την διαδικασία του ελέγχου. Εάν ο ΕΜΑ εγκρίνει εκ νέου το εμβόλιο, οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα», επισήμανε ο γερμανός υπουργός Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα για μια έγκαιρη απόφαση του ΕΜΑ.

Η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα, συμπλήρωσε ο κ. Σπαν. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την σημασία αυτής της απόφασης», πρόσθεσε, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να εκτιμήσει πόσοι εμβολιασμοί χρειάζεται τώρα να αναβληθούν.

Η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να “αναστείλει για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) , αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως “ελπίζει να ξαναξεκινήσει” γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό “εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού”.

O ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε ότι, για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλην τη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Η Ισπανία, ανακοίνωσε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, ότι και εκείνη αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου.

Η Πορτογαλία ανέστειλε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες.

Η Γκράσα Φρέιτας, επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας DGS, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αν και οι παρενέργειες είναι “εξαιρετικά σοβαρές”, είναι “εξαιρετικά σπάνιες” και πρόσθεσε πως δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα παρόμοιες περιπτώσεις στην Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία, που έχει καταγράψει 814.513 μολύνσεις και 16.694 θανάτους, έχει χορηγήσει μέχρι τώρα περίπου 1,1 εκατ, δόσεις εμβολίων, με την πλειονότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί να είναι εκείνα που παρήγαγαν οι Pfizer-BioNTech.

Ο Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, επικεφαλής της πορτογαλικής ειδικής ομάδας για τους εμβολιασμούς, δήλωσε πως τα εμβόλια της AstraZeneca που έχουν φθάσει μέχρι τώρα στην Πορτογαλία θα παραμείνουν σε αποθηκευτικούς χώρους μέχρι νεωτέρας. Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 400.000 δόσεις του εμβολίου αυτού και υπάρχει απόθεμα άλλων 200.000, όπως είπε.

Η Σλοβενία ανέστειλε με τη σειρά της σήμερα “για προληπτικούς λόγους” τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, προστιθέμενη στον μακρύ κατάλογο των χωρών που έλαβαν το μέτρο αυτό λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος.

“‘Έλαβα την απόφαση αυτή να διακοπεί προσωρινά” η χρήση του εμβολίου της σουηδοβρετανικής εταiρίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης “προκειμένου να διασφαλιστεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των συμπολιτών μας”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιάνεζ Ποκλούκαρ σε συνέντευξη Τύπου.

“Δεν υπάρχουν ιατρικές εμπειρογνωμοσύνες που να υποστηρίζουν αυτή τη διακοπή”, αλλά πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο εν αναμονή μιας γνώμης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), διευκρίνισε.

Ο EMA ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει “έκτακτη συνάντηση” την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, για το εμβόλιο αυτό, προσθέτοντας πως τα πλεονεκτήματά του εξακολουθούν να είναι σημαντικότερα από τους κινδύνους.

Οι ύποπτες ενδεχόμενες παρενέργειες περιλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, με ορισμένες περιπτώσεις να ενέχουν “ασυνήθιστα χαρακτηριστικά” όπως μικρό αριθμό αιμοπεταλίων, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Εξήγησε ωστόσο πως αυτές οι περιπτώσεις αφορούν “έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο”.

Τουλάχιστον έως την Πέμπτη στην Ελλάδα

Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Έως την Πέμπτη και η Κύπρος

Αναβολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας εν αναμονή γνωμοδότησης από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, ςν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca σε χώρες της ΕΕ, αποφασίστηκε σήμερα η προσωρινή αναβολή στην Κύπρο των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι την Πέμπτη, 18 Μαρτίου.

Διευκρινίζεται ότι τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό με τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer/BioNTech θα διενεργηθούν κανονικά.

Οι χώρες που προηγήθηκαν

Η Ολλανδία ήρθε σήμερα να προστεθεί στις χώρες που σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου για προληπτικούς λόγους.

Χθες, Κυριακή και η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει ότι σταματά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από την ανακοίνωση της Νορβηγίας ότι τρεις υγειονομικοί και ακόμη ένας πολίτης υπέστησαν θρομβώσεις λίγες ημέρες αφότου εμβολιάστηκαν.

Η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Δανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη την αναστολή χρήσης του εμβολίου, ενώ ακολούθησαν η Βουλγαρία την Παρασκευή και η Ταϊλάνδη την Παρασκευή.

Συνεδριάζει Ο ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.

“Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟ Υγείας σχεδιάζει να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν σήμερα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αφού αρκετές χώρες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Η Δανία και η Νορβηγία σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα έπειτα από αναφορές για μεμονωμένες περιπτώσεις θρόμβων αίματος ή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων. Η Ισλανδία και η Βουλγαρία ακολούθησαν και η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, αναστολή χρήσης του εμβολίου.

Παρ΄όλ΄αυτά, η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟ Υγείας επανέλαβε σήμερα πως δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της COVID-19.

“Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί”, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟ Υγείας Σουμία Σουαμινάθαν στη συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα “θρομβοεμβολικά γεγονόντα” που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της COVID-19.

“Απ΄ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων”, δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟ Υγείας, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.

Μπορεί μερικές χώρες να ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όμως άλλες συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν και άλλοι οργανισμοί λένε πως τα οφέλη υπερέχουν οποιωνδήποτε κινδύνων.

Η Βρετανία, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεταιρισμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι δεν ανησυχεί, ενώ η φαρμακοβιομηχανία είπε πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας έδειξε πως δεν υπάρχει απόδειξη για αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Δεν υπάρχει πρόβλημα λέει η εταιρεία

Το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές, διαβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν στην αναστολή της χρήσης του σε διάφορες χώρες.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωναϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του λοκντάουν σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη, Reuters, AFP
Βερολίνο, Γερμανία, Γενεύη, Ελβετία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Δεύτερος θάνατος εμβολιασμένης με AstraZeneca στη Νορβηγία: Δεν συσχετίζεται το εμβόλιο προς το παρόν

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: